Vítěz jako stroj...

Všude kolem žijí lidé se svými starostmi a radostmi. Vedle toho se nám zde paralelně tlačí jiný svět, svět techniky, strojů a IT ... Téměř na každém kroku vidíme, kdo vládne této planetě. Ano, je to člověk. Ale jaký je to člověk?  

Má ještě lidské vlastnosti? To on zahltil zemi množstvím vynálezů, které mají také svůj určitý vývoj, stejně jako člověk. Pomáhají, ale i komplikují náš vztah k světu. Dle vzoru- dobrý sluha- špatný pán! Obklopil se jimi, aby si co nejvíce ulehčil práci a zapomněl na těžkosti spojené s těžkou fyzickou dřinou. 

Kromě počítače patří k vymoženostem dneška také televize. Jsou to bezesporu asi tísícáté páté divy světa. Televize také patří k pohlcovačům lidského času. A to když pomyslíme na další technické hračky a naskládáme čas tímto způsobem strávený, tak se nám to ještě znásobí.

Ovšem- máme takto bezpochyby obrovský přínos informací, stačí spustit ovládání, kliknout, zmáčknout a odvíjí se nám před zraky i to, co jsme ani vidět zhusta vlastně nepotřebovali, nechtěli...

Není daleko doba, kdy se staneme pouhými otroky a obsluhovači fenomenálních technických krámů. Záleží na tom, co nám bylo vštěpeno, v naší moci ještě je rozlišit míru, čas a objem mozku, který si chceme opravdu dát zahltit prázdnými a neužitečnými fakty...Pak nám totiž bude scházet něco veledůležitého, totiž  rozlišovací schopnost, utřídit podstatné od nepodstatného, dobro od zla. Možná  že to je otázka života a smrti, tohle rozlišení!

Docházím k poznatku, že být lidský znamená vlastně být přírodní. Přírodní v tom smyslu, že reaguji rozmanitě a  nejsem naprogramován, nepřejímám zcela slepě digitální denní režim, dovolím se na okamžik rozhlédnout, zastavit... Je třeba nám rozlišovat neustále zlo od dobra. Převody zla na dobro, k čemuž občas nyní dochází, mě děsí. Týká se to i zlehčování historických faktů. Co všechno navíc musí člověk papírově  vyplnit, vycvakat  v zájmu našeho domnělého blaha?  

Neřesti však dnes bývají vesměs oslavovány, akceptovány a navíc vydávány za následováníhodné. Nebezpečí každodenně sdílené a zesílené médii se zdá více vygradované a intenzivnější, strašáky z nich kolikrát přejímáme bezmyšlenkovitě jako mimoni, nebo jiné stejnoúborové stvůrky a přitom nás chtějí paralyzovat, dávajíc na odiv netoleranci, závist a násilí!  Nenechme se obrat o svoji radost, dětství, srandu, víru, lásku !

Úhly pohledu se mění, jako v krasohledu. Vztek a zlost, který nám média kolikrát předají, nám brání prožívat spontánně a náhodně. Jasně, že vztek může občas pomoci, být hnacím motorem třeba u sportu, úklidu, a tak podobně. Odlišujme však co je přehnané, hledejme v lidech zejména to lidské a nesrovnávejme jejich výkon se stroji...

Kdesi na netu koluje emotivní video od Lady Gaga, které před nedávnem zveřejnila, je to velmi silné a nadčasové!

Článek byl sepsán ve spolupráci s mým já před x lety. :)

 

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 4.5.2017 14:04 | karma článku: 12,34 | přečteno: 157x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16