Slon z porculánu II., z mrtvýchvstání?

V poslední době veřejnost světově i lokálně čelí jakési umělecké revoluci ve špatném slova smyslu. V médiích jsme nyní často svědky, kterak se všelijak stěhují, bourají či odhalují rozličné sochy. Toto je jeden z příkladů:

Památná socha slona z plechu, původně stojící u silnice mezi Dvorem Králové a Trutnovem upomínající nejen na počátky Královédvorské Safari ing. Josefa Vágnera byla odstraněna. Nyní spočívá ukryta před zraky veřejnosti, aby nemohla jakkoliv připomínat dobu, stala se odloženým a nepohodlným artefaktem ve veřejně nepřístupném místě v zahradnictví ZOO Dvůr Králové. Slon se zřejmě se znelíbil právě tedy vedení města DKnL, technické služby města se s ním tedy nepáraly a pilkou na železo tuto sochu neodborně rozřezaly na příslušný rozkaz... 

Slon stál bezmála 50 let na původním místě a dlouhá léta velice vkusným způsobem informoval občany, že se již blíží či vzdalují této malé Africe v srdci Evropy. Před Holicemi nakonec stojí léta obdobný nosorožec, upomínající na kilometry k Dvorské Safari, tento byl ušetřen.

Na netu jsem se dočetla, že byl onen slon jako nedovolená reklama... Další poutače ZOO, které stojí u Třebechovic pod Orebem nebo a Novou Pakou ve tvaru žirafy však nikdo nesundal, tyto unikly ostřížímu zraku kotrolorů. V čem udělali soudruzi chybu?

Přitom autor původního slona z roku 1970, na což si nikdo v ZOO prý nevzpomíná, sloní pamětí se tam tedy věru nepyšní, (snad alespoň občas vzpomenou jména Josef Vágner), výtvarník Luboš Zvičina, ho chtěl ve spolupráci s vnukem Josefa Vágnera, zakladatele Safari uměleckým kovářem Pavlem Vágnerem ze Dvora Králové postavit znovu na témže místě, vytepat ho dokonce nově a to moderněji, tedy z nerezu. K tomu zatím však nedošlo, ačkoliv byla vyhlášena veřejná sbírka formou videa.

Protože na určeném místě mezitím vyrostla jakási podivná amatérská pseudosocha z překližky podléhající brzké zkáze s bizarním názvem Tina, která nejenomže nebyla původním záměrem smutných studentů nebo jiné bohulibé iniciativy, truchlící po původní umělecké soše, ale výsledkem rozhodnutí Trutnovské radnice, která do této "nápravy" ve věci oblíbené sochy investovala nemalé peníze. Nejde přitom o to, "aby tam něco stálo" čili kompromis ve stylu "Vlk se nažral a koza zůstala celá..." Tedy v našem případě veřejnost. Mají budˇ zvláštní smysl pro humor anebo nedokáží ocenit umělecké kvality nabízeného díla obou zmíněných umělců. Což vyvolává řadu dalších otázek.

Je také zarážejícím smutným faktem, že video Adama Roudného, v němž umělec Vágner veřejně nabízí vykovat plastiku slona novou dle původního návrhu Luboše Zvičiny je na fb zablokováno a není možno ho nikterak sdílet. Ani dětmi. Je nasnadě, že socha slona se stala tím pádem předmětem sporu také o historii.

Opičárnou by se dalo nyní nazvat místo, jež v minulosti mnozí rádi viděli a zde i troubili, k tomuto účelu byla v minulosti zřízena i fb stránka Troubíme na slona. Ve vysoké  trávě se pseudoslon velikosti bernardýna vyjímá nepatřičně až komicky.

pozn.: Autorka tohoto blogu natřela slona na růžovo a opatřila názvy Havel a Charta 77 v létě 2018 a slon byl  několik týdnů poté rozřezán technickými službami DKnL a byl deportován jakožto majetek Zoo, kde leži tedy ve zmíněném zahradnictví a mimo zraky veřejnosti, zřejmě, aby snad nepobouřil svými nápisy Havel A Charta 77 socialističtěji smýšlející veřejnost. Vyhnul se tak pro případ i sběrnému dvoru, kde by oko návštěvníka mohlo ulpět na nápisech.

Slon posvátný rozřezán a naporcován...

Socha slona přitom symbolizuje nejen blízkost Zoo, ale jakožto symbol současně sloužila i disidentům, kteří jezdili často okolo na blízký Hrádeček a jejichž děti slona často malovaly jako dárek panu prezidentu Havlovi, tehdy ještě rovněž disidentovi. Symbol Hrádečku je myslím každému jasný, má spojitost s Chartou 77 a s nesmrtelným vystoupením kapely Plastic people of the univers, právě zde se totiž jak známo zrodil první ročník světově proslulého rockového festivalu Trutnovsky Woodstock. Ten byl mimochodem nepřízní a jistou nechuti trutnovských konšelů zrušen, aby nakonec zapustil své kořeny v liberálnějším Brně. Doufejme, že nejde o jakousi pomyslnou řevnivost nechvalně proslulého pana mlátičky, Trutnovského zastupitele?

Na fb rovněž vznikla iniciativa " Jsem pro návrat slona... 

https://ditajarosova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=614870

fb stránka: Umělecké kovářství Vágner, kde najdete původní a dnes banované a  nepovolené video, ve kterém se nemluví sprostě, pouze se tam dozvíte nabídku a fakta od člověka, který má k Zoo opravdu srdečný vztah a rodinné pouto... 

Neměli bychom nechat takovéto záležitosti jen tak být a nechat cenná a originální umělecká díla nahrazovat  obludnostmi, sice zřejmě pro zastupitele lacinějšími, ale nanejvýš absurdními...

Městu Trutnov se zřejmě vymkla kulturní komise z kloubů.

Autor: Dita Jarošová | úterý 8.9.2020 23:01 | karma článku: 10,64 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16