Zprávy veskrze sošné... /human touch

Dnešní doba je jaksi statická a strnulá. Napadá mi příměr: "Rozsochatí-li se socha krále Nabukadnezara či nerozsochatí-li se socha krále Nabukadnezara? " A tak píšu zprávy statické!  

Aktuality velké ale nečekejte, jelikož sochy tu stojí, stály a budou stát... Takže aktuality: před časem kdosi ukradl brýle soše ctihodného sira Wintona v Praze. Už jak doufám, byly vráceny?

Socha z České Skalice Boženy Němcové- ej to by byla prezidentka! Tak tedy tato loni před Vánoci dostala přes ústa novou roušku bez ohledu na to, zda její stav kamennosti by vůbec nějaký přenos bacilový dovoloval.

Dále zde máme v Litomyšli sochy Smetany a sedícího Jiráska, a ty, jak se zdá, jsou v pořádku, ale tamže v městě, ještě se tam objevuje socha Nejedlého v křovíčku? Proč v křovíčku, ptáte se jistě, protože byl sošný pouze zepředu, zezadu byl tak plochý, až ho umístili pouze pro pohled zpředu. Je to ovšem Nejedlý Zdeněk, nemá tedy s tím naším dnešním nic do činění. Ale socha slouží už leta jako nechvalně proslulá svou nedokonalostí tamním studentům výtvarných umění. Vzpomněla jsem si na ni, protože když jsem tam stepovala kdysi já, také ve větru padalo podzimní listí z protější církevní zahrady.

A co Zoubci? Odolají zubu času a budou stále tak oblíbeny v celé Unii? Za mne nejlepší počin byl stejně odlitek posmrtné masky Palachovy...

Jinak- nejušlechtilejší jsou jezdecké sochy, proto v Římě se předháněli, kdo bude mít větší a velkolepější právě onu jezdeckou. V dnešní době stačí kolikrát i výlisek z 3D tiskárny aby se už mluvilo "o soše". Ale je tato skutečná socha a ne spíše plastika?

Také oblíbeny jsou sochy trpaslíků- no věděl to již hrabě Špork v Baroku, který zadal Matyášovi Braunovi sadu různých lidských typů, mezi nimi i trpaslíky, které Braun opatřil obličeji svých nepřátel z řad Žirečských jezuitů. A tak mi napadá: je socha trpaslíka, jež vytvořil pan Gebauer také někomu v obličeji velmi podobna?  Dočetla jsem se tuhle v Reportérovi, že jeho socha trpaslíka se nazývá někdy i fízl... možná podobna někomu konkrétnímu, zahrála si také ve filmu Odcházení.

Koněv byl odejit do depozitu, některé sochy zkrátka stárnou v ústraní, když budí příliš vášní anebo když jsou zapomenuty.

Dočkáme se nových sousoší? Třeba fronty na maso? Zkuste se podívat na síti, koluje tam vtip s názvem" sousoší bitvy u Kauflandu", pobavte se. Anebo co takhle statue nakřivo?

Churchilla sice nemáme, ale pleyáda našich státníků by jistě nějaké to prostorové zvěčnění zasloužila, ať oficiální tak nejapné, vše se přece dnes počítá. Tam, kde žiji, máme sochy pouze zvířat a to těch největších... 

Apropo: Sejdeme se u koně?

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 26.10.2021 7:31 | karma článku: 9,36 | přečteno: 130x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16