Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jede, jede mašinka…?!

Socialistický přežitek a patvar fungující firmy řízené státem má konečně!!! konkurenci. Napřed klasická zdržovací taktika státu, který brání v podnikání českým podnikatelům, aby udržel své vlastní úpadkové firmy. Poté opožděný nástup samotné soukromé firmy a konečný výsledek – žlutý vlak jezdí! Samozřejmě – opěvovaná čistota, cena, služby, pokrytí tratí – o tom si pohovořme až tak za dva roky, protože i v českém podnikání platí, bohužel, že nové koště dobře mete a s časem se opěvované vytrácí.

ekonomika.idnes.cz

 

Příchod konkurence je znát po několika dnech. České dráhy doslova hystericky vykřikují, že strojvůdce Regiojetu projel „na červenou“. Některá média už méně hlasitě dodávají, že šlo o zkušební jízdu bez lidí a bez vagónů, ale…

České dráhy ve své hystericky pomlouvačné kampani zapomněly dodat, že jejich strojvůdcům se za jediný rok podaří projet na červenou v OSMDESÁTI případech!!! A co je horší – asi nešlo 80x o zkušební jízdu.

Projet stanici, kde má vlak zastavit je sice faux pas, ale když například jede na autobusové lince nový řidič, taky se to stává. A ruku na srdce, kolik přešlapů mnozí z nás udělali po nástupu do nového zaměstnání? Ano, ve vlaku je to víc vidět.

Zatím, co se na trati Praha – Ostrava odehrává nefalšovaný konkurenční boj, pro oba dopravce zůstává zemí nikoho střední a východní Morava. V současné době jezdí včetně Regiojetu ve všední den z Ostravy do Prahy 23 přímých rychlíkových spojů. Pokud od příštího roku zvýší Regiojet na slibovaných 9 párových spojů denně, vzroste počet spojů na 29 v jednom směru. Oproti tomu ze Vsetína je to osm přímých spojů a z Otrokovic respektive Zlína dokonce jen sedm přímých spojů do Prahy za 24 hodin v pracovní dny.

Přibližně za rok oznamuje vstup na české železnice Leoš Novotný se svým Leo Expressem. A hádejte, na které trati zahájí provoz? Ano, na trati Praha – Ostrava. Pokud splní svá předběžná prohlášení, že půjde o osm párových spojů na této trati, bude jezdit v roce 2013 mezi Ostravou a Prahou 37 přímých rychlíkových spojů v jednom směru, tj. přibližně každých 39 minut jeden spoj! Třeba ale vyplní docela nepochopitelné současné mezery ve spojení, kdy v rozmezí několika minut odjíždějí z Ostravy dva až tři spoje a pak půldruhé hodiny nic. A poté se situace opakuje. Jako první Leo Express oznamuje možný návrat k historické „Ferdinandce“, spoji Ostrava – Vídeň (popřípadě Bohumín – Vídeň).

Především však můžeme doufat, že s nárůstem konkurence skončí i časté případy kralování hlouposti Českých drah. Například v roce 2009 vrcholil souboj s lidskou blbostí mezi ČD a městem Vsetín. V té době zastavoval ve Vsetíně rychlík Euronight Slovakia, ale cestující nesměli nastupovat, protože šlo pouze o technickou přestávku. Přestože vlak ve stanici zastavoval, mluvčí Českých drah zákaz odůvodnil přesně ve stylu neschopného managementu, který štědře podporuje stát:

Chceme, aby vlaková doprava byla konkurenceschopná dopravě silniční. Jedním z argumentů pro rušení zastávek je i zvýšení bezpečnosti cestujících v noci nebo brzy ráno.

Jak může být vlaková doprava konkurenceschopná, když nebude brát cestující? Za argument o bezpečnosti cestujících, které dráhy odmítnou nabírat v noci a brzy ráno, bych odpovědné pracovníky Českých drah okamžitě zbavil svéprávnosti.

Pozoruhodná je rovněž „spravedlivě“ rozložená starost Českých drah o pohodlí cestujících v Čechách a na Moravě. Podle dostupných informací měly České dráhy v dubnu 2011 k dispozici 70 dvoupodlažních elektrických jednotek řady 471 (jednotky pro regionální provoz City Elefant). Z toho pouhých 6 jednotek jezdí v okolí Ostravy! Jinak Moravu brázdí vozové jednotky řady 460 (tzv. pantograf), jejichž výroba skončila v roce 1978, což je před třiatřiceti lety! A dle vyjádření Českých drah se na Moravě s obměnou vozového parku v dohledné době nepočítá.

Konkurence pro České dráhy přichází velmi pozdě. Stát opět díky své, možná záměrné, neschopnosti přišel o miliardy. A to jsme ještě nezačali mluvit o nákladní dopravě!

Čtěte další zajímavé články:

Konec světa je opravdu za dveřmi!!!

Zvrácené myšlení, zvrácený svět

Vive la démocratie!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Dolanský | pondělí 3.10.2011 7:27 | karma článku: 24,70 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Radomír Dolanský

Dost bylo vlády všelijakých odborníků

Vyjma politiků a jejich stále se měnících našeptávačů imunologů, mikrobiologů a kdovíjakých logů leze nekonečné omezování svobod a porušování zákonů samotnými politiky lidem už krkem, včetně některých nařízení jako z blázince.

25.4.2021 v 12:05 | Karma: 28,50 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Vrbětice přijdou právě vhod

Neuvěřitelný úspěch české BIS! Po akčních šesti a půl letech předložila veřejnosti údajná důvodná podezření, nikoliv fakta a pádné důkazy. Rychlost vyšetřování je zarážející, načasování naopak pochopitelné.

18.4.2021 v 10:17 | Karma: 42,18 | Přečteno: 2197x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Musí občané dodržovat nezákonné opatření?

Řada našich politiků a především mainstreamová média s velkou chutí kritizují jiné státy, kde jsou údajně pošlapávána lidská práva, svoboda pohybu, projevu apod. Budeme k nim taky patřit, když vláda schválí nezákonné nařízení?

11.4.2021 v 17:57 | Karma: 33,13 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Koronavirus - špinavá politika, kšefty a lži

Ačkoliv se politici snaží, seč můžou, aby to vypadalo, jak moc jim záleží na životech občanů, svými mnohými kroky se sami usvědčují ze lži. Celá šaráda připomíná čím dál více spíše zkoušku na politiku Velkého bratra.

5.4.2021 v 10:43 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Radomír Dolanský

Blatný si sám podráží nohy vlastními nařízeními

Ministr zdravotnictví trvá na neměnnosti svých nařízení, přestože jsou v některých bodech nesmyslná až hloupá. Může jít o něco jako puberťáckou zaťatost vůči premiérovi, ale určitě se nejedná o smysluplnou ochranu obyvatelstva.

12.3.2021 v 11:16 | Karma: 36,82 | Přečteno: 1461x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2830x
Rýpavý humorista, pesimistický optimista, autor knih Z valašských putýk a Metúdovy vojenské lapályje - Z valašských putýk 2.