Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pošťáci rošťáci

Pokud byste někdy náhodou trpěli pocitem, že jste inteligentní dospělá bytost, podejte si stížnost na poštu, že vám nechodí zásilky tak, jak mají.Oni vám  to vysvětlí.

Vlastně to začalo nevinně, když se mi jedna společnost pokoušela doručit opakovaně jednu a tutéž zásilku. Několikrát se jim vrátila s oznámením, že se adresát nezdržeje v místě nebo nebyl vůbec nalezen. Nestěhovala jsem se. Již mnoho mnoho let.  Zato jsem každý den na zápraží vyhlížela pošťáka s mým balíčkem. Vždycky přišel akorát kluk s letáky. Po týdnu jsem tu duši nevinnou brigádnickou již upřímně nenáviděla.

Jsem žena činu. Zajisté mi potvrdíte, že problémy jsou od toho, aby se řešily. Zavolala jsem tedy na hlavní poštu s prostým lidským dotazem:"Kde je můj balíček?"  Paní na druhém konci drátu pečlivě vyslechla můj monolog s trpělivostí renomovaného psychiatra. Neměla jsem chtít odpověď. Dnes už to vím.Tónem přepracované uklizečky mi sdělila, že bydlím-li v obvodu jedna, pak spadáme z úsporných důvodů pod poštu trojku, ale listové zásilky nám dodává dvojka. Pakliže mne nezastihnou doma, je dopis uložen na poště číslo tři, balíček na poště číslo jedna. Nezmohla jsem se ani na obyčejné Nashledanou.

Nicméně chvíli byl klid. Po čase má obezřetnost polevila stejně jako morálka pošťáka. Jsem přeci dospělý člověk s racionálním uvažováním....

Podala jsem oficiálně stížnost. Za týden zazvonila u mých dveří jejich inspekce. Byli tři a bylo to velmi obohacující. Dozvěděla jsem se, že mám špatnou schránku špatné velikosti, nevhodně označenou, nedostatečně těsnící, a neprověřeného souseda o němž nemohu dostatečně prokázat, že z dlouhé chvíle nekrade má oznámení o uložení zásilek. Ještě že pan inženýr nebyl doma. Zůstal ušetřen. Zato já měla ještě týden v oku tik.

Proč to všechno vyprávím? Patřím k těm lidem, co si libují při stahování meilů, že nemusí do zimy až ke schránce. Od dob MMS u nás posílá pohlednice k Vánocům jen babička. To už si jeden ani neuleví roztrháním liebesbriefu od  financů , neboť se nacházi v datové schránce. Každé ráno najdu na monitoru jobovky z práce, upřímné pozdravy od úředníků, novinky ze světa i reklamu. A člověku se chce vztyčit prostředníček na modré poštovní auto. "Chá, máme vás. Nechte si své inspekce, formuláře, které nikdy neumím vyplnit, poztrácené dopisy i prošlápnuté balíčky s označením křehké." S osvobozující euforií se nechám chvíli unášet vštříc pocitu, že to půjde i bez nich. Ještě bych mohla ze schránky demonstrativně seškrabat pošťáckou trumpetku a klíčemi vyrýt zavináče.

Jak snadno si zvykneme na komfort internetu nebo mobilu. Žádné přepážky, náladové úřednice a kolonky. Stačí párkrát kliknout... a je to. Homo sapiens sapiens vkročil do doby pohodlné. Jenže i toho neandrtálce tenkrát místo tučné sezony překvapila doba ledová. Dnešní homo budiž bez výjimky nohami vrácen na zem též. A v tom to je. 

Nejde o to, jak velkou mám schránku, kdo měl pravdu, nebo zda je normální dopis s označením NEPŘEHÝBAT srulovat do ruličky aby se lépe vešel. Jde o to, že přes všechen pokrok moderní doby a vyspělé komunikační technologie pořád ještě nejvíc bolí srážka s úředním blbcem.

Ukolébalo nás klikání počítačové myši, rychlé připojení, rychlost, snadnost, elegance.Všechno nadosah a nemusím se ani zvednout ze židle. Jednadvacáté století budiž pochváleno! Kdo by se otáčel zpátky. Ty doby voní inkoustem, brilantinou ve vlasech elegánů a krasopisem vyvedenými dopisy na bílém papíře. Hledíme vstříc pevni ve svých kramflecích....dokud tím podpatkem neuvízneme v mřížce kanálu.

