Pojem „dvojí kvalita potravin" – není to podvod a výraz falešné politické korektnosti?

I dnes to bylo hodinové téma diskusních pořadů. Zjevně se jedná o pokrytectví, obvyklou politickou korektnost a manipulaci s lidmi, protože jinak se tomu říká podvod, klamání spotřebitele a účelová deformace trhu ... .

Politici hledající pro sebe politická témata přišli před časem s něčím nepatřičným - že náš trh je zásobovaný "dvojí kvalitou potravin" a náš spotřebitel si tak nemůže koupit a konzumovat to, co konzumují jinde v západní Evropě ......, jaká to diskriminace?

Hned na první pohled se jedná o politické téma „jako řemen“ – jací jsme to zase chudáci a těmi druhé kategorie, kteří nemohou mít stejně kvalitní potraviny a kvalitu života, jako jinde ve světě, zase nám tu někdo ubližuje .... .

„Není to ale blbina?“, řekl by klasik.

Není to ve skutečnosti jen jeden velký podvod – nezákonné podvodné jednání a klamání spotřebitele?

Určití světoví výrobci nám dodávají na trh pod stejnou značnou a ve stejném obalu to, co jinde dodávají v jiném (originálním) složení a tedy v jiné kvalitě, čímž obsahově a kvalitativně zjevně dodávají zcela jiný výrobek.

Takticky a diplomaticky je to sice možné nazývat "dvojí kvalitou potravin", ale nebylo by lepší a jednodušší věci nazývat pravými jmény - že se zjevně jedná o podvodné jednání a klamání spotřebitele, na což jsme vždy měli v legislativě dostatečně účinný metr, aby se tak nedělo?

Stavět se proti „vykutálenému businessu" světových firem není jednoduché. Ale hlavně, mluvit na rovinu o nějakém podvodu zřejmě není žádným politickým tématem, když se zjevně jedná o záležitost náležející příslušným kontrolním orgánům a orgánům činným v trestním řízení.  

Pokud bychom chránili naše spotřebitele řádným uplatňováním legislativy, "nepoklonkovali nadnárodním firmám, zlobované EU", tak paní Jourová by jako euro komisařka asi neměla co na práci a pán Babiš, jako i ostatní by neměli tak chytlavé předvolební politické téma.

Nebude-li umožněno dělat si u nás „zajímavý business na průchodném podvodném jednání a klamání spotřebitele", tak všichni dodavatelé zcela určitě a rádi budou dodávat na náš trh i potraviny, které jsou obsahově a kvalitativně shodné s potravinami dodávanými jinde po světě.

A co si náš spotřebitel - zákazník vybere a koupí, to bude jen a jen jeho věc (platí-li u nás stále ještě princip volného trhu).

Jestliže u nás nebude procházet „nezákonné podvodné jednání a klamání spotřebitele", potom náš spotřebitel nebude potřebovat žádnou „podivnou pseudo ochranu proti pseudo dvojí kvalitě potravin", a každý si sám koupí takovou kvalitu, jakou bude chtít a na jakou bude mít.

Autor: Vlastimil Dorotík | neděle 26.5.2019 15:15 | karma článku: 25,93 | přečteno: 876x