Perfekcionismus jako dnešní fenomén... /Déus machína/

Tak Vám nějak nevím, co vy osobně berete jakožto projev perfekcionismu: úhledně srovnané skříňky či knihy, úzkostlivě pověšené prádlo? Vykonavatelé rozkazu? Kdo je perfektní, může být nebezpečný a ve snaze o chiméru dokonalosti 

tak nepřemýšlí svou hlavou. Fanaticky vyvolává řád.

Může to být člověk, který nečte, protože jeho touha po přesnosti může být až tak moc velká, že nemá čas nebo nechce věnovat čas ničemu jinému než právě péči o dokonalost prostředí.

Snad to může být i snaha o naprostou harmonizaci sebe sama, no nevím.

Tak nějak mne to míjí, znám ale mnoho takových případů z okolí. Například včera, takový nudný obyčejný den v úterý o půl čtvrté: Soused nalevo má podezřele nahlas vysavač, stačí nenápadně nahlédnout, a vida: Soused klečí v trepkách na kolenou a vysává luxem zámeckou dlažbu, tak, aby tam ve škvírách nebylo ani smítko!

O půl hodiny později zase nějaký ten šramot vyruší naše poklidné odpoledne: Soused nalevo zbavuje svého mladšího syna písku z pískoviště co nejefektivněji, a to světe div se- vapkou! Klučina ani nedutá, stojí a čeká, kdoví, zda mu nezalehlo ucho... Písek jsa osdfouknut na všechny strany světové, nemá zbla šanci.  

Určitě i vy znáte ve svém okolí takové případy vybroušené dokonalosti ! Může být, že jde o pouhý rozkaz, takový Eichman nebyl mezi námi nic jiného, než právě onen úzkostlivý vykonávatel rozkazu, takový méně bystrý deus machina, kdyby mu byli řekli :"Rozdávej grapfruity u vlaku", jistě by neotálel, nehloubal a z koše rozdával!

A tak také Hitler byl zapřisáhlý abstinent, hustokrutěpřísný vegetarián a zároveň nelida. 

Nebude v tom nějaká spojitost? Že jako psychopat = dokonalý perfekcionista, který se tedy do krve občas rozzuří, když okolo něj zrovna nevládne takový ten vojenský dril? 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | středa 1.6.2022 22:29 | karma článku: 8,47 | přečteno: 273x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16