 Kdepak. Ať se nám to líbí nebo ne, mají nás v hrsti. Můžu si říct stokrát jak báječně mi je v tom jedenadvacátém století,pak stačí jedna zásilka.....a máte strach, že vám hodný pan doktor nechá ustřihnout na občance růžek. Nebo se přistihnete jak se nepříčetně radujete nad dlouho očekávanou obálkou, že konečně dorazila. Navzdory faktu, že krom adresy, exotických razítek a známky ji zdobí  i pečlivý otisk boty číslo 46. Desetkrát do roka si můžu slíbit, že nikdy nebudu objednávat dárek méně jak čtrnáct dní před oslavou a stejně tolikrát se budu s lahví slivovice omlouvat, že snad příští týden, nebo rok...Dokud meilem neproleze dlouho sháněná kniha, parfém pro mamku nebo ty úžasné botky zakoupené přes internetovou aukci, mám smůlu.

Tak nějak jsem si zvykla, že nechat si zaslat balíček je rovno víkendu v adrenalinovém parku. Například já jako hrdý nesportovec nemohu tušit, jak  taková akce dopadne. Stejně tak se nehledí na nějaké šrámy. Kdyby mi totiž vadil natržený obal nebo, jako posledně, prošlápnutá krabice, zbývá mi jediné:podat si stížnost.

Pevně věřím, že jsem vyčerpala  možnosti dospělého rozumného jedince. Už vím, že nemohu vyhrát. Nedávno jsem zase čekala na jednu zásilku. Náš pošťák zvoní jen jednou. Když jsem doběhla k domovním dveřím, pošťácké auto bylo na konci naší ulice. Možnosti dospělého jedince byly vyčerpány. Hodila jsem za ním alespoň pantofel. Dle povzbudivých reakcí sousedů  tuším, že v tom nejsem sama..

Autor: Kristina Salvetová | pondělí 9.1.2012 0:00 | karma článku: 36,58 | přečteno: 4406x
  • Další články autora

Kristina Salvetová

Stará tlustá unavená , tady mě máte

Návrat do práce po mateřské je milník, který mnohé nažene hrůzu. Když svléknete pohodlné legíny, pocintané triko a přestanete se tvářit, že to, co je v noci pyžamo, je přes den ležérní outfit, bude to bolet. Nejinak je tomu u mě.

9.8.2023 v 16:33 | Karma: 20,54 | Přečteno: 526x | Diskuse| Ona

Kristina Salvetová

Řeknu vám, co nikdy neřeknu

Taky jste měli jako malí větu, kterou Vaši rodiče často používali a vy jste je za to nenáviděli? A to dokonce tak, že jste si svatosvatě přísahali, že ji nikdy nepoužijete?

2.8.2023 v 9:44 | Karma: 12,20 | Přečteno: 333x | Diskuse| Osobní

Kristina Salvetová

Tak nám zavřeli poštu, paní Müllerová!

Jedni se radují, druzí rozčilují a třetí v nejistotě hledají, jestli se jejich pošta ocitla na black listu. Vláda se hájí záchranou státního prodělečného podniku a populisté se zaklínají seniory se složenkami.

31.3.2023 v 12:39 | Karma: 13,47 | Přečteno: 266x | Diskuse| Hyde park

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

Jarní únava přichází stejně nečekaně jako nevítaná návštěva a zůstává stejně dlouho. Kdyby to tak chtělo vypít kafe a odtáhnout. Záleží na pohoštění, které ke kávě připravíte. Já doporučuji drožďovou pomazánku. Odtáhnou všichni.

16.3.2023 v 15:09 | Karma: 18,65 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ona

Kristina Salvetová

Jsem boomer a je mi fajn

Víte, jak se pozná, že jste boomer? Zeptáte se děti, co to vlastně znamená. Jako odpověď se vám dostane výčet vlastností, díky kterému stejně nepochopíte, proč jste pro ně fosilie, zatímco u vás je všechno v cajku.

1.3.2023 v 6:40 | Karma: 37,89 | Přečteno: 2747x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Považuji za ztracený den, kdy jsem nikoho nepobavila. Miluji život takový, jaký je a lidi, které v něm potkávám, jejich příběhy i přítomnost. A  také studené ovocné knedlíky, vůni tlejícího listí, kopretiny, letní rána a české filmy. Chutná mi cokoliv, co uvařil někdo jiný než já. 

 

Seznam rubrik