Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zůstat spolu kvůli dětem? S tím jděte někam.

Partnerské vztahy. Nakonečné téma. Lehce nakoukneme pod pokličku rozvodů mezi Vietnamci.  Jak moc těžké je se nechat u nás rozvést.

Dle statistik je v ČR rozvedeno každé druhé manželství.

Ve Vietnamu sice rozvodost stoupá, přesto lze dle mnoha zdrojů tvrdit, že patří k těm nejnižším. Uvádí se, že nejvyšší nárůst byl zaznamenán mezi věkovou skupinou 18-30, současná hodnota se pohybuje kolem třiceti procent. Mladická nerozvážnost? 

Zažila jsem v Čechách tolik tolik svateb (pouze v druhé polovině roku 2007 jich bylo sedm), že už ani nevím, co si brát na sebe. 

Nevěsty byly mladičké. Věkové rozmezí se pohybovalo kolem 18-25.  Rodiče dotírají, neboť je to perfektní věk na vdavky. (Jedna z těch dalších frází, co slýchávám).

Tedy pokud nejsou dívčiny na VŠ. Hlavně pokud jsou těhotné! To by byla, panečku ostuda, svatba se musí udělat dřív, než na nevěstě půjde vidět rostoucí bříško. Aby lidi neříkali. Kord v naší komunitě, kde se každý zná s každým a hnedle fabula narratur.

Připomíná mi to násobení mnohočlenů. Každý s každým. Z toho jde děs. Kdo ví, co si o mně teďkonc povídají ostravští VNci?

Mladí manželé se stěhují do svého hnízdečka a většinou : buď vedou potraviny nebo prodávají na tržnici nebo vedou hernu nebo jeden z nich pracuje v nějaké české firmě, neboť umí česky nebo všecko dohromady. Tak je tomu u nás na západě Čech, nevím, jaké "zvyky" vedou VNci na Moravě...?

Po čase se jim narodí děťátko, protože pak se dá hovořit o úplné rodině. Fascinujeme mě ta vnská láska a obětavost k dětem. Někdy mě ale děsí.

Ve Vietnamu se lidé nejvíce rozvádějí z důvodu domácího násilí. Prý z devadesáti procent. Alarmující.  Znám v naší komunitě toliko vnských párů, kde byla/je žena vystavena domácímu násilí. Jenže ony se nerozvedou. Nejsem žádná feministka, ale jsem toho názoru, že ve VNských manželstvích si vytrpí žena více než muž. Na rozvedenou vnskou ženu se společnost dívá skrze prsty. Co teprve když žijete v Čechách?! Většina žen co znám se podvolí osudu a žije v nešťastném manželství, dokud je smrt nerozdělí. Obecně je rozvedený muž společností přijímán lépe než rozvedená žena.

Víte, známe jednu vnskou rodinu, která je zcela v troskách. Čekám, kdy si ta paní něco udělá.

Popořadě. On sem přiletěl před několika lety a po nějaké době sem dorazila i jeho žena se synem. Po několika měsících ji podvedl. Klouček viděl, jak se "nějaká nahatá paní" promenáduje před tatínkem. Ona (jeho žena) z toho měla velké psychické problémy. Mám takový pocit,že se jí muž ani neomluvil, zpočátku vše zapíral a dokonce se mu podařilo dostat ostatní členy rodiny na svou stranu. Nebylo večera, aby se nepohádali, byla pod takovým tlakem, že jeho a jeho rodinu urážela, chovala se nedůstojně, podezírala ho, sledovala a kontrolovala. On toho měl plné zuby a tak ji několikrát zmlátil tak, že měla celý obličej modrý. Dokážete si to představit? Chudák malý kluk.

Jednoho dne se sebrala a se synem utekla ke známým. Jenže na ni všichni (i lidi z tržnice) doléhali, aby se vrátila.  Prý ať mu "odpustí", že samotná nebude mít velkou šanci se uživit a hlavně, aby se vrátila KVŮLI DĚTEM (mají spolu ještě tři děti ve VNmu, které jsou větší a starají se o ně příbuzní).

