Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I ÚSTAVNÍ SOUD podlehl demoralizaci ???

Ta zpráva o výsledku kontroly na Ústavním soudu, její výsledky a následující zrušení zprávy s jejími závěry ministrem financí Kalouskem je v prvním momentě šokující.

Při bližším zamyšlení ale vám nakonec dojde, že o těchto věcech se již delší dobu šuškalo v kuloárech. Např. opilý manžel soudkyně Formánkové za volantem auta Ústavního soudu přistižený policií a neuvěřitelně arogantní vyjádření k věci od soudkyně ÚS Formánkové. Můžeme si připomenout i množství

zrušujících rozsudků Evropského soudu ve Strasburgu, který označil řadu rozhodnutí ÚS České republiky jako protiústavní, nerespektující lidská práva. Dalších negativních případů a informací o činnosti ÚS lze najít i na stránkách internetu víc než je obvyklé v demokratických státech. Ale proč se divit. Ani Ustavní soud nemůže být ničím jiným než odrazem demoralizace celé naší společnosti a selhání politických elit. Tuto skutečnost nemůže změnit ani květnaté mluvení předsedy ÚS JUDr. Pavla Rychetského, ani kdyby mluvil jako sv. Jan Zlatoústý. Vždyť má konec konců mnohaletou průpravu z praktické politiky, kde si také řádně smočil triko. Má to asi být snad poslední rána z milosti, kterou odhalením nesrovnalostí v hospodaření Ústavního soudu, tento zasadil polistopadovému vývoji v naší zemi?

Většina z nás má jistě ještě v živé paměti jakým způsobem se mediálně prezentovalo pochybení předsedkyně Nejvyššího soudu JUDr. Ivy Brožové v hospodaření tohoto soudu a s tím spojené nesrovnalosti. Tehdy ministr Kalousek tak shovívavý a velkorysý nebyl. Byl tvrdě proti Ivě Brožové. Bylo jednoznačně konstatováno, že nejvyšší a konečnou zodpovědnost za hospodaření soudu nese jeho předseda. To stejné potkalo i předsedu Krajského soudu v Brně JUDr. Jaromíra Pořízka. Soud pod jeho vedením prohospodařil miliardy. Zodpovědnost byla rovněž na předsedovi soudu. Ani zde nechtěli být ministr Kalousek a Pospíšil ohleduplní. Ohledně výkonu funkcí obou předsedů soudů se připomínaly i jiné kauzy a pochybení. Jaké motivy a důvody nebo snad kalkulace vedly k rozhodnutí ministra Kalouska, že výsledky kontroly na Ústavním soudě zametl pod koberec. Navíc tak nechutným a slizkým způsobem okomentovaným. Zodpovědnost tedy za hospodaření ÚS nese rovněž jeho předseda a to JUDr. Pavel Rychetský. Ústavní soud byl až dosud vnímán jako poslední oáza morálky, spravedlnosti a hlídače práva a demokracie. Kritice v médiích i od Ústavního soudu se nevyhnul ani prezident. Ústavní soud vynášel verdikty nad jednáním politiků, politických stran, parlamentu i samotného prezidenta. V jeho rozhodování byla viditelná i politická motivace když si osoboval právo zpochybňovat i zákony přijaté jako Ústavní a to i ústavní většinou. Zrušil i rozhodnutí vlády, která chtěla snížit platy soudcům z úsporných důvodů, kvůli špatnému stavu státních financí. Jako rozhodující argument řekl Ústavní soud, že by tím byla ohrožena nezávislost soudců.

Jak to vnímat nyní v kontextu současného nálezu kontrolorů z ministerstva financí. Jako špatný, nepodařený, vtip? Byla to jenom taková pokrytecká hra na právo, morálku a spravedlnost. Mnoho rozhodnutí ÚS neobstálo ani u Evropského soudu ve Strasburgu. To bylo ale v rovině práva. Nyní jsme svědky i morálního selhání Ústavního soudu a to způsobem, který připomíná jednání malých, bezvýznamných grázlů, kteří jsou nebezpeční jenom množstvím, jakým se tyto malé zlodějny rozbujely do obludných rozměrů. Kdo by takové jednání čekal od privilegovaných soudců s imunitou a stotisícovými platy??  Když toto současné odhalení morálního selhání Ústavního soudu dáme do kontextu co se děje na naší politické scéně, připadá mi to jako poslední rána z milosti politickému, společenskému, ekonomickému a právnímu stavu, ke kterému jsme došli po 17. listopadu 1989. Nedivme se, že lidé začínají znovu vzývat komunisty. Tím jsme završili totální selhání nejenom politických elit včetně justice s jejím vrcholem – Ústavním soudem, ale i selhání občanské, které to připustilo. Často se připomíná politická kultura vyspělých zemí a zaznívají i apely na rezignace. Vyzve někdo k sebereflexi předsedy Ústavního soudu JUDr. Pavla Rychetského? Ve funkci předsedy ÚS a soudce ústavního JUDr. Pavel Rychetský v krátké době skončí. Jestli si takhle představoval zápis svého konce do historie to nevím. Ale v každém případě si ho napsal sám.  Jsme na samém dně morálního marasmu. Je velkou neznámou dají - li nám dějiny ještě příležitost začít znovu. Je ale s kým se o tuto skutečnou očistu a nápravu společenského stavu pokusit? Kdo si troufá odpovědět!

 

Zbyšek Dřevojan, Znojmo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Dřevojan | pátek 27.4.2012 17:57 | karma článku: 23,25 | přečteno: 1078x
  • Další články autora

Zbyšek Dřevojan

Na Zemana platí jedině Zeman

Staré přísloví říká: Na hrubý pytel hrubá záplata. V tomto případě na politického slona v porcelánu platí jedině Zemanovo kladivo na Zemana.

22.1.2014 v 17:56 | Karma: 20,16 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Pour Félicité 2014

Vážení a milí návštěvníci mého blogu. Chtěl bych se s vámi opět po roce podělit se svými dojmy, zkušenostmi, prožitky a myšlenkami, které v uplynulém roce prošly mým životem a mojí myslí i duší.

5.1.2014 v 18:39 | Karma: 10,08 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Nejvyššího žalobce Zemana EXKLUZIVNÍ klub

V pátek 6. prosince 2013 vydal mluvčí Nejvyššího soudu ing. Petr Knötig TZ, že NS odmítl dovolání Nejvyššího žalobce Zemana v neprospěch tří policistů ze Znojma.

9.12.2013 v 18:51 | Karma: 13,87 | Přečteno: 640x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Císař Josef II, jeho reformy, vztah k církvi, státu a lidem

V posledních letech koaliční vlády byli jsme terčem různých reforem i pseudoreforem. Není jistě na škodu hledat poučení v dějinách. Doba Josefa II je přímo ideální.

29.11.2013 v 18:56 | Karma: 25,16 | Přečteno: 4412x | Diskuse| Ostatní

Zbyšek Dřevojan

Dejte Babišovi co je Babišovo a zbytek ostatním.

Volby skončily, karty jsou rozdány a nastává kupčení mezi zvolenými. Hlavní aktéři: ČSSD – vítěz voleb de jure, Babišovo ANO vítěz voleb de fakto. Světla ramp jsou rozsvícena.

22.11.2013 v 18:23 | Karma: 13,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2314x
motto:"Buďte realisté, žádejte nemožné“
Herbert Marcuse
Veškeré mé konání je ovlivňováno touto myšlenkou.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky