Lékaři – táhněte!!! – za jeden provaz

V České republice na všech úrovních „frčí“ komedie slova. Všichni vyhrožují, slibují, lžou a ve finále zesměšňují nejen sebe, ale celou republiku. Počínaje komediálními loutkoherci ze Sněmovní, přes kazatele apokalypsy z Domu odborů, až po ty, kteří se zesměšňují svými (ne)postoji nyní – lékaře!

google.cz

Když se lékaři rozhodli k odchodu „za lepším“, přál jsem jim to i já v článku Lékaři, přeji vám to – Auf Wiedersehen! Přeji lékařům lepší živobytí i nadále. Nyní však začínám pociťovat znechucení nad jejich rozkládající se nekompromisností. Zase jedna z kocourkovských komedií, v poslední době tak typických pro Česko. V samém závěru článku Lékaři, přeji vám to, píši „Viva la banana República Checa!“. To jsem však ještě netušil, že k renomé banánové republiky přispějí nemalou měrou sami lékaři.

Ještě před několika dny nekompromisní postoj lékařů, tisíce podaných výpovědí, vyvolávaly čím dál větší rozruch mezi politiky. Na takový odpor nejsou čeští politici, jež se zde chovají jako nepostižitelní majitelé nemovitosti, zvyklí. Takhle zapískat si na píšťalky, zahulákat si na náměstí pár hesel – výlet do Prahy za odborářské peníze a poslušně zpět do práce, to je povolená klauniáda. Ale ohrozit pohodu a tabáček pánů korytářů, až tak?

Ministr zdravotnictví se velmi rychle poučil z krizového vývoje na pyrenejském poloostrově a rozhodl se takřka vyhlásit mobilizaci, aby donutil lékaře pracovat tam, kde pracují doposud. Ovšem sami lékaři jej zbavili chmur a těžkého rozhodování. Vláda rozpočtové (ne)schopnosti opět začíná vítězit, i když to ani v nejmenším není její zásluha. Je to zásluha něčeho shnilého ve stavu lékařském.

Lékaři, kteří donedávna vystupovali jako hrdinové i zatracenci v jedné osobě, potupili sami sebe. Začíná se čím dál více projevovat, že nejde o konečné rozhodnutí, ale pouze o nátlak, o hru, kde se hrozí vládě deseti miliony rukojmími, o něco, co asi zašlo příliš daleko. Lékaři se vzdali! Samozřejmě, že jde „pouze“ o jednotlivce, kteří se sčítají na desítky, později stovky… Ale samotná myšlenka opravdovosti odporu již padla.

Paradoxně svým liknavým postojem uškodili, jak to prozatím vypadá, pouze sobě. Už jim nikdo nevěří. Dokonce, a to musí být velmi smutné zjištění, už se jejich strašení přestávají bát nejen politici, ale i nadřízení. Vypisují se nová výběrová řízení, vznikají nové lékařské týmy, dostávají šanci lékaři, kteří by museli čekat léta na postup. Mnozí lékaři s nižší kvalitou práce si podřezali větev sami pod sebou – jejich výpovědi budou přijaty nikoliv se zadostiučiněním, ale vstřícně!

Takže nakonec akce části občanů, která po dlouhé době dovedla politiky alespoň vystrašit, akce, která si ze strany lékařů, ale i politiků brala za rukojmí pacienty, nekončí pouze nastávajícím fiaskem, ale naprostým zesměšněním a ukázkou, jak „nekompromisně“ si Češi dovedou jít za svým. Vlastně nám akce lékařů ukázala, proč se v téhle republice máme tak, jak se máme.

Čtěte i další články:

Silvestr s tebou a přece bez tebe

Vánoční hry vlády – postihy a sázky, monopoly lží

Rozsudek z Bedřišky – české soudy jsou výsměchem spravedlnosti

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | středa 5.1.2011 10:19 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2147x