Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vítejte, pane BLAŽEK, na ministerstvu spravedlnosti

Přivítejme příchod JUDr. Pavla Blažka na ministerstvo spravedlnosti. Nastupuje v rozjitřené atmosféře, která vznikla v důsledku odvolání ministra Jiřího Pospíšila.

Nastupuje po těžkém populistovi, JUDr. Jiřím Pospíšilovi, který myslel hodně na to, jaký udělá dojem přes média, než na komplexní problémy resortu. Nyní přichází na ministerstvo právník s praxí advokáta, který

jednak vystudoval seriozní Právnickou fakultu na uznávané Masarykově univerzitě a má bohatou praxi advokáta, který ví, jak tristní je situace v soustavě naší Justice: Státního zastupitelství a soudů. Odchod JUDr. Jiřího Pospíšila z resortu a jmenování JUDr. Pavla Blažka novým ministrem spravedlnosti je hojně doprovázeno silně emotivními reakcemi. Bylo by velkou chybou nového ministra, kdyby měl podlehnout tlaku médií a některých politiků např. v otázce jmenování JUDr. Lenky Bradáčové do pozice vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze. Vždyť i současné prohlášení Unie státních zástupců k odvolání ministra Pospíšila se bezprecedentním způsobem vymyká právní kultuře a etice. Už jenom ten spěch s jakým bylo toto Prohlášení přijato. Ve středu 27.6.2012. Nevím jestli by bylo něco takového možné např. V Německu nebo Francii?

Od tohoto prohlášení se JUDr. Bradáčová jako prezidentka unie nedistancovala i když se jí přímo týká. Adorace JUDr. L. Bradáčové je hodně předčasná a není postavena na reálném základě. Je hodně předčasné ji chválit a odměňovat za kauzu MUDr. Davida Ratha. Měli bychom počkat, až dovede tuto kauzu do „vítězného“ konce na základě spravedlivého soudního rozhodnutí, kterým bude D. Rath pravomocně odsouzen za korupci. Zatím je tato kauza „RATH“ doprovázena tolika pochybnostmi i ze strany  renomovaných právníků, (viz. JUDr. Klára Samková, kterou navrhoval prezident Klaus na post Ústavního soudce), že vítězství Bradáčové se může ukázat jako vítězství Pyrhovo. Velkou neznalost svého resortu, především co se týká personálního složení, prokazuje i JUDr. Pavel Zeman. Je to zřetelně vidět na jeho poděkování, které vyjádřil JUDr. Petru Coufalovi za jeho práci ve funkci vedoucího Krajského státního zastupitelství v Brně. Zřejmě nic neví o jeho minulosti komunistického prokurátora před listopadem 1989, jeho podílu i na kauze Jiřího Čunka, jeho toleranci vůči porušování zákonů státními zástupci, kteří spadali do jeho kompetence. Viz. Např. kauzu Justičního omylu ve Znojmě a mnoho dalších.

Vždyť státní zastupitelství je plné účelově se ustavujících mafií pro různé skupiny kmotrů-zadavatelů. To má do západoevropských standardů práce justice hodně, hodně daleko. JUDr. Blažek jako advokát zná jistě dost případů, které státnímu zastupitelství a soudům čest nedělají. Jistě by neměl nechat bez povšimnutí i vyjádření státních zástupců Grigárka a Rampuly o nezákonném postupu Nejvyššího státního zastupitelství. Svým prohlášením o „špinavém plivanci“ přistoupil na úroveň komunikace, která nemá na jeho pozici místo. Je projevem jeho slabosti. Ano, reforma justice a státního zastupitelství je nutná. Ale cesta nevede přes jejich větší nezávislost. Je to státní instituce a cesta k nápravě vede přes personální očistu. Státní zástupci musí splňovat požadavky kladené na ně zákonem i jejich vlastním mravním kodexem. Zatím tomu tak v mnoha případech není. Chovají se tak nezávisle, že si zákony vykládají po svém. Viz. Poslední kárné řízení právě s JUDr. Petrem Coufalem a pochvaly, které se mu dostalo od šéfa resortu Zemana.  Státní zástupci mají výjimečné platy, výjimečné postavení a měly by být i pod hrozbou výjimečných trestů za svá protiprávní jednání a musí být zcela nekompromisně závislí na dodržování platných zákonů. Ne na svých účelových výkladech našich zákonů.  JUDr. P. Blažka čeká vyčištění tohoto Augiášova chléva, které se zatím žádnému jeho předchůdci nepodařilo. A už vůbec ne Pospíšilovi, který není racionálně hodnocen podle vykonané práce ale svých výstupů v médiích a jeho image dobře prezentované bezelstnosti až hraničící s prostoduchostí.

Držím JUDr. P. Blažkovi palce a přeji mu úspěch a sílu nepodlehnout současným tlakům vůči jeho osobě. Doufám, že se rozhodne na základě svých poznatků a zkušeností, a že se proto rozhodne správně.  

Zbyšek Dřevojan.  

 

http://www.uniesz.cz/clanek/371/prohlaseni-usz-k-odvolani-ministra-pospisila

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Dřevojan | úterý 3.7.2012 17:57 | karma článku: 13,36 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  23:49

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky