Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme dobyli svět...

Na co jsem jako Češka pyšná? Existuje pár osob a skutečností, díky nimž jsem ráda, že žiji v sice malé, o to však významnější zemi.

Když se Čechů jen tak na ulici zeptáte, co považují za největší úspěchy naší země, asi je jako první napadnou triumfy hokejového mužstva, popřípadě ženského či mužského tenisového týmu (fotbalového už dávno ne), jenže taková vítězství bývají často pomíjivá a za pár let si na ně vzpomenou už jen opravdoví sportovní fanoušci. Některé úspěchy a s nimi spojené osoby jsou však téměř trvalé a ví o nich skutečně celý svět. Pár takových jsem si vybrala:

Hudba: Česká filharmonie

Na konci devatenáctého století se zrodila hudební instituce, kterou dnes znají po celém světě. Prvnímu koncertu byl přítomen i nejúspěšnější český skladatel Antonín Dvořák, jenž při této příležitosti dirigoval své skladby. Česká filharmonie je natolik známá, že dokonce zahrála před devíti lety na Tchaj-wanu. A proč ji řadím mezi skutečnosti, na něž jsem pyšná? Klasická hudba je dle mého názoru mladými často opomíjena, koncerty vážné hudby vyměňují za koncerty kapel, jejichž sláva nemá dlouhého trvání. Umět však ocenit skladby Bedřicha Smetany nebo Leoše Janáčka dnes už, především v mladé generaci, umí jen málokdo.

Film: Miloš Forman

Kdo jiný by si zasloužil větší uznání než režisér světoznámých filmových snímků? Držitelem několika Oscarů a Zlatých glóbů se stal zcela oprávněně. Z jeho tvorby mám nejraději muzikál Vlasy a film Lid versus Larry Flynt. I přestože žije ve Spojených státech amerických, směle ho považuji za české "dědictví".

Literatura: Milan Kundera

Milana Kunderu jsem si vybrala z jednoho prostého důvodu. Když se mě někdo zeptá, jaké české literární dílo mám nejraději, jednoznačně mu odpovím, že Žert. Ačkoliv mým nejoblíbenějším českým spisovatelem je fejetonista Rudolf Křesťan. Jeho knihy jsou zkrátka "vtipně nezapomenutelné".

Politika: Václav Havel

Přestože v mnohých vyvolává smíšené pocity, jedni ho "příliš nemusí", pro jiné je hrdinou, já ho vnímám jako politickou osobnost, která je mnohými zahraničními politickými představiteli, stejně jako mnohými Čechy, považována za symbol sametové revoluce a za ikonu počátku demokracie.

Věda: Antonín Holý

Ani věda nezůstává opomíjena. V této oblasti považuji za nutné zmínit především chemika a přírodovědce Antonína Holého, jenž se zasloužil o vytvoření léku proti hepatitidě typu B a léku, který prodlužuje život lidem s AIDS. Rovněž se touto pilulkou dá zabránit přenesení nemoci z matky na dítě. Protože se dosud stále jedná o nevyléčitelnou a především smrtelnou nemoc, je každý příspěvek vztahující se k této nemoci důležitý.

Sport: Věra Čáslavská

Každý má svého oblíbeného sportovce, já jich mám hned několik. Z minulosti chci ale vyzdvihnout zejména tuto ženu. Gymnastka Věra Čáslavská získala za svou kariéru tolik titulů, že kdybych je chtěla vyjmenovat všechny, tak jak šly chronologicky za sebou, tvořily by minimálně třetinu příspěvku. Kromě toho je držitelkou českých i zahraničních vyznamenání, např. japonského Řádu vycházejícího slunce, Olympijského řádu nebo Medaile za zásluhy II. stupně.

Autor: Michaela Dočkalová | úterý 12.3.2013 18:25 | karma článku: 12,05 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Michaela Dočkalová

Ze života lepší společnosti /RECENZE/

To by bylo, aby se jeden u Škvoreckého souboru povídek Ze života lepší společnosti nepobavil. Historky z kruhu rodinného i přátelského, vyprávěné očima Josefa Krátkého, žáka základní školy, nenechávají nikoho na pochybách, že i obyčejná rodina zažívá neobyčejné zážitky.

4.2.2015 v 23:33 | Karma: 5,56 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní

Michaela Dočkalová

Zlo verus dobro, Jekyll versus Hyde

Jekyll a Hyde. Zdá se, že jde o dva rozdílné muže. Jeden je zodpovědný, mírumilovný a veškeré problémy řeší s rozumem. A pak je tu pan Hyde, který vlastně vznikl tak trochu nedopatřením.

19.12.2014 v 3:10 | Karma: 5,25 | Přečteno: 375x | Diskuse| Kultura

Michaela Dočkalová

Čekání na zázrak, který se nestane

Stačí jedna chyba a vaše manželství se může rozpadnout. Své o tom ví i hlavní hrdinka Nora stejnojmenného příběhu s podtitulem Domeček pro panenky. Aby svému manželovi zachránila život, zfalšuje svůj podpis na dlužním úpisu.

21.10.2014 v 15:01 | Karma: 5,20 | Přečteno: 635x | Diskuse| Kultura

Michaela Dočkalová

Po každém zločinu musí přijít trest

Zločin a trest. Ne, není to kniha od Dostojevského, ale od Alberta Camuse. A ve skutečnosti nese název Cizinec. Ale kdybychom měli tuto jeho asi nejslavnější prózu popsat dvěma slovy, byla by to přesně tato.

18.9.2014 v 11:49 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3009x | Diskuse| Kultura

Michaela Dočkalová

Za výběr z bankomatu zaplatíme až 220 korun

Proč Češi platí tak vysoké bankovní poplatky, většinou zcela nesmyslné, když v u našich západních sousedů mají třeba studenti vše zdarma?

21.3.2013 v 18:25 | Karma: 24,36 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3525x
Jsem studentkou magisterského oboru Mediální studia a žurnalistika na Masarykově univerzitě, na bakalářském stupni studia jsem studovala mezinárodní vztahy. Nyní působím jako elév v Pražském deníku.

Seznam rubrik