Rádio od rána skloňuje slovo puč

Včera jsem rádio pro zajímavost vypnula hned po tom, co v jedné větě se objevovala osoba mě osobně velmi nesympatická a která svými kontroverzními činy zahlcuje či dokonce pohlcuje veřejný prostor podobně jako lavina. Dnes mne 

však od vypnutí zarazilo jedno slůvko: puč. Ústavní. Agenti, diplomatické pasy... Hledí na nás celá Evropa a dění u nás předznamenává situaci ve V4. Blíží se polské volby například.

Osoba, jež mne včera donutila vypnout radio přijímač, se vyznačuje tím, že i kdyby se v rádiu nakrásně zrovna mluvilo svahilsky, tak jedno jediné slovo by pochopil každý, a to že náčelníkem je jakýsi Ba bič.  

Do jakého rána se probudíme zítra? Smutečního, lockdownového či přijedou tanky nebo bude naopak podivně klidné? Ticho před bouří?

Situace je podobná jako v Německu třicátých let: Hindenburg je nemocen neschopen a mimo hru a kompetence si rozdělují rváči, hyeny a uzurpátoři. Nezáviděníhodná situace.

Pavel Tigrid v knize, jež nyní čtu píše: "A tak ani Amerika, ani Rusko nemůže silou (válkou)  donutit druhou stranu k ústupu z oblastí, které ta či ona atomová super-velmoc pokládá (právem či neprávem) za svou výlučnou a výsostnou oblast zájmu. Jakákoli jednostranná změna této situace by porušila žárlivě  střeženou "rovnováhu teroru", pokus o ni (viz. druhá kubánská krize ) vyvolává automaticky uplatnění další novinky v mezinárodních vztazích, t.zv. "odstrašující moc " (deterrence power) globálního atomového střetnutí, to jest hrozba atomovou válkou.

Země Varšavského paktu patří do takovéto výlučné a výsostné sféry velmocenského zájmu - v daném případě do oblastí zájmů Sovětského svazu. To je skutečnost, kterou sovětská velmoc pokládá za danou a kterou americká velmoc, aspoň v krajních situacích (viz maďarská revoluce) uznává: skutečnost, kterou mnozí - a všechny politické emigrace z této oblasti pokládají za nespravedlivou, surovou  a zhola nemravnou."

Z toho ovšem vyplývá, že pokud chceme býti země jak se říká suverénní, bez cizí intervence, pak bychom měli sami konat, ať již článkem 66 ústavy anebo vyjítím do ulic či do blízkosti koně nebo hradu.

V rádiu o tom mluví velmi kulantně, to slovo puč mne však nepříjemně zaskočilo. Jak to vidíte vy? 

 

 

 

Autor: Dita Jarošová | středa 20.10.2021 9:56 | karma článku: 16,16 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16