Zpěvy balkonové

Svět prožívá obrovský šok, ačkoli Zeměkoule se koulí dál, ocitl se tedy na pokraji kolapsu. Pak znenáhla- zástava! Bez pohybu, sportu, kultury, společnosti... A najednou- Itálie nám přinesla balkonové zpěvy!

Tolik temperamentu, který Italové bezpochyby mají, musel zkrátka,jako z papiňáku ven ! Nedobrovolné vězení, jež jsme nyní nuceni všichni podstupovat, se v zemi špaget, pizzy změnil na  krásné a originální balkonové zpěvy. Ale nově zpívají balkony i v Tel Avivu... Z těch silných emocí zní bolest nad ztrátou blízkých, svobody, ale zase naděje, ta obrovská naděje, že až vše pomine, oslavíme to všichni na ulicích! 

Připomíná mi to Verdiho a jeho sbory, třeba "Va penspiero", připomíná mi to s bolestí zpívané spirituály nedobrovolně ujařmených černochů. Také poslední kulturní vzepětí v koncentračních táborech. Není to jistě náhoda, že zpívat na balkonech se začalo právě v zemi opery a kolébky kultury.

William Shakespeare by měl radost, Verona jistě nezůstává pozadu!

Zkrátka světu je třeba všech emocí! Emocí potlačovaných po pravdě dlouhodobě, vlivem zrychlování světa, honbou za ziskem, předimenzování a zveličením všeho myslitelného i nemyslitelného, nebraňme se jim tedy, Carpe diem! Svět nestojí na závodech!

Protože lidstvo odhánělo emoce, vrátily se mu plnou měrou zpátky, svět je nyní nemocný, protože se nemohl dosytosti nadechnout! Nová nemoc napadá dýchání. Při zpěvu je dýchání velice důležité, zejména toho přes bránici. 

Věřme bohu, že nás ochrání... Také krutá nemoc přišla ze světa, který emoce plnou měrou potlačuje, z míst, kde je utlačována lidská bytost, identita, dětská práva! Jak symbolické! Z místa, kde není přes čmoud a smrad vidět na slunce! Odtud, odkud plasty obrovskou měrou unikají do moře! Obecná bolest!

Zpívejme na balkonech, obsáhněme své dávno potlačené emoce! Z hloubi srdce vydolujme hlas, hlavně atˇ nás je slyšet! Konečně nemusíme řešit OSU, už nás nebude stavět policejní hlídka, že zpíváme nepovoleně, zařvěme konečně na celý svět, písně, které známe, milujeme, tedy nakonec, když nejde o život, jde o hovno! Hudba je mezinárodní jazyk, proto videa balkonová jsou fenoménem, jsou natolik jednoznačná, že je pochopí každý! Music is the universal language! Cantare! Zpívejme tedy! Zpívá i celé Česko!

 

 

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | úterý 17.3.2020 12:44 | karma článku: 11,01 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16