Tisíc a jedna noc aneb za Uherským Brodem začíná zřejmě Asie

Když jsem se dočetl, že TV Nova chce celé předjaří i jaro v hlavním vysílacím čase své diváky oblažovat tureckou telenovelou Tisíc a jedna noc, myslel jsem, že se jedná o nějaký nejapný žert a poklepal jsem si na hlavu.

Že se o žádnou legraci nejedná, jsem pochopil až dle chvalozpěvů redaktorů TV Nova a bombastických upoutávek v rámci Televizních novin na tento zaručeně kasovní trhák, který údajně nemá v dějinách kinematografie obdoby.

Napadlo mne, že Nova asi končí a přechází na formu nízkonákladové televize, jelikož jsem si nedovedl představit nikoho, kdo by byl schopen něco takového sledovat. Marketéři TV Nova vycházeli zřejmě z předpokladu, že co se líbí v Turecku, Bulharsku, Rumunsku a ba i na Slovensku, zabere i u nás a oni za velmi levně nakoupený brak, budou rýžovat peníze z reklam v hlavním vysílacím čase, za jistě velmi hlasitého souhlasu jejich rumunského majitele. (Nebo se mu chtěli zavděčit či pokročit v řitním alpinismu?)

Naštěstí se mýlili a celá tato fraška byla po několika dnech odsunuta někam na 17.30 před Ulici, ikdyž dle mého názoru patří někam do brzkého rána, kde může posloužit jako spolehlivý budík i pro toho největšího spáče.

Hledal jsem na tento snímek nějaké recenze, ale nenašel jsem nic pořádného, čili jsem si včera v 17.30 tuto hrůzu pustil.

Co mne mě první praštilo přes uši, byla neuvěřitelně vybuzená dramaticky-hororová hudba, která se táhla celým dílem a rvala mi bubínky. „Musím vydržet!“ Řekl jsem si a se zaťatými zuby jsem sledoval Tisíc a jednu noc dál. Pak se přidali herecké výkony skládající se z nic neříkajících a nesrozumitelných dialogů, kamenných tváří, toporných pohybů bez náznaku jakéhokoliv humoru. Tuto kakofonní multimediální souhru jsem vydržel vnímat celkem 15 minut v očekávání, že se dostaví nějaký děj. Bohužel nic, snímek jakoby neustále váznul na jednom mrtvém bodě. Nezbylo nic než TV vypnout a hodit si studenou sprchu, abych se po tomto nevšedním kulturním zážitku otřepal a vrátil se do normálu.

Neznám ani tureckou ani balkánskou filmovou kulturu. Pokud Tisíc a jedna noc je reprezentantem tohoto ranku, tak se jedná o skutečný brak nejhrubšího zrna a tamní producenti mají ještě co dohánět. Pokud má tato sága úspěch na Balkánu, tak asi proto, že tam televizi nikdy neměli a teprve se s ní postupně seznamují, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Celkově jsem rád, že v ČR se tato sračka nechytla, jelikož by to znamenalo poskvrnění naší rozvinuté filmové kultury a úpadek estetického vkusu našich obyvatel. Doufám, že TV Nova se do podobného nízkorozpočtového experimentu, už nikdy nepustí a pořádně se poučila, ikdyž co byl odejít její velmi úspěšný ředitel p. Dvořák, tak úroveň celého tohoto média postupně jde nějak ke dnu, holt nejsme v Rumunsku.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Drahomír Hron | úterý 15.2.2011 18:47 | karma článku: 27,73 | přečteno: 2223x
  • Další články autora

Drahomír Hron

Je čas vyjít do ulic

16.11.2011 v 18:53 | Karma: 25,52

Drahomír Hron

Tak do mne definitivně dorazilo

15.11.2011 v 22:30 | Karma: 23,49