Zlo je banalita

Nestačíme se divit, co se začíná dít v souvislosti ze strachu z uprchlíků, čili přímé plody několikaletého úspěchu populistických mocipánů: Fašismus na vzestupu! Nedivme se, když míjíme někde plakát zvoucí na neonacistickou grupu.

Když začalo přechodně u nás v ulici parkovat auto živnostníka s nápisem Ortel, štípala jsem se do ruky, jestli se mi to nezdá, nezdálo. Můj syn v této souvislosti ve škole perzekuován, mimo jiné za to, že nosil nakreslené židovské hvězdy po rukách...

Včerejší nechutný příspěvek zde od pana Simika mne utvrzuje v tom, že situace začíná být přímo alarmující.

"Vůl je nebezpečný vpředu, kůň je nebezpečný vzadu a blbec ze všech stran!" Kolem tohoto vyřezávaného nápisu jsem u prarodičů chodila celé dětství. Uvědomuji si, jak byl nadčasově platný!

Zlo banální si představuji mimochodem kromě jiné inkvizice, gestapa a estébé i jako takové cosi  jako hloupé omezené mimozemšťany z filmu "Mars útočí!", zlo je anonymita, arogance, lhostejnost,... Davy může zmanipulovat i skutečný blbec, namaskovaný pouze v obleku a ovládající několik řečnických pouček... Vzpomeňme si na text písně z Osvobozeného divadla "Šaty dělaj člověka..." 

 Nyní jistě budou moderní uniformy.

Také vidíme ze sousední země Kočnera v prvotřídním saku, chlapa, co nechal zabít novináře, který mu byl nepohodlný. Anebo jiný blbec, chovající se s motýlkem pod krkem špičkově a až groteskně podobně  jako titulní hrdina z filmu "Vrchní prchni", shrábnout cizí peníze a pak odletět třeba do Maroka...

Začíná se detaily: Nevkus, přímo okázalý nevkus, jisté ptačí hnízdo -Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? Na ptáky jsme krátký páky..." 

Banalita zla je dokázaná: Zlo používá líbivá hesla/ slibující rychlé jednoduché řešení/, gesta, a symboly, chybějící velkorysost, omezenost vyšponovaná na maximum, vystihující pojem fanatismus.

Neschopnost dialogu, přímo tragická neschopnost dialogu... Po některých potopa, namátkou po těch, kteří direktivně a nedemokraticky řídí naši společnost!

Nástroje zla jsou: Moc, předsudky, xenofobie, rasismus, nenávist a lež, hrabivost a lynč.

Pomocníci téhož: Davová psychóza, strach, velký strach

Na autě jsem tuhle viděla nápis: "Pozor, blonďák!" Podobná klišé myslím přetrvala z onoho hrůzného počátku 20. století. Ano, o blondýnách se někdy s úsměvem říká, že jsou hloupé, spíš je to ale tak, že se nemusí až tolik snažit a přece mají zajištěn úspěch. Ony samy jsou z toho někdy nešťastné, za ten předsudek... Protože ho měly zajištěn v oné árijské době a jaksi to v některých přetrvalo... Vtipný nápis tak zpola...

Blbost kvete, světlovlasí se nemohou schovávat za hloupost, je to pozůstatek a tragický mem, dědictví 20. století. Snažit se musíme všichni, učit se toleranci a měřit všem stejným metrem, nepěstovat klientelismus...

Zlo nejspíše vidíme u lidí, kteří nemají vztah k druhému člověku, k přírodě, nemají žádný soucit, respekt, empatii a city.

 

 

 

  

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 23.1.2020 20:32 | karma článku: 16,95 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16