Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je nutné se distancovat?

Zvěrstvo z Břeclavi, bych mohl hodnotit jako další kriminální delikt násilné povahy, kterými se tuzemská media jen hemží. Odplivnout si nad brutalitou útočníků, politovat oběť a zejména matku zraněného chlapce, protože i já jsem rodič a dokážu se vcítit do jejich pocitů. A jít od toho, neboť zítřek nepochybně přinese další mediálně vděčné sousto a trestné činy se budou páchat i nadále.

Problém pro mě nastává ve chvíli, kdy je vztah oběť/pachatel etnicky probarvený.  V takovém případě totiž romská komunita jest vnímána jako homogenní společenství lidí, to že jsme nesourodí a inter etnicky a sociálně různorodí nehraje v takovém případě roli. Na principu kolektivní viny jsou postavené internetové komentáře mnohých.  Proto je nutný masivní distanc v kriminálních kauzách ve kterých figurují Romové.  Je potřeba, aby nejenom romští aktivisté odsoudili brutální trestné činy spáchané našimi soukmenovci a tím pádem dali jasný signál směrem k majoritní části populace.  Je to celé postavené na hlavu, protože dle článků, které jsem četl, se veřejně projevují  Romové, např. z Litvínova ke kauze, která se stala stovky kilometrů daleko a o které vědí jen to, co viděli na TV NOVA. Je to absurdní, ale nejspíš v této době potřeba.

Facebookové  diskuze pod fotografií napadeného chlapce ležícího v nemocnici prostě svědčí o tom, že na principu kolektivní viny se staví naprosto bez uzardění.  A, že skutek jednotlivců vnímají mnozí jako chybu celé skupiny. Vina padá na všechny a to stejně tak jako padla vina na všechny Židy za skutek Leopolda Hilsnera. Za to co „provedl“ Anežce Hrůzové.   A když si zadáte do Wikipedie termín Hilsneriáda vyskočí vám tohle:

Hilsneriáda je označení pro procesy s Židem Leopoldem Hilsnerem, který byl obviněn z vraždy dívky Anežky Hrůzové, a celospolečenskou diskusi s procesy spjatou. Procesy doprovázené mediální protižidovskou i prožidovskou kampaní, stejně jako kampaněmi na podporu Hilsnera i proti němu, a česko-německými národnostními spory ovlivnily českou, potažmo celou rakousko-uherskou společnost na přelomu 19. a 20. století. Hilsneriáda byla největším propuknutím antisemitismu na českém území během 19. století.
Hm……propuknutí  anticiganismu  v důsledku břeclavské kauzy pociťuji stejně vážně.

Proto vítám pozitivně snahu romských aktivistů a sám se k distancování od pachatelů připojuji, avšak z tohoto svého kroku nejsem vůbec nadšený. Protože si uvědomuji, že nyní budu muset komentovat kdejakou kriminální kauzu a reagovat veřejně pokaždé, když bude veřejné mínění rozladěno. Obávám se navíc toho, že preventivní krok před obdobou Hilsneriády, nebude  nejspíš účinný. Říkám si v duchu, proč musím veřejně vystoupit a komentovat incident, o kterém nic nevím, který je ve fázi vyšetřování a kde doposud orgány činné v trestním řízení nikoho neobvinili. A i kdyby se nakrásně prokázala vina pachatelů, kteří by se rekrutovali z řad romské komunity tak by mi stejně přišlo divné, že je nutné, abych se k tomu veřejně postavil. Jenže v takové situaci se dnes nacházíme, dnes je prostě potřeba našlapovat opatrně a zvažovat svá slova a názory, protože atmosféra ve společnosti je skutečně napjatá a vzájemné soužití není na takové úrovni, jak bych si přál. Lidi jsou frustrovaní a naštvaní a svůj hněv mohou obrátit jakýmkoliv směrem.

Autor: Drahomír Radek Horváth | středa 18.4.2012 10:04 | karma článku: 27,50 | přečteno: 4341x
  • Další články autora

Drahomír Radek Horváth

Nevím jak se k tomu postavit

Nejsem paranoik, nepaušalizuji, lidi posuzuji podle kvality charakteru a nikoliv podle barvy kůže, toleruji jiné názory, jiná náboženství, jiné sexuální orientace, atd.

21.7.2015 v 7:26 | Karma: 25,03 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

Romové jsou zlatý důl

V první řadě bych nerad, aby vznikl dojem, že Romové obecně jsou sociálně vyčlenění a že jejich/naše integrace do společnosti se týká celé jedné národnostní menšiny občanů ČR. Mnozí z nás jsou integrováni do společnosti.

11.7.2015 v 11:04 | Karma: 34,07 | Přečteno: 1883x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

Ruce pryč od Děčína, pseudoaktivisté

Takže jsem si otevřel na internetu Deník Referendum s vidinou načerpání objektivních informací v té záplavě on-line bulváru to byl doposud můj elixír vyváženosti a pravdivosti. Celkem natěšený jsem se začetl do komentáře slečny Čonkové (Sousedské vztahy ohrožené nenávistí: Ty černá hubo, co tady děláš?), který pojednává o drsné reakci majitele pozemku v Děčíně, po té, co mu do zahrady „přepadl“ sedmiletý chlapec. Autorka sama píše, že poskládala vedle sebe výpovědi, aniž by je hodnotila. Myslí navíc, že právě tak získáme obrázek.

11.7.2014 v 21:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

Romové, ukažte laskavost a solidaritu!

My Romové jsme právoplatní občané České republiky a jako tací, krom práv a povinností z toho vyplývajících, máme také (nebo bychom měli mít), jisté soucítění se všemi spoluobčany tohoto státu, kteří právě v těchto dnech zažívají nejhorší životní období. Tisíce lidí v této zemi bylo ohroženo na zdraví a majetku a spousta z nich přišla v důsledku živelné katastrofy o veškerý majetek, nebo o jeho velkou část. Tito lidé jsou nyní odkázáni na pomoc svého okolí a na míře solidarity všech lidí bez rozdílu etnicity, kteří mají srdce na správném místě. Romové, prosím vás ukažte všem, že jste to právě vy, kdo má srdce a dovede pomoci v nouzi.

8.6.2013 v 12:19 | Karma: 36,56 | Přečteno: 5376x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Radek Horváth

My a oni

Facebook je plný svinstva to je známá věc. Je však s podivem, že nechutnosti se tam dělí na ty, které jsou přijatelné, vtipné a humorně parodující a na ty ostatní. Jádro pudla však vězí v tom, že pokud se to přímo netýká mé osoby tak je mi to vuřt a jestli se to trefí do nějaké skupiny vůči které, mám nějakou zjevnou, nebo latentní zášť, vůči které cítím nevraživost, tak se tomu směji a sdílím na svou stránku jak smyslu zbavený. Urážky a hanlivé texty dostaly svůj etnický kabátek a tím pádem také řadu obhájců.

17.4.2013 v 20:08 | Karma: 15,89 | Přečteno: 856x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3961x
"Většina Romů se zaměřuje jenom na svůj problém a všechno hodnotí ze svého pohledu. My jsme chudáci, my neseženeme práci, naše děcka jsou ve škole špatný... Málokdo se ptá, co může zlepšit on sám."
Za svými názory si stojím a proto kdykoliv:
e-mail(horvy00@seznam)
mob.(739312147)
Skype(D.H.Radek)

Seznam rubrik