Tyraunosaurus Hen /povídka

Muzea jsou rájem. Edenem pro všechny sečtělé a rovněž pro rodiny s dětmi, když se vše navíc spojí, vzniká kvalitní výsledek. Železniční muzeum v případě nečasu může být navíc výhra, protože probíhá pod střechou hangáru...

Rodina Novákových si vyjela o jarních svátcích za poznáním, tatínek vybral jakožto cílovou stanici železniční muzeum a dobře udělal, zrovna chytli bezvadného a sečtělého průvodce. Škoda jen, že si výklad nemohli tzv. stáhnout, protože onen starodávný výpravčí mluvil spatra a neměl nadrčený výklad podle žádné kuchařky ani knihy, byl svébytným vykladačem železniční historie, byl takříkajíc člověk na svém místě. Tudíž se turisté mohli ptát i na nejrůznější záludné a předem nepřipravené otázky.

Malý Petřík pozorně naslouchal s ostatními, a tu ho zaujala pasáž: Lokomotiva Albatros vyvine sílu 2720 koní, za předpokladu, že jednotka horsepower se rovná konstantě 1.36...

Chlapcovi to nedalo a chtěje uplatnit také svoje zrovna čerstvě a knižně nabyté vědomosti, do výkladu zvolal:

"Já to náhodou vím, že předchůdcem koně byl Tyranosaurus Rex!" Než se rodiče stačili nadmout pýchou a popřípadě ještě zatleskat, průvodce nezaskočen tímto vědeckým úzusem, zkušeně, rázně a nevzrušeně pravil: "Následovníkem Tyranosaura nebyl kůň, byla to přece jasná slepice. Kůň jak známo, rodí živorodá mláďata, kdežto Tyranosaurus měl vejce, takže jeho předchůdce musel zákonitě takhle nějak kdákat: kokokodááák!"

Železničář zasalutoval, až mu čapka nadskočila, nohy nakročil do tvaru písmene O, ruce pokrčil a jal se mávat improvizovanými křídly a začal přitom hlasitě kdákat,a to navíc tak zvučně, že jeho dunivý baryton nepřehlušil ani přijíždějící rychlík z Hradce Králové na vedlejším nádraži. Nemusel by se zaň hambit popravdě ani strýček Jedlička. 

Návštěvníci se takhle dlouho nezasmáli a ještě doma při pohledu na velikonoční nadílku se museli chechtat při představě slepice vzešlé z tyranosauřího vejce.

 

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | úterý 11.4.2023 15:58 | karma článku: 7,58 | přečteno: 123x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16