Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hazard zdraví nebezpečný

Pepa býval vyhlášeným klempířem. Když přestal na hrnoucí se práci stačit sám, přibral dalšího klempíře a pak dalšího, až se jednoho dne probudil a zjistil, že je majitelem dobře rozjeté firmy. Nepil, nekouřil a pořád jen pracoval. Až dostal zakázku na opravu kostela v jedné vesnici nedaleko Brna. Byla náročná a dlouhodobá. Hned vedle kostela stála místní hospoda s dobrou kuchyní a kvalitním pivem. Když do ní toho pošmourného podzimního večera vstoupil, nešťastně se zamiloval. Stála tam v koutě, mohutná a černá, blikala barevnými světýlky a vábivě ho zvala. “Pojď to se mnou zkusit,  zapomeň na chvíli na zakázky, faktury a penalizace, vhod’ do mne pár korun a uvidíš, jak se ti odměním. Bez námahy, bez potu a dřiny, dostaneš, co zasloužíš.” Chtěl to jen zkusit, jednou a určitě naposledy. Osud tomu chtěl, že vyhrál hned napoprvé desetinásobek.

A Pepa podlehl. Chodil za ní čím dál častěji, jenže jeho láska se stávala stále náročnější, vysávala jeho kapsy každého večera, až začal brát z firemního s tím, že samozřejmě půjčené vrátí. Práce ho přestávala bavit, on přestával bavit stále nespokojenější zákazníky, zaměstnanci si našli raději jiného zaměstnavatele, který jim platil pravidelně. Až se jednoho dne vzbudil a zjistil, že už žádnou firmu nemá. Prodal auto, prodal byt a nastěhoval se do polorozpadlého domku hned vedle ní. Přišel o přátele a kamarády, protože se pořád tak nepříjemně ptali, kdy jim vrátí půjčené peníze. Jenže všechny jeho peníze už ovládala ona a odmítala je vrátit. Stala se z něj místní politováníhodná figurka a nikdo nechápal, že je jen nešťastně zamilovaný.

Když vstoupil ten poslední večer do hospody, kde čekala na další nápadníky, poručil si pivo a zmizel za tmavým závěsem, aby s ní byl konečně alespoň na chvíli sám. Vhodil do jejích nenasytných útrob mince a čekal. Jenže ona chtěla další, jen stála a čekala, až obrátí všechny kapsy. Pohladil ji a takto k ní promlouval: “Buď hodná, dej mi, dej mi, dej mi už konečně. Buď hodná holka a nedělej pořád fóry.” Mlčela a tiše blikala. Kapsy byly prázdné, na další pivo neměl a před závěsem se jeho přemlouvání smáli ti, kteří jeho vášeň nedokázali pochopit. Najednou dostal vztek. Vzpomněl si na dny, kdy byl jejím pánem a ne otrokem a pustil se do ní zoufalými pěstmi. “Tak ty mi nedáš, po tom všem! Ty potvoro, ty sviňo...”

Hospodský přestal čepovat a přemýšlel, jestli nemá jít za tlustý závěs, přece jenom ten výherní automat nebyl zadarmo, že. Okolní stoly ztichly a špicovaly uši. Křik zoufalého milence za závěsem sílil a přecházel ve vzlyky. “Tož mi už konečně dej, tak dlouho už tě prosím, kolik si toho už ze mne vytáhla, ty jedna prodejná ... “ a údery pěstí sílily. Najednou se ozvala mohutná rána a za závěsem bylo ticho.

Štamgasti před závěsem uslyšeli tiché a kvílivé: “Pomóoc, pomóóc, proboha, sundejte to ze mně.” Hospodský už neváhal a vyrazil. Když odhrnul závěs, udivená hospoda vybuchla smíchy. Pepovy zoufalé údery pěstí do konečně odhalené prodejné milenky ji natolik rozhoupaly, až se poroučela k zemi. Bohužel tmavá hmota výherního automatu skončila na zádech nebohého Pepy, tvář měl zkroucenou bolestí a ruce se marně snažily dostat tělo zpod těžké skříně.  Odvezla ho záchranka, skříň šla do opravy, aby se místo ní vrátil mnohem lehčí výherní videoterminál. Pepa stále leží v nemocnici a všichni jsou zvědaví na to, co řekne, až po svém návratu zjistí, že jeho vábivá milenka navždy zmizela.

Tuto zcela pravdivou historku mi vyprávěl starosta vesnice, ve které stojí kostel i hospoda, co Pepovi způsobila takové problémy. Jejich obec už přijala vyhlášku, kterou hazard ze své obce vykazuje. Bohužel si musí počkat, až vyprší doba, po kterou, bez jejich vědomí a souhlasu, provoz VLT povolilo ministerstvo financí.

Jak je vidět, hazard, který vládne naší zemí a parlamentem, může způsobit kromě újmy na duších, kontech a rodinných vztazích, také těžkou újmu na těle. Jen se podívejte, jak dopadl Pepa...

Autor: Kateřina Dubská | neděle 13.11.2011 18:34 | karma článku: 15,98 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Kateřina Dubská

Opravdu nebezpečný olej

V Indonési hoří pralesy. „Hrozný,“ řekne si možná český občan k zřejmě největší ekologické katastrofě 21. století, které si naše média všimla většinou až dnes, přestože informace o ní již několik dní putují Facebookem.

5.11.2015 v 0:00 | Karma: 22,14 | Přečteno: 1856x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

O dvou sestrách

Žily byly dvě sestry. Obě byly vdané a měly děti. Jejich manželé se živili rukama a vydělávali něco málo nad průměrný plat. A měly bohatého otce, který by pro ně, dle vlastních slov, udělal první poslední. Když se vdala ta starší a povila prvního vnuka, ze samé radosti se nabídl, že jí koupí dům. Její muž se ošíval, ale protože byl z vesnice a ve městském bytě se mu nelíbilo, tak nakonec souhlasil s tím, že koupí za pár set tisíc malý domek na vesnici. Ale trval na tom, že jim tchán zaplatí jen ten dům a on si ho pomalu opraví za své. On totiž svého tchána znal.

16.2.2015 v 12:04 | Karma: 22,29 | Přečteno: 1051x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Třídní schůzka v 8. A

Za okny tmavne pošmourný listopadový den, rodiče se usazují do lavic, ve kterých jejich ratolesti tráví stále větší počet hodin a do dveří vchází paní učitelka předdůchodového věku. Postaví se před tabuli a spustí: „Jsem ráda, že vás přišlo tolik, protože mám s touto třídou vážný problém. Jsou vzpurní, neumí se chovat, jsou nezvládnutelní, dělají si, co chtějí...“ vodopád stížností se snáší na stále víc pokrčená bedra rodičů, kteří už si zvykli, že třídní schůzky na druhém stupni jsou tak trochu za trest, ale až takový průser nečekali. Svůj proslov paní učitelka zakončí tím, že má chuť obrátit se na místní sociální odbor a prevenci, protože to už takhle dál nejde a otázkou: „Co s tím budeme dělat?“

24.11.2014 v 11:42 | Karma: 17,34 | Přečteno: 1673x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Zahradníkův rok

Koncem zimy se už nemůže dočkat. Strká semínka do všech volných květináčů i bedýnek a už se těší, jak přijde jaro a začne okopávat záhonky a sázet a sázet. Jenže letos jaro přichází nějak divně brzy a zahradník nevěří, že si z něj počasí nedělá srandu. Jo, jo, já zasadím a koncem března udeří mrazy, někdy přece udeřit musí, jinak bude přemnožený škůdce. Mrazy nepřišly. Začátkem dubna se odhodlá a sází a sází s pocitem, že škoda každého kousku půdy, která přijde nazmar. Takže každá návštěva trhu a místního zahradnictví znamená další sazenice...

23.10.2014 v 11:43 | Karma: 8,91 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost

Kateřina Dubská

Nastává konec papalášů v Čechách?

Papaláš - slovo u nás běžně používané, leč obtížně vysvětlitelné. Tušíme sice, co znamená, ale jak jsem zjistila, ani googlení k přesné specifikaci pojmu nepomůže. Jediný výklad nabízí Slovník cizích slov, jenže ani ten mne plně neuspokojil:"Papaláš je nespisovný, lehce pejorativní, výraz pro jedince obdařeného formálně (legálně) značnými pravomocemi, který tohoto svého postavení ale nevyužívá v souladu s obecně definovanými základními (zejména morálními) požadavky, které se při výkonu dané funkce předpokládají."

20.10.2014 v 17:51 | Karma: 13,23 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1507x
Dívám se kolem a přemýšlím. A když je toho přemýšlení moc, sednu k počítači.
www.katerinadubska.cz

Seznam rubrik