Ženské inkvizice... /povídka/

Tříčlenná komise seděla za dvěma školními lavicemi, situována na jih proti tabuli. Kromě formulářů a vody na pití na stole byly jen psací potřeby. Naproti sedící matka mladého delikventa a současně jejich kolegyně. 

Dvě inženýrky seniorského věku, jedna ornitoložka a ta druhá, toho času textilní specialistka, kterým sekunduje plnohodnotná pedagožka přes jazyky, bezdětná a tudíž pro školu perfektní zaměstnankyně ještě nedosáhla tohoto kýženého a kmetsky moudrého věku.

Ornitoložka přelétla okem přítomné, brýle potáhla k nosu a jala se diferenciovat provinění žákova. Textilní návrhářka jakožto třídní zapsala do tiskopisu ve školním tabletu hned na úvod tuto větu:

"Jiří chodí do školy špinav a na rukou má načmárány židovské hvězdy."

Matka, sedící v opozici ke komisi a současně vychovatelka, vypovídá a namítá: " Ve vedlejší třídě mají chlapci v sešitech zakresleny hákové kříže, viděla jsem to při suplování. "

Ornitoložka zamítavě kroutí krkem, jako že je to irelevantní. Zavolá si jejího žáka-syna, doběhne proň služebně nejmladší kolegyňka. 

"Jiří, mohl bys nám donést svůj kapsář?"

Jiří ochotně jde pro doličnou pomůcku a třídní, která se již již chystá vědoucně nahlas zapsat, že chlapec požadovanou textilií od září nedisponuje je velice zklamána. Uhrovitý hoch s čerstvými a očividnými pentagramy na rukou pokládá vak na lavici před ohromené komisařky. Po důkladné rozborce útrob třídní komisařkou se přichází na životně důležité a nezbytné chybějící vybavení hadrového tělesa, a to, že tam nejsou přítomny nůžky. Rozdílu mezi hvězdami si nikdo nepovšiml, jen tričko vykazuje omatlání propiskou v místě, kde hvězdy sousedí s bílou textilií a vytváří tak dojem modré mlhoviny. 

"Vidíte?" Rdí se ing. třídní.

"Vidíte to taky, tu špínu?" 

Chlapec je odvolán a vše je pečlivě zaevidováno do spisu.  Dále se píše:

"J. Černý nenosí pero a psací potřeby..." Píše ing. třídní a matka se hájí:

"Vždyť na váš pokyn má syn přímo u vás v kabinetě náhradní penál právě pro ten případ, že by si doma něco zapomněl."

Lakonická odpověď látkové odbornice zní: "Byl vybrakován, již tam téměř nic nemá..."

"Přistoupíme nyní tedy ke každodenním kontrolám Jiřího aktovky konané v ředitelně v 7:45. Celková statistika záznamů nám ukazuje, že každý týden mu v aktovce cosi schází, ale hlavně, hlavně přebývá! Není možno kolegyně, a to vám stále zdůrazňuji, aby v aktovce žáků byly sešity a učebnice, který ten den nejsou zaznamenány v rozvrhu hodin..."

T´uká si na čelo ornitoložka a plaše zachycuje oční kontakt s jazykářkou. Chlapec je každý druhý den s aktovkou z ředitelny v ranním mumraji vykázán do sborovny, kde míjí přeplněnou nástěnku a na ní ve výšce očí celoročně vylepenou tabulku, že Jiří Černý a další žáci jsou z rodin s odlišným kulturním zázemím. Jeho matka samoživitelka neví, co to znamená, snad že jsou považováni za některou menšinu? Jiří přece mluví perfektně česky a nemá vyznačenu jinou národnost ve svých kádrových portfoliích...

"Dále tu máme na paškále svačiny: Paní třídní asistentka je tak laskavá, že nám vede tu jeho agendu a evidenci svačin, svačiny ve třech případech neměl a šel si koupit brambůrky do automatu. Jak nám to osvětlíte, to jste matka?!" Matka čelí mrákotám.

"Pravidlo, že Jiří chodí s Vámi každý den do školy platí stále a do odvolání..."

Vysouká ze sebe ta drobná, ptačí žena a vzpomíná, že před třemi týdny Jiří s kamarády přišli pozdě na její první hodinu, od té doby nařídila pouze však Jiřímu z celé skupinky toto přelomové opatření.  

Matka je přizvána k soudu a tam se čte posudek tří sudiček inženýrek před ctihodnými ženami v počtu rovněž tří vykonávajících pouze svou práci a před komisařkou ze sociálního odboru, který sídlí na místě jsa rozšířen o budovu školy nesoucí ctihodné jméno Jana Amose Komenského.

"Z dopisu ing. třídní dále vyplývá, že Jiří nenavštěvoval školní obědy? " Ptá se přísně soudkyně. Matka: "Ano, syn se stravuje u prarodičů, bydlících blízko školy, jí domácí stravu. Ve škole také proběhla petice, aby se obědy nevařily z instantních složek..."

Takže: "Syn bude chodit ve škole na obědy, bude mít svačiny a vy budete sledována. Popřípadě Vám může být odejmuta výplata a váš majetek bude spravovat námi přidělená osoba. Budete dále chodit do práce, ale nebudete v takovém disponovat svými prostředky, pokud nebudete dodržovat všechna opatření... Sledování vašeho případu provede ing. Trautenberková... "

 

 

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | neděle 28.2.2021 22:25 | karma článku: 8,24 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16