Pořád ještě žijeme za železnou oponou

Zpráva z dnešních médií: Německá politička Silvana Kochová-Mehrinová se vzdala funkce místopředsedkyně Evropského parlamentu a dalších postů kvůli podezření, že opisovala dizertační práci. Oznámila to ve středu agentura Reuters. V březnu kvůli podobným obviněním složil funkci německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.

A další zpráva z dnešních médií:

Vlasta Parkanová, za jejíhož působení na ministerstvu obrany uzavřela vláda smlouvu na nákup transportérů Pandur, tvrdí, že ji informace o schůzkách Marka Dalíka s manažery zbrojovky Steyr šokovaly. "Vyrazilo mi to dech," řekla v rozhovoru pro MF DNES. Z nového posunu v kauze Pandur je dokonce šokovaná natolik, že tehdejší situaci na ministerstvu zpětně přirovnává k sicilskému ráji mafiánů. "Když přijímáte funkci ve vládě, tak v žádném státě nevycházíte z představy, že místo toho dostáváte jízdenku do Palerma," řekla Parkanová.

Co na to říci. Možná se stane zázrak a obvinění Marka Dalíka neskončí v již tak plném koši plném nikdy neprokázaných a nepotrestaných podezření z korupce, možná se stane zázrak a dokonce se tento pán octne před soudem a bude potrestán. Ale co současná poslankyně za TOP 09? Třeba opravdu o ničem nevěděla a byla jen nevědoucí figurkou. Jenže převzala za tento resort zodpovědnost, brala ministerský plat a zpívat – já nic, já muzikant - už opravdu nestačí. Minimálně prokázala, že manažersky a politicky selhala. Bude po ní vůbec někdo nějakou zodpovědnost vyžadovat? Nebo zase se najde spousta voličů, kteří jí dají svůj hlas ve víře, že tato dáma je zárukou slušné politiky?

Srovnáme-li dvě výše uvedené zprávy, nelze nevzpomenout i několik celkem nedávno proběhlých afér, kdy primátor města Brna a jeho náměstci prokazatelně vystudovali za podivných okolností, kdy hejtman Jihomoravského kraje k doktorskému titulu na podivné škole přišel a kdy se plzeňská právnická fakulta stala ostudou českého vysokého školství. Všichni zúčastnění si vesele úřadují dál, aniž by vrátili tyto podivně nabyté diplomy a zřejmě ani nezauvažovali o tom, že by třeba odstoupili ze svých funkcí, které jim jednoznačně umožnily vystudovat jinak a snadněji, než je běžné u obyčejných smrtelníků. A tak lze procházet archivy českých médií a není snad dne, kdy by se na jejich stránkách neobjevila zpráva o něčem podobně zapáchajícím. A náš občan si tyto zprávy přečte, naštve se a už ani nečeká, že by pojmenovaný politik nějak zareagoval. Nějak jsme si zvykli. A naši politici si zase zvykli, že jim projde snad úplně všechno. Říká se tomu hroší kůže, ale já mám obavy, že tohle už by opravdový hroch neustál. Naši politici si kolem sebe totiž vytvořili železnou oponu.

To, že před dvaceti lety padla ta skutečná železná opona a zavládl nám všudypřítomný konzum, po kterém jsme tak hladově přes naše západní hranice pokukovali, že se tady dá stále ještě soukromě podnikat a vydělat i poctivě nějaký ten peníz, i když nám v tom stát moc nepomáhá a že si můžeme říkat zcela svobodně, co chceme, ještě neznamená, že za tou železnou oponou stále nejsme. Rozdíl je totiž v tom, že za onou pomyslnou železnou oponou na západ od nás si politik ani nedovede představit, že by nějakou zodpovědnost nevyvodil. A jeho volič si zase nedovede představit, že by po takové ostudě, jako je plagiátorství a nepoctivě nabytý titul, politik ve funkci vůbec zůstal. Volič za železnou oponou už takovému politikovi totiž nevěří a řekne si, podvedl jednou, podvede jindy a jinde. A stranu, která by takového politika ve funkci nechala, volit příště nebude.

Každý národ má takovou vládu a politiky, jaké si zaslouží. I když je to nepříjemné, nemůžeme pořád dělat, že my nic, za všechno můžou jenom ti nahoře. Už tolik lidí mi říkalo, no a koho máme tedy volit, vždyť tady není z čeho vybírat. Ale je, stačí jen přemýšlet. Volte si jakou stranu chcete, ale nevolte už ty, kteří ukázali, že lepší politiku dělat neumí a mluví za ně jejich podivné činy a počiny. Protože jen ty jsou vypovídající, slova už dnes téměř nic neznamenají. Každý, kdo příště zvolí politika, který podváděl, byť jen při bakalářské práci, se podílí na současném stavu. Stačí kroužkovat a přemýšlet. Možná se s těmi novými dostanou do politiky i ti, kteří jen měli štěstí, že na ně zatím nic neprasklo. Ale každý, kdo jednou podváděl a nebyl potrestán, začne mít zákonitě dojem, že je mu dovoleno vše. Když ho znovu zvolíte.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Dubská | čtvrtek 12.5.2011 15:48 | karma článku: 18,63 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91