Vodníci a rusalky...

Počasí nám příliš radostí neskýtá, a tak nám nezbývá než kultura: čtení, hudba, film a výstavy. La scala  v např. v minulé sezóně přiřkla naši Dvořákovu Rusalku Rusku. Jak k tomuto omylu politováníhodnému došla, nikdo neví.

Naše operní divy v dobách války také emigrovaly před válkou, Jarmila Novotná dokonce pracovala pro Hlas Ameriky. Emma Destinnová byla určitý čas internována a považována za špionku, byl jí zkonfiskován majetek.

Tyto dvě představitelky Rusalky byly ženy statečné a netančily kam vítr tam závoj. Možná to bylo tím, že jejich země nevedla okupační válku proti suverénnímu státu.

Už v Chobotničkách z druhého patra bylo jasné, že vodník je postava záporná, či necharakterní, když modelínové dětské postavičky mu zkoušely pro nápravu zavést do těla elektřinu, snad po vzoru "Pianěr vyděržáj. 

Paní Kaplická se před dávnými léty potápěla ve svém krkonošském plese v neoprénu a my nevíme, k čemu přitom byla inspirací... 

Paní Netrebko se ocitla mezi dvěma mlýnskými kameny: pomohla nástupu Putlera na pomyslný trůn, nyní vše bagatelizuje, aby jí bylo umožněno defacto na nepřátelském území zpívat. V Soči ještě nevěděla s kým má tu čest? Setkala se tam s Němcovem?

Jak by k tomu přišla paní Pecková, rodilá mluvčí, která musela začínat kariéru pěvkyně v Německu?  

Jak by k tomu přišel hastrmanovitý pan  Jarek z Těšína, ten převzal od Putlera jen medaili, dal si tam jednu večeři nějakou tu vodku a zakázali ho poté i v Polsku. A to ani nenosil na hrudi svatojířskou stužku.

Pan slovanský vodník Putler, jež si před časem nasadil Svatováclavskou korunu, podle dávné pověsti skončí.

Dvořák hudebně expandoval spíše na západ, takže bych nelitovala toho, že neuslyšíme Rusalčinu východoslovanskou verzi.  

Její koncert může být považován též za aroganci moci, objevila se totiž na sankčním seznamu našeho spojence. Proto navrhuji udělit paní Divě nějakou medaili, která by zmírnila její případnou frustraci, anebo jí udělme zlatého slavíka v oboru operní zpěvák zahraniční, dejme jí k tomu věnec a je to, možná by mohla vystoupit v Malém Rusku... 

Výtěžek z koncertu určitě nemá v úmyslu věnovat i s jejím malým přičiněním na válkou poničenou Ukrajinu?

Protože to bych v takovém případě byla pro, aby vystoupila, napravila by tak těžce pochroumanou pověst své vlasti. Mohla by si říct, že není jako oni a svět by ji neházel do jednoho pytle s barbarskými krajany. 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | pondělí 31.7.2023 21:07 | karma článku: 7,89 | přečteno: 227x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16