Zlaté oči Jarmily Mundyové /povídka

Jarmila stála u mříže a zamykala, alarm byl nastaven na číslo narození jejího prvního potomka. U dveří si povšimla dalších vajglů, zase jako včera, povzdechla si a odhrnula zrzavý pramen vlasů.

Už se viděla, jak přejde most přes Labe a bude doma v teplíčku se svými zlatými dětmi...

Jarmila milovala děti a poslední dobou hlavně mládež, tu viděla nyní často. Od dob kdy začala tahle krize, stala se totiž mládež významnou součástí jejího byznysu.

 

Mundyová ráda tavila, byla v tomto oboru pravou mistryní. V rychlosti odesílání zásilek se zlomkovým zlatem byla dokonce zlatou mistryní, i když, povedenější kousky byly skryty pod pultem a ukazovány jen té nejskvělejší klientele.

Takže když v to podzimní odpoledne uviděla opět chlapce v černé kapuci se zlatem v kapesníku, usmála se leskle. Co na tom, že mu bylo z očí vidět, že šperky jsou beztak kradené někde u příbuzných? 

"Copak si přejete? " Usmála se taktéž zlatě, jen to cinkalo. 

Mladík, kterému zalichotilo, že týpka /takto mládež označovala obzvláště oblíbené dospělé jedince/ se zachvěl.

"Chci prodat tenhle náramek a prsten..." Mladá žena si věci pozorně prohlédla, zvážila, po původu nepátrala, protože dnes mládí nosí v kapesnících zlato či stříbro k ní běžně a podala chlapci tři tisíce bez paragonu. Hodnota pravá byla sice jedenáct tisíc, to mu však blahosklonně zatajila. Usmála se na něho spíše povzbudivě, však ho už znala, bože, jak ona tyhle mladé zná. Jak ona je chápe!

Venku již čekala parta a mládež uznale pokyvovala hlavou: "Hustá týpka!" 

"Příště je na řadě Martin..." 

Městečko lhostejně obleklo večerní mlhu, za kterou se dnes leccos schová, vždyť všichni někam kolem kašny se Zábojem spěchají...  

Scénář vždy totožný a prostý: Feťáček, či feťačka, často dokonce jdoucí z blízkého krizového centra pro mládež na faře, co posbíral rodinné šperky po příbuzenstvu dostal tip od kamarádů, že ve zmíněném zlatnictví berou úlomkové zlato bez občanského průkazu. Bylo to v městečku veřejné tajemství mládeže, mnozí se v krámku nikoliv kvůli zlatému vlasu Jarky otočili vícekrát.

Stalo se, že příbuzní, ženy učinili cirkus hysterickým výstupem kvůli již údajně roztavenému zlatu během dvou dnů, kdy zjistili zmizení předmětů, ale mladý perspektivní přivolaný policajt spolu se zlatou Janou vždy nakonec vyčinili babičce, mamince, tetičce, že jejich dítě patří do diagnostického ústavu, tak at´ si to laskavě uvědomí a na rodinné dědictví, v kterém nyní v době krize tak lpěli, možná měli uložené jakéstakés peníze tedy rovnou zapomenou.

Zlatý vlas zlaté Jarmily dále chrání navěky policie, protože přece napomáhat a chránit je jejich dlouholeté motto? Navěky však rovněž musí odklízet z chodníku nevábná psí lejna, kterých překvapivě před jejím zlatým oltářem nasvíceným na modro stále neubývá, použitých roušek, kterých odhazuje nějaká ta tetička spolu s použitými kapesníky a vajgly party, která obdivuje zlatou hustou týpku to tvoří krásný adventní rámec jednoho královského městečka  před Trutnovem.      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 2.12.2021 11:41 | karma článku: 5,65 | přečteno: 171x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16