Žebrání o pozornost i peníze...

Žebrání o peníze a pozornost... Jsou lidé tací a tací. Pár let chodím tam u nás kolem jednoho antiku a gratuluji si, že naštěstí dost zřídka. Vlastně mě irituje fasádní výzdoba onoho krámku blízko centra. Kostli- vec na

motaný na tyči ve vývěsu. V kostce popsáno. Vím, že krize položila mnoho obchodů, jež nyní zejí prázdnotou, ale tento pohled mi vadí natolik, a přiznávám, že jsem doň kvůli tomu na sortiment ani nepohlédla. 

Domnívám se totiž, že o pozornost žebrá anebo se uchází celkem nevhodným způsobem. Za ním je k vidění Šindelská věž o níž se traduje, že podobně jako obdobná věž v Pise se naklání a tím i jeví nakřivo. Tak možná že varuje pocestné okolo věže procházející na nebezpečí.

Za korony mi přišel kostlivec dost příznačný, a to jsem místem pouze projížděla v autem pod rouškou, ale nyní za války mi přijde tento pohled až nestoudný. Ptám se: "Proč vadí pouze mě?" 

Asi jsou lidé tohoto koloritu již tak navyklí, že jim přijde přirozený. Tak okolo chodí do práce učitelé do školy, prodavačky prodávat melouny a Chanel, bavlnky a flanel, úřednice rovnající rodiny, lékaři vrtat zuby anebo vyšetřovat situaci v bolavém krku.

Možná, že má onen nebožtík už i jméno, co já vím, třeba Antikvář Jirka, nestihl slézt z vývěsního štítu a od té doby se tam nechal zaparkovaný. Snad mají nedostatek místa v krámku?!

Žebrá o pozornost a peníze málem jako Zilvar z chudobince, ovšem moderně jakožto Spiderman situován v éteru a efektně bafající na nehodnou kouřící mládež. Vidím v tom jeden zajímavý aspekt- Jiřím se dá strašit v případě nedobrého vysvědčení, sprostého vyjadřování, spálené večeře, nabouraného auta, či v mírné opilosti. Místo má rozhodně svérázný genius loci.

No a naproti sídlící knihovna jistě již nějakou vhodnou pověst vymyslela, na triku mají totiž pověstí plnou knihu, i dvě, a tak by v tom byl čert, aby Jirka zůstal bez nějaké té působivé legendy... 

Snad už nějakou tu báchorku zdařile okupuje. Poutá pozornost i u dětí, nutí je přejít správňácky právě k oné knihovně, když se mu chtějí ve strachu vyhnout. Snad se ovšem jmenuje ona kostra Jiřina, a byla vítězkou hry na schovávanou, nenašel ji ani starosta přející si jistě tajně získat titul město roku. Možná Haloween by už nám soutěžně mohl vyjít, jsou v tomto nějaké závody? Konečná.

Pěkné prázdniny plné zajímavých úvah! 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | středa 28.6.2023 22:51 | karma článku: 11,07 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16