Řeč brýlí...

Tak jsem nenadále vlezla při hodině do kabinetu a kolega si tam zkoušel nové sluneční brýle. Lekl se, já ovšem taky... Co naplat, začíná se nám klubat jarní slunce. Přitom mne napadla tato "řeč brýlí"... 

Připomnělo mi to totiž jednu příhodu, kdy jsem v porodnici na pokoji bydlela s kolegyní, která se nehodlala smířit s faktem, že je za skleněnou výplní dveří nainstalováno bezpečnostní světlo a na noc, aby v klidu mohla spát, se tudíž pojistila černou škraboškou. Což ovšem hlavní paní sestra netušila a dost se vyděsila, když prvorodička tápavým pohybem vstávala z lože a pohlédla jí směle do tváře! 

I moje novorozeně se mezitím nahřívalo v inkubátoru na kožišince s miniaturní maskou na očích, jelikož mělo lehkou žloutenku, ale jeho jsem se nelekala. 

O víkendu si to do mého oblíbeného pořadu s panem Šípem přihasil pan Kukura- Nekukura se svým "žaluziovým modelem", což bylo sice efektivní, rafinované, ale jak sám později prozradil, neviděl vůbec nic! 

Osobně brýle proti slunci využívám hlavně v létě, ale také při jízdě autem, nebo jako stylovou čelenku do vlasů. Jejich obranná funkce pak dle mého názoru není jen jednostranná, přímočaře jen a pouze proti slunečním  UV paprskům, ale slouží i pro zakrývání nejrůznějších nálad a stavů- například pro zamaskování monoklů, pak také při nevhodném rudnutí, alias při zakrývání pocitů studu. Rozhodně dodají na sebedůvěře a suverénnosti nositele...

Každý "správný" gauner má taktéž tmavé okuláre. Dívati se do brýlí, rovná se koukání se do zdi. Pokud nemají zrovna zrcadlový efekt, potom hledíme sami na sebe a můžeme sledovat vlastní reakci při rozhovoru v " nastaveném zrcadle..."

"Nasadím si černý brejle, ať mě nikdo nevidí, za a nima si odpočinu od světa i od lidí..." Zpívá si kapela Hudba Praha a má pravdu, člověk v brýlích se nesnadno oslovuje, špatně se rozeznávají nálady, které skrývá, pakliže skrývá.

Pokud se týče tvarů a materiálu, mám zato, že čím jsou obroučky hranatější, tím víc hran má sám nositel. Nejpacifičtější brýle jsou pro mne určitě Lenonky, jelikož jsou kulaté jako míč, jako mandaly, apod. Letos mám takové s kočičími obroučkami, a tak úplně kulaté nejsou. Přeji slunečno a sežeňte si  nějaké pro Vás vhodné na toho zlatého smajlíka tam nahoře! :) 

   https://youtu.be/sWc6bKcGNrw?list

Autor: Dita Jarošová | pondělí 15.2.2016 22:48 | karma článku: 12,53 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12