Ti máte divný zvyky, čoveče.

Vedle toho, že rádi srkáme, tleskáme s prsty od sebe, jíme třikrát denně teplé jídlo, trháme si šedivé vlasy, dovedeme sedět na bobku poměrně dlouhou dobu, podnikáme ve všech oborech či si bělíme pleť, je tu hafo dalších návyků, které vám mohou přijít jako lehce extravagantní. Ale což, jiný kraj a jiný mrav.

Tak třeba.

Kyselé a chuťově nevýrazné ovoce se u nás doma sladí SOLÍ (!!!). Třeba takové melouny, pomeranče nebo jablíčka. Ačkoliv se teda stává dost zřídka, že se u nás doma vyskytne kyselé a chuťově nevýrazné ovoce. Vietnamci mají výborně propracovanou techniku výběru chutného kusu ovoce. Až mi z toho chuťové buňky přechází.

Jinak. Červen je měsíc, kdy pomaličku začíná zrát všelijaké to ovoce. Čerešně, švestky, jablka, třešně, hrušky,...

Co se například banánů týče - Vietnamci mají nejraději überzralé, ba až načernalé banány. Mají výraznější chuť a nejsou tak hořké.

Co se ale například švestek, hrušek a hlavně jablek týče - nejraději je jíme, když jsou ještě zelené a kyselé. Máme taky spešl vychytávku. Aby byla kyselá chuť neutralizovaná, lehce se posype solí anebo - ještě lépe - tou slanou posypovou směsí z nudlových polévek. Jestli víte, co mám na mysli.

A nemusíme být nutně těhotní, abychom jedli kyselé švestky.

Takže když potkáte v pangejtu u silnic asiaty, jak trhají zelené švestky, už víte proč.

Neptejte se, zkuste to.

Další věc. Všimli jste si, že mají někteří vietnamští mužové dlouhé nehty a některé vietnamské ženové perfektně rovné vlasy a vytetované obočí?

Vietnamští mužové si pěstují dlouhé nehty, protože je to nějaký zvyk z let minulých. Racionálně vám to neumím vysvětlit. Jedná se především o dlouhé nehty u malíčků. Můj tatínek mně to zdůvodnil jako věc ryze praktického charakteru - dobře se s tím dá škrábat v uchu. A asi i v nose.

Víte, že si vietnamské slečny dost často nechávají trvale rovnat vlasy?

Asijské vlasy jsou samy o sobě kvalitní, pevné, husté, lesklé, tvrdé, jednobarevné, samodržící, rovné. To víte.

Ale pro mnoho slečen je pojem "rovné vlasy" docela relativní. Dokud si nenechají kadeřníkem a chemií vyžehlit vlasy. Ty jsou pak nehorázně perfektně rovné. Výhodou je, že ať děláte co děláte, chemicky narovnané vlasy vám zhruba rok vydrží ve zcela stejném tvaru a poloze. Můžete si dělat culíky a kudrlinky jak chcete, po umytí jich máte opět nazpět rovné. I když půjdete spát s mokrou hlavou.

Nevýhodou ale je, že vám špatně provedená práce může výtečně zdevastovat porost na hlavě - konečky vlasů.

A dnešní poslední věc - vytetované obočí. Vidím, jak teď zvedáte to své vlastní obočí a koukáte jako nevěřící Tomášové. Řeknu vám k tomu jen jednu věc - vytrháte si vlastní a kosmetické studio vám na celičký život vytetuje a vymodeluje nové obočí.

Důvod? Asi pragmatický.

Ptejte se, nezkoušejte to.

Ať má Tweezerman stále co vyrábět.

Autor: LenítkoDTT | pondělí 21.6.2010 13:33 | karma článku: 30,28 | přečteno: 7533x
  • Další články autora

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12

LenítkoDTT

Vu, vo všem

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34