Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kvůli covidu jsou v mořích miliony tun plastu navíc

Pandemie koronaviru páchá velké množství škod na všem možném. Zabíjí lidi, ničí ekonomiku i sociální kontakty, brání dětem ve vzdělání i ve sportování atd. Radost ovšem bohužel mají výrobci všemožných plastů.

Plastové krabičky na jídlo, bublinkové i jiné fólie na balení, igelitové sáčky i rukavice, roušky, respirátory. Pandemie po celém světě zvýšila poptávku po výrobcích z plastů. Objem světového trhu s plastovými obaly mezi lety 2019 a 2020 rostl v průměru o 5,5 procenta. To jsou miliony a miliony tun plastů, z nichž mnoho nejde recyklovat ani spálit, ale končí na skládkách či v oceánech.

Je to pochopitelně ekologická katastrofa. Koronavirus přišel ve chvíli, kdy si řada zemí světa už uvědomila, že nadprodukce plastů má pro životní prostředí fatální důsledky. Proto například jednorázové plasty jako brčka a příbory mají příští rok v EU skončit. Podobné opatření chtějí zavést i v USA.

Oceány jsou totiž plasty už doslova zamořené, ať už miliony tun odpadků či neviditelnými mikroplasty. Ohrožuje to celé ekosystémy, ale i lidi konzumující ryby.

Bohužel k faktu, že ekologie je prioritou pouze pro bohaté, se teď navíc ukázalo, že i bohatí ekologii preferují jen v dobrých časech. Jakmile přišla krize, nikdo neřešil snížení produkce plastů. Všechny zajímalo jediné, jak začít všelijakých plastů vyrábět víc. Z dlouhodobého hlediska je to samozřejmě špatně, ale z krátkodobého to byla zkrátka nezbytnost. Prostě lidé se nechtěli nechat nakazit. Báli se o zdraví a o život. V tu chvíli jim bylo životní prostředí úplně šumák. Takové je lidské myšlení. Takový je svět.

Stejné je to i v dalších oblastech života. Bohatá Evropa či USA řeší klima a vydávají obrovské prostředky na zelenání dopravy, energetiky, průmyslu i zemědělství. Chudší většina světa to ale neřeší. Mají tam zkrátka akutnější problémy. Je tam chudoba, lidé včetně dětí tam umírají hlady či na, z našeho pohledu, banální nemoci, miliony lidí nemají elektřinu.

Jenže ukazuje se to i v našich bohatých končinách. Když byl letos v zimě ve Švédsku či v americkém Texasu nedostatek elektřiny, tak se spouštělo všechno včetně těch nejšpinavějších dieslových agregátů. Každému bylo úplně ukradené, zda to bude mít nějaké emise. Lidi zajímalo v první řadě teplo, aby mohli přežít. Ve druhé řadě je zajímalo, aby si mohli rozsvítit, uvařit, pustit televizi a udělat spoustu dalších věcí, ke kterým je už dnes elektřina nezbytná. Na emise ani klima v tu chvíli vůbec nemysleli.

Přijde mi, že na tenhle aspekt všech těch Green Dealů se vůbec nemyslí. Všechno se hrne dopředu a žene do krajností. Já prostě neumím pochopit, proč třeba v tom Švédsku vypnuli jadernou elektrárnu, když za ní ještě neměli náhradu. Tohle přitom řada lidí požaduje i u nás. Chtějí vypnout uhelné elektrárny, ale my za ně zatím taky nemáme náhradu. Přitom je jasné, že pokud bude nedostatek elektřiny a tepla, tak lidé budou klidně pálit pet flašky, jen aby se zahřáli.

Ale zpátky k plastům. Dlouhodobě bojuju proti kávovým kapslím. Bohužel zatím asi nikdo nespočítal, jestli pandemie nějakým způsobem zvýšila či snížila jejich výrobu. Pevně doufám, že snížila. Hodně lidí pracuje z domova. Tam si snad vychutnávají kávu, kterou si sami namelou. Kdo máte kávovar na kapsle, zkuste se prosím zamyslet nad tím, že byste ho vyměnili za jiný. Pomůžete tím přírodě. A navíc, vůně čerstvě mleté kávy je jedna z nejkrásnějších.

 

Autor: Alexandra Dítětová | pondělí 26.4.2021 9:36 | karma článku: 26,73 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Alexandra Dítětová

Bojíte se víc oteplování, nebo zimy?

Docela by mě zajímalo, jak by dopadl takový průzkum veřejného mínění. Ale vlastně jsem si celkem jistá, že by souboj strašáků logicky a drtivě vyhrála zima. Tedy u lidí. U některých politiků mám pochybnosti.

5.8.2022 v 9:06 | Karma: 31,66 | Přečteno: 702x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Může za požár změna klimatu, nebo aktivisté?

České Švýcarsko hoří. Důkaz změny klimatu, křičí ekoaktivisté. Jiné hlasy naopak za viníky označují právě aktivisty, kteří roky blokují boj proti kůrovci.

27.7.2022 v 11:32 | Karma: 38,38 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Rakousko je ukázkou falešné zelené cesty

V Rakousku před časem přestavěli poslední uhelnou elektrárnu na plyn. Teď se Rakušané bojí, že plyn nebude, takže ji zase budou přestavovat zpátky na uhlí. Takhle to dopadá, když se k ekologii přistupuje falešně a pokrytecky.

23.6.2022 v 8:00 | Karma: 38,02 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Koupím uhlí a plyn. Zn.: Odkudkoli

Inzeráty tohoto znění si nyní obrazně řečeno podává spousta evropských států. Neřeší emise, režimy, lidská práva ani cenu. Cíl je, aby byla elektřina, teplo a palivo pro průmysl. Existuje lepší důkaz chybné energetické politiky EU

16.6.2022 v 9:28 | Karma: 35,20 | Přečteno: 865x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Alexandra Dítětová

Energetická budoucnost, nebo slepá ulička?

Skupina sedmi rozvinutých průmyslových zemí G7 chce do roku 2035 vyrábět elektřinu převážně z uhlíkově neutrálních zdrojů. Prohlásil německý ministr hospodářství Robert Habeck. Zatím to spíš připomíná rčení: Slibem nezarmoutíš.

3.6.2022 v 8:58 | Karma: 34,42 | Přečteno: 936x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3118x
Normální holka, co putuje světem, má ráda přírodu a slušné lidi. Svět je malý cirkus, který je třeba pochopit a vybrat si pro sebe to nejlepší.

 

www.mojezelena.cz

 

Seznam rubrik