Horké téma Hradce Králové: Heuréka tzv. Park Malšovice končí!

Již několik let v Hradci Králové zní jedno výrazné téma – tzv. Park Malšovice aneb plán vybudování obrovského nákupního centra v areálu dnešního zastaralého fotbalového stadionu „U lízátek“ a spolu s tím, vybudování nového stadionu. Projekt má své silné zastánce i odpůrce a dlouhodobě hýbe hradeckým veřejným životem. Nedávná zpráva, že projekt padá, tak rozděluje hradeckou veřejnost.

horké téma na billboarduL. Weys

I třetí developer totiž od záměru tzv. Parku Malšovice odstupuje. I přes dlouhodobé lavírování vedení města, neumožnění referenda či ankety v této věci a několikerého zvýhodňování podmínek pro developera na úkor města není, kdo by se projektu ujal.

 

MFD nás ve svém článku z 18.8. ubezpečuje, že tímto již Park Malšovice není předvolebním tématem a že se tak nestalo díky kandidátům do zastupitelstva, kteří hlásali na billboardech, že budou bojovat proti obchodnímu centru. Zřejmě tím míří na plakáty Naše město, naše věc uskupení Starostové a nezávislí (STANhk), neboť jsem nezaznamenal, že by toto téma „hlásal“ někdo jiný.

 

Má pravdu, slogany na billboardech to jistě nezpůsobily. Jen se prostě ukázalo, že v Parku Malšovice nikdy nešlo primárně o fotbal, ale o získání lukrativních pozemků pro obchodní centrum, a jakmile to pro developery přestalo být dostatečně výhodné, nechali navzdory slibům a ujištěním fotbal fotbalem a odešli.

 

Megalomanský projekt tak neskončil prozíravostí vedení města, to jednalo až záhadně servilně. Skončil, protože pro developery již nebylo výhodné v něm pokračovat. Ano, nestydím se za to, že jsem spolu se sousedy proti Parku Malšovice vystupoval, podával námitky, odvolání a celý proces zdržel. Jsem rád za zastupitele, včetně obou za STAN, kteří vytrvale hlasovali proti, byť byli v menšině. Konec projektu však skutečně není zásluhou naší ani představitelů města.

 

Tím spíše se nabízí otázka, je to skutečně konec? Můžeme tomu věřit? Podobných slibů ze strany současného vedení města jsme slyšeli již mnoho. Stačí si vzpomenout na sliby o vyřešení nechvalně známého systému parkování, v němž za 4 roky radnice neprovedla vůbec nic.

 

Překvapuje mě tvrzení autorky, že Park Malšovice již nebude tématem voleb. Tématem voleb totiž již dávno je. Za prvé, dokud se město definitivně nevydá jiným směrem, nemáme jistotu, že se projekt opět neoživí. Jakákoliv vyjádření ze strany současných představitelů města je třeba brát s rezervou, zkušenost ukazuje, že se mohou kdykoliv změnit.

 

Za druhé je třeba se ptát, kdo zaplatí a kdo se bude zodpovídat za mnohamilionové náklady, které již město vynaložilo na přípravu projektové dokumentace a další desítky milionů na navazující stavby. Kdy jindy by nám měli volení zástupci na toto odpovědět a vydat počet než nyní před volbami? Zvláště pokud chtějí na svých postech setrvat.

 

Je třeba se ptát, nakolik byli představitelé města ochotni slyšet hlasy stovek obyvatel ohledně obav ze zahuštění dopravy, dopadů na lokalitu Malšovic i urbanistický aspekt celého záměru. Proč nevyslyšeli volání po anketě, v níž by se mohli spravedlivě a měřitelně utkat výrazně vystupující zastánci (z řad fanoušků) i odpůrci?

 

Park Malšovice jako téma rozhodně nekončí. Nejen pro mě. Nejen před volbami. Obávám se, že nás bude strašit ještě delší dobu. Ze snů by však měl strašit hlavně některé městské představitele...

Autor: Denis Doksanský | neděle 28.9.2014 12:56 | karma článku: 9,87 | přečteno: 664x