Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O smyslu nesmyslů

Smysl je schopnost organismu přijímat informace z okolí. Již ze školy známe pět základních smyslů, které se vztahují k člověku a vlastně ke všem savcům v přírodě-fauně. Ale smysly mají i další živé organismy tedy i ve flóře-rostliny. Smyslů je habaděj. Většina lidí, kteří umějí psát a číst zná pět základních smyslů. Zrak, sluch, čich, hmat a chuť. Od toho pravděpodobně pochází také rčení – mít všech pět pohromadě. Smyslů, ale existuje v životě a v lidském vnímání mnohem vice a nejsou to pak již jen vlastnosti vlastního organismu lidského těla. Jsou mezi nimi kladné i záporné smysly. K těm kladným patří např. smysl pro dobro, smysl pro pokrok, pro toleranci a dorozumění, smysl pro sociální cítění a spravedlnost a mnohé další.. To souvisí s mimosmyslovým vnímáním, kterého jsou mnozí lidé schopni. Je to vnímání přes cit, spojené s existencí srdce, ne jako orgánu lidského těla, nýbrž lidské duše. Je to objektivní oblast našeho vnímání pocitů, sympatií, podvědomí, neviditelných symptomů a upozornění na něco závažného, co nevnímáme našimi základními pěti smysly. Jsou také, bohužel smysly s negativním nábojem. Např. smysl pro krádeže a podvody . Lidově se říká, ten má smysl pro lumpárny nebo tomu to /zlo/ kouká z očí. Příkladem jsou mnozí čeští politici, když prosazují něco, co je často očividný nesmysl. Nyní to jsou, bohužel již některé sněmovnou schválené, a znovu bohužel bez pozornosti občanů, církevní restituce, reformy, spíše deformy. Je to m.j. také hlavně proto, že se volby u nás změnily místo soutěže o program politických stran, v soutěže reklamních agentur. 

Zajímavou kapitolou může být téma o smyslu nesmyslů. O mnohém a lecčems se dříve říkalo a i dnes říká to je nesmysl. Pár příkladů. Snaha o sestrojení perpetum mobile. Je to hypotetický stroj, který by vykonával práci bez dodání vnější energie. Obecně se má za to, že jej nelze nikdy sestrojit. Popřelo by to první nebo druhý termodynamický zákon. Nespočet lidí, včetně vědců, o tom prohlásil, že je to nesmysl. A přesto se stovky ba tisíce vědců, vynálezců a přemýšlivých lidí o to, již v minulosti pokoušelo a jistě i nyní v současnosti pokouší. Bez úspěchu. A nastojte, jejich návrhy a práce přinesla již v tisícovkách případů, změnách technologií a zlepšovacích návrhů významné přínosy pro technický pokrok i ekonomii výroby v průmyslu i zemědělství. Jsou prakticky využívány . Takže úsilí a práce na tomto nesmyslu měly smysl. Nebo z jiné oblasti. Po velké krizi v roce 1929 nastoupil v Německu v roce 1933 Hitler. Přišel s teorií národního socialismu. V SSSR přišli před ním s internacionálním socialismem. Pod sliby zaměstnanosti a blahobytu oblbnul německý národ, tak jako Lenin a Stalin občany v Rusku, a vzešla z toho 2. světová válka, jedna z největších tragedií lidských dějin . Mnozí politici tehdejší doby, ba celé vlády, na upozorňování tohoto nebezpečí, říkali, že je to nesmysl. Co přinesl, podle nich tento nesmysl, všichni víme. Takže nesmysly v lidských dějinách a dějinách civilizací mají smysl a to jak kladný tak záporný.

Mnozí z nás již slyšeli anebo i sami řekli v debatách na různá téma svým oponentům –to je nesmysl. Slýcháváme to nebo sami to vyslovujeme velmi často, aniž bychom domýšleli logiku , která by se dala vyvodit z těchto debat a diskusí. To se týká také diskusí na stovkách internetových serverů, které čtou denně miliony čtenářů. Většina serverů jsou vlastně veřejnými či veřejnoprávními institucemi, jejichž nadřízenými jsou donátoři. “Morálními” nadřízenými jsou pak jsou autoři, čtenáři a v případě videí i posluchači. Na rozdíl od České televise a Českého rozhlasu, které jsou nadmíru bohatě placeny z poplatků občanů, ať již přijímače mají nebo nemají. Proto mají mají být tyto veřejnoprávní instituce zodpovědny svým posluchačům a divákům a ne pouze sněmovně a poslancům. Financování těchto dvou institucí nejde z rozpočtu státu. Tudíž Rady těchto institucí by neměli poslanci volit. Dělají to ovšem rádi. Prosazují se zde zájmy parlamentních stran. Za prvé členství v těchto radách je bohatě honorováno a za druhé proto, že si chtějí udržet vliv a nejméně jednou měsíčně se dostat na obrazovky, aby na ně voliči nezapomněli při příštích volbách.

Ve veřejných debatách, na internetových diskusích se slovo nesmysl vyskytuje velmi často. Svět se díky vyspělé komunikační technice a internetu stává jednou velkou vesnicí, na jejíž náves vstupují denně desítky milionů autorů a čtenářů. A nejen čtenářů, nýbrž také diskutérů se svými individuálními názory, často protikladnými. Pokud vstupujeme do takové diskuse, hulvátské příspěvky a ohlasy tupců, neurvalců, nevzdělanců a hrubců, které se bohužel vyskytují, se snažme eliminovat, měli bychom se vystříhat zobecňování nejen v názorech a hodnocení, ale i laciných postojů. Na místě má být klidné a věcné uvažování a v potaz brát poznatky a zkušeností z reálného života, současné vědy, zkušeností a poznatků, nejen vlastních, z dob uplynulých i současnosti. Fakta a skutečnosti získané a ověřené pak mít po ruce a k disposici, než vyslovíme svůj soud a než se přikloníme na tu či onu stranu rozdělené či jinak rozhádané party, komunity či společnosti. Ať již to je na symposiích, seriózních nebo přátelských setkání či sešlostech v hospodě u piva nebo v častých diskusích na internetových serverech.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Dubsky | pondělí 2.9.2013 8:00 | karma článku: 4,23 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Miloslav Dubsky

Jsme před důležitými volbami.

Čas prošel a my občané, voliči máme v rukou a uvážení, nejsilnější nástroj demokracie. Jsme voliči.

15.8.2016 v 17:29 | Karma: 13,64 | Přečteno: 317x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Miloslav Dubsky

V čem je velikost národa , státu a dalších seskupení?

Malé zamyšlení nad obsahem pojmů a skutečností ve kterých žijeme. Bereme je velmi často jako samozřejmé, ale tak jednoduché to s nimi není.

8.7.2016 v 11:50 | Karma: 15,83 | Přečteno: 278x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Miloš Zeman, prezident České Republiky Je osobou nejvíce zmiňovanou v české politice, sdělovacích prostředcích a v poslední době také často i v zahraničním tisku. Tam oceňují jeho uvážené názory na světové dění.

12.6.2016 v 9:38 | Karma: 25,76 | Přečteno: 526x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Co mi přineslo radost a pohodu

Velmi často nám něco nebo někdo sebere dobrou náladu. Ať jde o myšlenky nebo činy a jednání se zápornou hodnotou.

10.6.2016 v 15:06 | Karma: 13,75 | Přečteno: 267x | Diskuse| Občanské aktivity

Miloslav Dubsky

Tváře a konání našich předních politiků

Andrej Babiš Jsou na něj různé názory. Protichůdné, některé bezobsažné, nálepkové, některé s reálným analytickým úsudkem. To je zcela přirozené, zvláště u člověka, který je členem vlády a jehož jednání se nás, občanů dotýká.

7.6.2016 v 16:33 | Karma: 18,39 | Přečteno: 405x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 177
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 370x
Absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze, ale především osmi desítek let života se všemi starostmi, problémy, ale i s radostmi a zklamáními i snahou znovu povstat. To se musí, i když člověk někdy padne a to se stává. Činný coby redaktor Mladé fronty, Československého rozhlasu, v Československé obchodní komoře. Po druhém osvobození sovětskou armádou pak jako popelář, závozník, dělník na stavbě, pak do roku 1989 v JZD Rozvoj Posázaví v Jílovém u Prahy. Všude jsem poznal dobré i horší lidí.

Seznam rubrik