Robot bez robota jako pán...

Kdo je dnes největší robot? Pohyby, projevy, mluvou? Lidští roboti? Polidštění roboti? Čapek předběhl dobu...

Robot- tvor, něco, co plní rozkazy. Jasně, každý velet nemůže, mimoni jsou vesměs třeba. Schematické dorozumívání a elektronická komunikace zjednodušily naše dialogy natolik, že skoro netřeba slov a můžeme se domluvit ikonkou, piktogramem, obrázkem, emojí....

Jako stroj člověk se řítí setrvačností, automatismem, programem, který mu byl naordinován všemi okolo, nejsa schopen se úplně od všeho oprostit a narovnat... A tak nevíme, jak to vlastně je, kdo z koho, z koho kdo? 

Soudce i šerif, hráči, všichni řádně zvolení a zákon džungle panuje... My bychom vzhůru k nebesům a zatím jsme katem jati. Diskuze? Potřebujeme tudíž dnes dekodér, neboť donedávna jsme žili demokracií a nechápeme, co kdekterý ten burák chce.

No a já robota dneska viděla a slyšela, byl naprogramován koblihami. Ale jak se zas říká, že něco zlé pro něco dobré, napadla mi při něm spontánně písnička, jak tak křičel do davu a já měla kolem krku kytaru zrovna, tak jsem spustila, prej: " Vzal si Ivan kombajn s tankem, na záda si tornu vzal, obušek si pevně přitáh, do ruky vzal samopal." Ani něvím, kde ta vzpomínka byla zasutá, asi  v nějaké starověké zahradě Semiramidině mé mysli! :) Zasmajlíkuju si trochu.

"A krade lidem tranzistory, jak ho Brežněv naučil...Až jsem se musela smát, ale on si za svou pravdou stál, byl schopen se snad poprat, a to se ženskými i, ale lidé ho nakonec prokoukli, že je to on, ano, ten placenej. Roboti mají toporné pohyby, trhavé a nejisté. A divnou práci s obočím! Nedejme se roboty zatlačit do kouta, nejsme hluší, slepí ani němí, tak zrobotizujme spíše tu fyzickou práci, ale ne mysl! Robot také neumí jezdit na koni, to již vyžaduje velkou koordinaci pohybů. Znám jednoho sochaře z Josefova, co vytvořil jezdeckou sochu státníkovu a ten na koni prokoukl akci stádníkovu.  A tak do mých dubnových momentů si mohu směle zapsat: Roboti, choboti, ...

Nechci být sprostá, už kvůli dětem, ale robota nezraníte, ten hluší na vše. Buší, jak dle příkazu maká až jsou všichni včetně něho kolem hluší.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | pondělí 9.4.2018 22:11 | karma článku: 12,97 | přečteno: 217x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12