Proč je nutné se distancovat?

Zvěrstvo z Břeclavi, bych mohl hodnotit jako další kriminální delikt násilné povahy, kterými se tuzemská media jen hemží. Odplivnout si nad brutalitou útočníků, politovat oběť a zejména matku zraněného chlapce, protože i já jsem rodič a dokážu se vcítit do jejich pocitů. A jít od toho, neboť zítřek nepochybně přinese další mediálně vděčné sousto a trestné činy se budou páchat i nadále.

Problém pro mě nastává ve chvíli, kdy je vztah oběť/pachatel etnicky probarvený.  V takovém případě totiž romská komunita jest vnímána jako homogenní společenství lidí, to že jsme nesourodí a inter etnicky a sociálně různorodí nehraje v takovém případě roli. Na principu kolektivní viny jsou postavené internetové komentáře mnohých.  Proto je nutný masivní distanc v kriminálních kauzách ve kterých figurují Romové.  Je potřeba, aby nejenom romští aktivisté odsoudili brutální trestné činy spáchané našimi soukmenovci a tím pádem dali jasný signál směrem k majoritní části populace.  Je to celé postavené na hlavu, protože dle článků, které jsem četl, se veřejně projevují  Romové, např. z Litvínova ke kauze, která se stala stovky kilometrů daleko a o které vědí jen to, co viděli na TV NOVA. Je to absurdní, ale nejspíš v této době potřeba.

Facebookové  diskuze pod fotografií napadeného chlapce ležícího v nemocnici prostě svědčí o tom, že na principu kolektivní viny se staví naprosto bez uzardění.  A, že skutek jednotlivců vnímají mnozí jako chybu celé skupiny. Vina padá na všechny a to stejně tak jako padla vina na všechny Židy za skutek Leopolda Hilsnera. Za to co „provedl“ Anežce Hrůzové.   A když si zadáte do Wikipedie termín Hilsneriáda vyskočí vám tohle:

Hilsneriáda je označení pro procesy s Židem Leopoldem Hilsnerem, který byl obviněn z vraždy dívky Anežky Hrůzové, a celospolečenskou diskusi s procesy spjatou. Procesy doprovázené mediální protižidovskou i prožidovskou kampaní, stejně jako kampaněmi na podporu Hilsnera i proti němu, a česko-německými národnostními spory ovlivnily českou, potažmo celou rakousko-uherskou společnost na přelomu 19. a 20. století. Hilsneriáda byla největším propuknutím antisemitismu na českém území během 19. století.
Hm……propuknutí  anticiganismu  v důsledku břeclavské kauzy pociťuji stejně vážně.

Proto vítám pozitivně snahu romských aktivistů a sám se k distancování od pachatelů připojuji, avšak z tohoto svého kroku nejsem vůbec nadšený. Protože si uvědomuji, že nyní budu muset komentovat kdejakou kriminální kauzu a reagovat veřejně pokaždé, když bude veřejné mínění rozladěno. Obávám se navíc toho, že preventivní krok před obdobou Hilsneriády, nebude  nejspíš účinný. Říkám si v duchu, proč musím veřejně vystoupit a komentovat incident, o kterém nic nevím, který je ve fázi vyšetřování a kde doposud orgány činné v trestním řízení nikoho neobvinili. A i kdyby se nakrásně prokázala vina pachatelů, kteří by se rekrutovali z řad romské komunity tak by mi stejně přišlo divné, že je nutné, abych se k tomu veřejně postavil. Jenže v takové situaci se dnes nacházíme, dnes je prostě potřeba našlapovat opatrně a zvažovat svá slova a názory, protože atmosféra ve společnosti je skutečně napjatá a vzájemné soužití není na takové úrovni, jak bych si přál. Lidi jsou frustrovaní a naštvaní a svůj hněv mohou obrátit jakýmkoliv směrem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Drahomír Radek Horváth | středa 18.4.2012 10:04 | karma článku: 27,50 | přečteno: 4341x
  • Další články autora

Drahomír Radek Horváth

Romové jsou zlatý důl

11.7.2015 v 11:04 | Karma: 34,07

Drahomír Radek Horváth

My a oni

17.4.2013 v 20:08 | Karma: 15,89