Jak se daní ťapindy a pasáci?

Ťapindy, ťapiny, sexuální pracovnice, prostě prostitutky a jejich majitelé – pasáci. Hned na počátku musím říct, že spíše pohrdám muži, kteří vyžadují sexuální služby, než poskytovatelky. Je to jako se vším, kdyby nebyla poptávka, nebyla by služba.

Naše strany a vláda se rozhodly, že budou stíhat tzv. Švarc systém. Doklaplo jim, že je zde dosti značný únik na daních a poplatcích zdravotního a sociálního pojištění. Pro ty, co neví, vysvětlení, které poskytuje internet, pro ty co by chtěli podrobnější výklad, odkazuji na příslušné zákony, zejména na zákon č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších (hahaha milónech) předpisů, Zákona o daních z příjmů. Takže ten internet:

Tento systém proslavil podnikatel Miroslav Švarc, který tímto způsobem podnikal od roku 1990. Jeho zaměstnanci pracovali na IČO a on tak ušetřil na odvodech sociálního a zdravotního pojištění a v mnohém to ulevilo i administrativní zátěži.
Mohl tak dávat svým pracovníkům vyšší odměny a zároveň nabídnout nejlepší cenovou nabídku pro získání zakázek. Tento podnikatel však dostal trest ve výši tří a půl let odnětí svobody za porušení pracovněprávních předpisů a únik z odvodů mezd.

Abychom mohli správně pochopit co je a co není Švarc systém, musíme si objasnit pojem závislá práce. S tímto termínem se setkáváme v § 2 zákoníku práce, kde je napsáno: Závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.“
Nelegální prací je mimo jiné podle § 5 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, výkon závislé práce fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah. Viz portál pohoda -  zde klik

Řekneme si, ten stát, ten se do toho dal, opravdu to vzal vážně s tím vybírání daní, však to bylo úniků… a taky soudů, co je a není systém Švarc, Finanční kontroly i firmy s tím měli pěknou honičku.

Ale k věci, i když to bude asi samá otázka.

1. Na jakou činnost (nejstarší řemeslo) vydává pasákům či ťapinám Živnostenský úřad živnostenský list, nebo koncesní listinu? Mají IČO, v případě DPH i DIČ? Mají vůbec nějakou podnikatelskou registraci?

2. Je pravda, že podle definic ze zákonů by měly být ťapiny zaměstnanci pasáka, nebo to bude posuzováno jako Švarc systém?

3. Odvádí pasáci a sexuální pracovnice vůbec nějaké daně?

4. Jak postupuje Finanční úřad při jejich kontrole? Hlavně při prokazování příjmů? Budou mít pasáci i sexuální pracovnice, digitální pokladny?

5. Doměřuje daň podle nějakých pomůcek (pomůcky v místě obvyklé :-))? Doměřuje vůbec?

6. Jsou jim určeny daně paušálně? Jsou jim vůbec nějaké daně vyměřeny?

Docela by mě zajímalo jak je tato sféra řešena, však je to taky únik daní a poplatků, nebo ne, strany a vládo, které budete honit každého podnikatele, nejen toho velkého, který má hafo právníků, ale zejména i toho mrňavého, který si zaměstnance dovolit nemůže?

Abych nezapomněla, aby toho nebylo málo, tak je ještě ve hře – Outsourcing!

obrázek ze stránky - zde klik

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Naďa Dubcová | pondělí 7.7.2014 12:50 | karma článku: 11,77 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Naďa Dubcová

Nepamatuji se.. pamatuju...

10.11.2019 v 19:47 | Karma: 24,13

Naďa Dubcová

O smrti, o mé smrti

3.11.2019 v 10:10 | Karma: 20,92

Naďa Dubcová

Prej jako křísit dinosaura

1.11.2019 v 9:58 | Karma: 25,24

Naďa Dubcová

Jen na skok

23.10.2019 v 12:31 | Karma: 18,52