Zeď v srdci...

Jdeme tento týden k volebním urnám, takže se rozhodněme, pro koho chceme hlasovat. Apeluji na vaši volbu tak, aby jsme všichni spolu podpořili ty, kteří si to zaslouží...

Lidé se dělí na ty kteří ploty staví a ty, kteří je bourají. Zeď rovná se vlastně bariéra a kdo chce bariéry? Kdo nyní staví či se chystá stavět plot? Před čím? Před kým? Je plot vysoký? Čím vyšší a nepropustný plot postavíme, tím větší bariéra v srdci. Václav Havel první co udělal na nové chalupě bylo, že do plotu na Hrádečku umístil branku ke Krobotovým.

Cožpak byla taková nechvalně proslulá Berlínská zeď proti nechtěným migrantům? Taková velká čínská zeď byla doslova obří monstrózní ghetto... Označeni přizdisráč pochází možná právě odsud...

Čím nákladnější a mohutnější taková stavba, tím nepřístupnější osoba se za ní skrývá. Nyní máme okolo nás opět mohutné stavitele zdí, plotu a barier, tvářící se na pozadí ostnatého drátu spasitelsky.

Znám osobně chlápka, co si doma od devadesátého roku schovává kousek ostnáče jako připomínku Československé rezervace...

Zeď v Jeruzalémě samozřejmě vyjímám, tato zeď je pozůstatkem druhého chrámu. Jeruzalém má v srdci zeď, a proto je město pomyslně plné bariér. Kdyby se chrám znovu postavil, bylo by třeba po bariéře a snad i po válce... Aspoň se to domnívám.

Železná opona v nás doufám zanechala stopy, pamatujeme si ještě tu obrovskou euforii, se kterou se bourala a rozebírala?

Dopustíme opět nějaká ghetta či ploty, zdi mezi lidmi? Na zdi se píše, i sprostě, například dnes jsem v rádiu zaslechla nevídaný vandalský čin přímo z památníku v koncentračním táboře.

Bezbariérové vstupy jsou mimochodem ukazatelem vyspělé společnosti... Tak mějme pevnou ruku a srdce bez bariér!

Autor: Dita Jarošová | středa 6.10.2021 18:30 | karma článku: 8,74 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12