Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To chce klid (chladnou hlavu a nohy v teple)

Žádná vládní politická krize se zjevně nekoná. To je jen další z opakovaných pokusů politicky neúspěšných (rádoby demokratů) za každou cenu destabilizovat náš politický systém po sérii prohraných voleb.

Na tyto hrátky si budeme muset v naší demokracii zjevně zvyknout. Naučit se rozlišovat, co je alarmujícím příznakem porušení a ohrožení demokracie a co jen kvílením politicky málo mocných, neúspěšných a bezmocných.

Chceme demokracii? Tak se jí musíme učit. Je to systém. A zvyknout si u ní na doprovodný výskyt podivných i neblahých jevů a projevů. Ty nezmizí. Budou dál a různě modifikované.

Chraňme si skutečné principy systému naší demokracie a právního státu. Nezaměňujme je s momentálně uplatňovanou politikou vítězů voleb.

Chraňme si svobodu jednotlivce pro všechny, svobodu slova, svobodnou politickou soutěž, zastupitelskou a přímou demokracii, regulérní volby a referendum, rovné příležitosti, presumpci neviny, spravedlivý soudní proces, ..… .Ale nechejme také konat vítěze regulérních voleb, pokud jednají a konají na základě a v rámci těchto demokratických principů.

Že dělají jinou politiku, než jejich neúspěšní političtí protivníci? To určitě není žádným porušením nebo selháním demokracie, ani právního státu. To jen voliči si vybrali a zvolili je a jejich politiku. Protivníci neměli a nemají na prosazování své politiky potřebný výsledek, ani sílu. Do dalších voleb se musí více snažit.

A. Babiš je silná, schopná a úspěšná osobnost. Dnes ve svobodné politické soutěži vyhrává a své politické soupeře odsouvá od moci a od koryt (kterou donedávna nemístně nadužívali a u kterých si stejně nemístně mlaskali). No, a ti jako tonoucí se stébla chytají. Zkoušejí kde, co, co kdyby?

Říká se, že v politice v sexu je dovoleno všechno. Důkazem je i stálá existence nehumánních vojenských válečných konfliktů, což je politika vedená jen jinými prostředky.

U nás se v politice zatím vojensky neválčí. Ale jinak při výběru prostředků politického boje se žádné servítky neberou. Stále i u nás platí, že účel světí prostředky. A tak si musíme zvyknout na skutečnost, že kteří prahnou po moci a korytech, se neštítí ničeho. Zvyknout si ovšem neznamená přitakávat a souhlasit. Jde o to jen nebýt překvapení, spíš být připraveni. 

Tam kde funguje trh, tam funguje marketing, propagace, reklama (práce s masami). Na politickém trhu takto funguje politický marketing, účelová demagogie a propaganda.

Jestliže lidé si chtějí sami vládnout – mít demokracii, tak by měli působení těchto prostředků dobře vnímat a rozlišovat. V dnešní informační společnosti, kde informační technologie, sociální sítě a média na nás tlačí ze všech stran, to není zrovna jednoduché. Ale je to jako s chřipkou. Její viry jsou všude kolem. Záleží jen na naší imunitě, jak se jim dokážeme bránit (imunita se pěstuje).

Aby naši stále bdící oportunisté trefili a oslabili A. Babiše, sáhli mu na jeho děti (navíc nemocné). O nich, jejich pohybu a konání se vše vědělo už dříve (věděla to i PČR).

Takže co se tím zjistilo, co je dnes ve věci nového? Vůbec nic. Vůbec nic.

Ale účel před 17. listopadem to splnilo. Co kdyby přece jen z jiskry vzešel plamen, soudruzi? Společnost se přece jen zavlnila. Dva, tři dny bylo o čem psát a „tlachat“. Jenže to je všechno. Dnes kauza začíná už odvětrávat.

Někteří se ale zase více projevili v pravém světle a ukázalo se, kdo je kdo a co jsou zač. Dem. blok nepřekvapil a jako do pekel se propadající sršel síru. Okamura úsměvně na čas úplně ztratil orientaci (???). Rozhádaná ČSSD tančila a tančí na vejcích - ani tak, ani tak, aby si nějak nezadali. Piráti vypadali, že právě dostali dotace, takže si plnili své. Senátoři svým vystoupením se opět snažili sami přesvědčit národ, že v jejich podání je senát skutečně úplně k ničemu a může být bez náhrady zrušen (byť samozřejmě systémově by tomu mělo být naopak). J. Čunek, ošlehaný vlastní zkušeností s drsnou realitou české politiky se nebál na rovinu říct, co si o věci skutečně myslí, a jak je v tomto státě jednoduché obvinit a snažit se zničit každého, kdo nezapadá do aktuálního mainstreamu. Jako pravý státník se opakovaně projevil prezident M. Zeman. V jediném vystoupením na TV obrazovce a několika rozhodnými větami sjednal jasno a pořádek ve státě (gratulace a přejeme mu pevné zdraví).

Takže další pokus málo mocných a oportunistů, stále neúnavně čekajících na svou příležitost, jaksi zase nevyšel. Jen A. Babišovi začnou stoupat preference, které mu poslední dobou mírně klesaly.

V této souvislosti by bylo možné začít jej samotného podezřívat, že si tyto kauzy inscenuje a spouští sám se svým PR týmem.

Autor: Vlastimil Dorotík | pátek 16.11.2018 17:28 | karma článku: 30,90 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Vlastimil Dorotík

Budoucnost patří naší neutralitě a demokracii švýcarského typu

Neutralita a demokracie švýcarského typu je naše naděje, že zítra skutečně bude líp - je to funkční, vyzkoušené a ověřené, je to volba, kterou máme svých rukou. Tak kdo se toho ujme?

27.8.2022 v 11:22 | Karma: 0 | Přečteno: 94x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Překvapení? Co příčina a co následek? Omluva všem.

Vzhledem k událostem dnešní noci na Ukrajině a včera mnou publikovanému blogu „Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu“ https://dorotik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=783849, musím uvést doplnění.

24.2.2022 v 10:11 | Karma: 12,64 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Za neutralitu země a demokracii švýcarského typu

Svět se zmítá v krizi a to je vždy čas na změnu a posun dopředu. Každá změna sebou nese rizika, ale také i řadu příležitosti.

23.2.2022 v 13:55 | Karma: 20,87 | Přečteno: 692x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě?

Co kdyby Rusko zase jednou naložilo své rakety a vyrazilo v ústrety Kubě? Co by se potom asi dělo? Na takové otázky není potřeba odpovídat, protože na to si snadno odpoví každý sám.

21.2.2022 v 17:01 | Karma: 35,37 | Přečteno: 856x | Diskuse| Politika

Vlastimil Dorotík

Postarejme se o sebe sama a přispějeme tak ke světovému míru

Masaryk Čapkovi: "Tak, demokracii máme, teď už jen ty demokraty". Masaryk uchopil myšlenky a ideály osvícenců minulých století a uvedl je v život.

19.2.2022 v 18:54 | Karma: 19,20 | Přečteno: 320x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Kategorie 50+. VŠ vzdělání technického směru. Profesně se zabývá informačními systémy a systémy řízení. Zajímá se o dění ve společnosti, protože mu není lhostejné, co bude s našimi dětmi. Je stranicky nezávislý a není nijak vůči nikomu předpojatý. Politicky fandí tomu, co má hlavu a patu a někam pozitivně směřuje.

Seznam rubrik