Všichni pozor a na stráž! V obchodě je Vietnamec!

Zhruba takhle by mohl zaznít varovný signál do sluchátek zaměstnanců a ochranky kdejakého obchodu. Snad nebudu přehánět, když řeknu, že je to nový fenomén, který zasáhl naší nemalou minoritu.

O co že jde?

Znáte to.... Předsudky. Do drogerie vkročí Rom, prodavačky (příklad, žádné paušalizování) nasadí přísný,zamračený a opovrhující pohled a stávají se z nich hlídací psi. Nebo feny, aby se neřeklo. Mají vžito, že co Rom, to zloděj. Fajn.

Něco podobného se ale děje už i nám. Jsem si jista, že to v současnosti není tak žhavé, ale v budoucnu by se to mohlo stát velkým problémem.

Předevčírem si můj tatínek doma postěžoval, že když toho dne vkročil do supermarketu Lidl, co stojí tady u nás na maloměstě, okamžitě zazněl jakýsi tón a v mžiku se na něj NENÁPADNĚ nalepila ochranka a sledovala, co vše má v ruce, kolik si toho bere, JESTLI NĚCO NEUKRADNE. Možná si říkáte - vždyť je to normální. Hm. Budiž.

Dodám, že se mu to stalo již potřetí. A není jediný, komu se dostalo takové cti - být sledován ochrankou na každém rohu. V poslední době se téma hovorů našich návštěv stočí k tomu, že i oni tohle nedávno kdesi zažili. Tuhle v domácích potřebách, tuhle v supermarketu.... Osobně se mně stalo něco obdobného. Přišla jsem do drogerie, že si koupím šampón. Tak logicky obcházím regál a vybírám. Vážená paní prodavačka, v domnění, že mladá holka se školní taškou (ano opět logicky) , nebude umět česky, tedy nejapně prohlásila...."Hm, Vietnamci jdou obhlížet ceny." V té chvíli mě nenapadlo říct nic kloudnějšího než " To mě trošku podceňujete, ne? " Jak tak na to zpětně koukám, žádná stěrka to nebyla a navíc to nedává smysl. Kdybych bývala byla měla více času na promyšlenou, jistě bych odpověděla příhodněji. To je šumák.

Tak či tak...Dospělí se shodli, že příčina tkví ve Vietnamcích, kteří se stěhují do Čech,aby zde našli místo v továrnách. Jako onehdy za totality. Ale je tu rozdíl v chování. Většina ze současných přistěhovalců se PRÝ neumí chovat. Neumí se přizpůsobit? Zdivočeli? Čekají, až jim pečení holubi vletí do úst? Nejsem kompetentní pronášet nějaké verdikty a závěry, ale z pohledu obyčejného 18ti letého adolescenta - snad mi opravdu příjde, že mezi mladými ta proklamovaná asijská píle a houževnatost pomalu, ale jistě mizí. Politováníhodné.

Nevím, jestli jsme měli někdy dobrou pověst, ale aféry kolem NELIDSKÉHO(opravdu NE všichni VN jsou tak disasociální - a neplatí to jenom u VN) chování k psům a excesy nepřizpůsobivých lidí, nám do karet vskutku nehrají. Pomíjím prodej falzifikátů, neboť o tom se napsalo již mnohé, navíc je to "staronová" věc. A i kdybychom tímto neokrádali stát, tak příjde někdo moc "FAJN" a státní a i vaše peníze investuje do nákupu něčeho moc hezkého.. já nevím..třeba bytu ... nebo si zajede na Bahamy nebo....třeba...může skončit v JAR :D Ale jo,souhlasím - když už vás má někdo obrat o peníze, tak ať je to Čech :D Ne,omlouvám se, ráda si tropím srandu. Ale sranda musí bét. Tóž.

Hm. Pozoruji, že i mezi samotnými VNmci (respektive mezi "novými a starými" ) panují nesympatie a nedůvěra.

 Jsem jen zvědavá, kam až tohle povede ? Kdo ví, třeba zítra příjdu do obchodu a spustí se alarm. Nebo se nespustí? Doufám? Vím?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: LenítkoDTT | sobota 19.4.2008 21:13 | karma článku: 30,13 | přečteno: 3712x
  • Další články autora

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12

LenítkoDTT

Vu, vo všem

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34