Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pracující inteligence potřebuje dělníky a rolníky

Zní to až komicky, a převlečení komunisté, kteří dnes z jiných stran straší komunismem, určitě rudnou vzteky při přečtení titulku. Nicméně komunistická fráze naprosto přesně vystihuje dlouhotrvající problém České republiky.

Je s podivem, jak novodobá česká demokracie dovede ničit dědictví otců. Bezmyšlenkovitě, v honbě za smyšlenými a falešnými cíly, či z podlézavosti nové, mnohdy nesmyslné a zneužívající byrokratické diktatuře Evropské únie, naši političtí předáci společně s kšeftaři všeho druhu ničí naši národní devizu – odborníky řemesel. Což je ve státě, který stojí na průmyslu, na pováženou.

Přibližně před pětadvaceti lety se na volný, a po všem západním hladový, český trh vrhli jestřábi tržních ekonomik. Škoda, že nikomu z těch, kteří rozhodují o budoucnosti naší země, neutkvěly v paměti nevěřícné pohledy kormidelníků západních ekonomik, když viděli naše dělníky, jak zcela běžně opracovávají materiály s přesností na setiny milimetru na mašinách poháněných motory z německých ponorek z 2. světové války, na kterých byl přeražený „hakenkreuz“.

Měli jsme virtuózní nástrojaře, kteří ručně opracovávali desetinky, profesionály v černých řemeslech, lidi, kteří možná nevěděli, kde se napíše ypsilon (ostatně to dnes mnohdy nevědí ani lidé, otitulovaní zepředu i zezadu, dokonce ani žurnalisté!!!), ale dovedli si sami poradit ve svém oboru mnohem rychleji, než projektanti sáhli na rýsovací prkno.

Měli jsme tolik zkušených zemědělců, kteří dovedli v převážné většině základních potravinářských komodit uživit celý národ. A to v družstvech, která se zakládají v západním, a pro nás rozvinutém a vzorovém, světě, zatímco v Česku se JZD zrušila jako zrůdnost bolševického systému, poněvadž jsme se nedovedli vyrovnat s padesátými lety, kdy stát okradl řadu soukromých zemědělců.

Možná dnes pozdě, ale přece jen někomu dochází, že komunistická zlodějina a dobré nápady z období socialismu jsou dvě naprosto rozdílné věci. Bohužel, existuje pořád velká řada hloupých a nenávistných tupců, kteří mají dostatečnou moc, aby zabránili možnosti vybrat si ze špatného systému to dobré tvrzením, že nic takového neexistuje.

Ovšem degradace učebních oborů začala ještě za socialismu, právě tvrzením, že na učňovské školství a z něj vycházející odborníky se pohlíželo jako na něco méněcenného. Tak se tedy upravily učební osnovy, učňům se zkrátily hodiny praktické a odborné výuky a budoucí dělníci a zemědělci se začali učit faktoriály, teorii relativity a složité chemické reakce, které pro svůj profesní, a pravděpodobně ani pro běžný život, nikdy neupotřebili. Ale dostali maturitní vysvědčení nebo měli alespoň střední vzdělání. V oboru byli sice mnohem větší nemehla, ale už nebyli učni nýbrž studenti.

Po listopadu 1989 tato zaslepená politika pokračovala v mnohem větším tempu a vlastně začalo téměř platit, že kdo nemá vyšší vzdělání, když už ne vysokou školu, tak je vlastně poloblb. Všichni se začali cpát na gymnázia, na obory cizinecký ruch, obchod, management a ve velkém se začala rušit učňovská střediska.

Každý chce dnes dělat manažera a vydělávat statisíce, ale nikdo asi ve školách již neučí, že když na nevýrobní sféru nebudou vydělávat „ti umounění dělňasi a zahnojení zemědělci“, tak se všemi svými tituly můžou jít nanejvýš zametat cesty. A už ani tam ne, poněvadž díky našim politikům tento kšeft dnes převzali zemědělci, kterým stát a Evropská únie, velmi podobně jako kdysi komunisté, sebrali obživu.

Čím více jsme závislí na druhých, ať si jakkoliv říkají "jsme přátelé", tím jednodušeji lze s námi manipulovat!

A tak se paradoxně z komunistické fráze, která upřednostňovala, sic jen v projevech, dělníky a rolníky, stala nutnost dnešních dnů. K čemu nám budou odborníci na kšeftaření, když na ně nebude mít kdo vydělávat? Takže bychom si měli velmi rychle uvědomit, že pro naši ekonomiku stále platí, že řemeslo má zlaté dno. A dětem bychom měli začít říkat pravdu, že bez dělníka a zemědělce je v průmyslovém státě jakýkoliv manažer nepotřebná nula.   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | čtvrtek 6.2.2014 6:50 | karma článku: 36,51 | přečteno: 2265x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2197x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rus s modro-žlutými vlasy hlásil krádež, dostal pokutu za diskreditaci armády

21. května 2024  10:27,  aktualizováno  22.5 11:32

Komunikaci s policií už si asi příště rozmyslí pětadvacetiletý Stas Netěsov z Moskvy. Mladý Rus...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:30

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Zloděj ukradl kolo cyklistovi, který po pádu ztratil vědomí. Pomoc nezavolal

22. května 2024  11:29

Cyklistika je jeho celoživotní vášní. V noci z neděle na pondělí se Michal zrovna vracel z...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:13

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2830x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.