Kvůli dětem?!! Mám někdy pocit, že jsou někteří VNmci zaslepeni tou svou láskou k rodině. Ani si neuvědomují, že když se k sobě vrátí a budou na sebe dál štěkat a chovat se jak dva nepřátelé, že to dětem ublíží ještě více. Nerozvedli se, ona se k němu vrátila, ale on se k ní chová jak k psovi. Minimum komunikace. Malý klouček (je mu šest) mluví sprostě, neposlouchá, je drzý a neklidný. Nechci vidět, jaké bude mít v budoucnosti trauma. Ti dva se už asi nemlátí, ale mluví spolu jen sporadicky a když už, tak jako dva nepřátelé. Napovídala strašných věcí, ale jediný, s kým ostatní mluví je její muž, ačkoliv on byl ten, kdo tenhle hnus způsobil. Snad už se nemlátí a ani nehádají. Hm, jak by ano? Vždyť spolu vlastně vůbec nemluví. Jak říkám, nerozvedou se, budou se navzájem trápit, protože co by na to řekli ostatní?! Její rodiče ve VNmu?! Nedej bože!

Kvůli dětem. Chápeme, že ve výchově jsou důležití oba rodiče, ale v tomhle případě si tohle paradigma strče někam do řiti. Dospělí si neuvědomují, že tím, že spolu zůstávají jen kvůli svým potomkům, jim mnohdy přitíží. Přinejmenším má zaděláno na báječné trauma.

Jestli žijete dlouhá léta ve svazku jen kvůli nim, musíte být velmi dobrými herci, aby to na dítěti nezanechalo žádných následků. Rozvod je traumatickým zážitkem, ale není to snad mnohem lepší než pohled na dva odcizené lidi, kteří předstírají, že jsou šťastni? Nelžete ani jim, ani sobě. A hlavně - nikdy jim neříkejte, že jste spolu jen kvůli němu. Za to bych lidi kopala. Ačkoliv nejsem agresivní.

Autor: LenítkoDTT | pátek 13.2.2009 15:06 | karma článku: 29,15 | přečteno: 4186x
  • Další články autora

LenítkoDTT

Tak, a jsem Češka aneb Zpíváme s taťkou českou hymnu

Dlouho mi nebylo tak líto toho, že nemůžu být na 17. 11. v Praze. Rodinné povinnosti mě odvelely na západ Čech. Asi to byla jedna z posledních možností, jak se jako student účastnit oslav takového výročí. Za 5 let už studentkou nebudu a navíc ve třiceti pro mě budou mít oslavy sametové revoluce jiný nádech. A kdo ví, kdo bude prezidentem.

20.11.2014 v 11:06 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co zaboha neuslyšíte od vietnamského rodiče

Furt jíme jenom rejži.Nemusíš to jídlo dojídat. Ani to maso.Nechceš vzít toho svého Pepu na večeři?

7.5.2014 v 13:30 | Karma: 38,00 | Přečteno: 8037x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co Čech, to muzikant. Co Vietnamec, to ... zpěvák?

Vietnamské slavení Silvestra budu mít už navždycky spojené s poťouchlou obsesí pálit rachejtle už v průběhu celého dne a také s hodovačkami za doprovodu živé hudby.

1.1.2014 v 17:36 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

No helé slavíme. Opomeneme-li vietnamské křesťany, s náboženskou tradicí to má zbla společného. Vánoce jsou natolik komerčním svátkem, že pobláznil lidi i ve vzdáleném Vietnamu, takže to, že tu většina krajanů "slaví" Vánoce, není vlastně vůbec překvapující.

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Vu, vo všem

Vu je příjmení. Hoang Anh je jméno. Ale 21letý Vu si říká Vu. Je to taky mladý podnikatel. A vietnamský student žijící v ČR. Hlavně je designérem a spolumajitelem úspěšné a mladé firmy Abdoc, která designuje webové aplikace a má v logu Rubikovu kostku. Povídali jsme si necelou hodinku, Vu pak běžel zpátky do kanceláře pracovat. Bylo skoro 8 večer.

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!