Michal Horáček to podělal ještě dřív než začal

Lidé nemají rádi hony na čarodějnice a instinktivně nekriticky tíhnou k jejich obětem. Dělají si z nich "mučedníky a spasitele".

Michal Horáček je bezesporu nepřehlédnutelnou osobnosti našeho kulturně společenského života. Minimálně, co by textaře úspěšných songů jej zná v této republice kde kdo. Také jeho spojení a spolupráce s jinými lidmi, o kterých bez obav můžeme mluvit jako o umělcích, mu na popularitě v této oblasti jen přidává. Z toho je vidět, jak je důležité to, co člověk dělá a s kým to dělá.

Michal Horáček v nedávné době naznačil, že by se mohl ucházet o prezidentské křeslo. Tato informace samozřejmě vzbudila určitou pozornost a domnívám se, že většina lidí si řekla, konec konců proč ne. Na první pohled to je sympaťák, ve své branži předvedl že umí, peníze také nějaké nějak vydělat dokázal a jako určité oživení na naší únavné politické scéně by to nemuselo být špatné.

Jaké by asi byly jeho vyhlídky na úspěch?

Další kandidáti se zatím nehrnuli. Ti, kteří se objevili, si s Horáčkovou popularitou moc nezadají. U stávajícího prezidenta je otázkou, jestli on sám bude chtít opakovaně se o svou dosavadní pozici vůbec ucházet. Také je vidět, že roky a zdraví u něj dělají své. A nakonec, Miloš Zeman je výrazná a vyhraněná osobnost naší politické scény, která má jak své příznivce, tak své výrazné odpůrce. Takže by se dalo říct, že Michal Horáček nebyl tak úplně bez šance.

Jenže, zahájit svou volební kampaň intenzivním kálením na svého, stále službu konajícího předchůdce a spojit se v tom s hrstkou lidí, kteří mají plnou pusu demokracie, ale jen takové, kterou diktují jen oni sami, to je bezprecedentním naděláním si do vlastního hnízda ještě dřív, než vůbec něco začalo.

Miloš Zeman dnes tak nemusí říct už ani slovo a pokud sám nějak nešlápne vedle, tak v těchto dnech získaná image „mučedníka a spasitele“ jej na prezidentském stolci bez problémů udrží i do druhého volebního období. Navíc, emotivní a nekritické davy lidu jej budou vzývat a vyzývat, aby je v této náročné době neopouštěl a nenechal na holičkách.

Michal Horáček to ve hře o prezidentský trůn zřejmě podělal ne jen sobě. Vytvořil handicap i případným dalším, kteří se rozhodnou o něj ucházet. Protože dnes tady máme jen Miloše Zemana a k němu klobouk králíků, kteří se budou postupně vytahovat v naději, že některý by mohl zaujmout.

Autor: Vlastimil Dorotík | pátek 4.11.2016 10:51 | karma článku: 41,68 | přečteno: 2877x