Noci vypije

Bylo Lucie* co noci upije* noci nepřidá* ví to celá Čekije... Měla divé sny, předně o mostě, co děti na něm stojící fotily, když  padal. Probudila se neklidná. Pak přijeli známí z Ameriky, co je nedávno viděla. Stáli a koukali. 

Nic neříkali a koukali, na ten nový název ji nakonec nervozně upozornili oni, bylo to první, co řešili po těch letech.Ty svědku dob dávných... 

Cikánská rodina na kopci roztláčela slaměná kola a pak se je snažila rozmotat. V obchodě s lahůdkami došly palačinky a inkluzivní hošík mlátil s vervou o půl osmé hlavou do skleněného pultu, přitom mnohé dobroty měli v akci.

Kulatá papírová lampa se podobala úplňku a vrhala stín, co zase připomínal zatmění Měsíce. Pod tím byly křídově nakresleny  fáze dorůstání a couvání.

Vima příliš couvat neuměla, s dobrodružstvím parkování měla bohaté zkušenosti. Například chlapci to komentovali hlasitě, jak byli nuceni vystupovat tu na pravou anebo hned na levou stranu, dle toho, jestli se vůz přitulil spíše nalevo k ojetému favoritovi anebo doprava k stříbrnému Nissanovi ...

Děti doma sledovaly a četli pohádku O Krysácích. Situace se sádrovým Ludvíčkem, poponášeným a přepravovaným na rudlíku, harcováním a jeho zbožšt´ováním  po různých mítincích Vilmu vyloženě bavila... 

Dávali film Dědictví a Bohuš nejprve v restauraci na ni řval, aby nedělala Zagorku a po dalším přepnutí už právě akorát vykládal s radiovkou, jak si všechny koupí, opět v restauraci, stále obklopen partou nějakou...

Impresionistické kapky rozmlžily skla a výhled na Cudety byl tím pádem neurčitý. Chtěla hrát v housle, ale do nejbližšího většího tělesa by musela nejméně 40 mil, oblast se prudce rozvíjela.

Lepeňák s patkou zval sněhobílý, k zastavení. Zeptala se ho: "Co je lepší? Mít židli vyřezávanou anebo koženou?" Byl shovívavý, nesnil, jen plakátově hleděl. Jenomže diváci na textilních sedačkách nechtěli koukat na Krysaře, řvali: Pustťe nám Golfistu! Židle je třeba ozkusit, osedět.

Nutno podotknouti, že kromě Zagorky znal Bohuš rádiovkový už snad jen zachvatitele středoproudé muziky. Ty svědku dob dávných, proč ti struny tvé ztichly tak nááhle? 

Kam by nedohlédl jeho bystrozrak, tam bude situace monitorována. Lidé měli svátek, byl čtvrtek, slev čas. Zách ranaři říkali, že nejnebezpečnější místo v okolí je superřetězec, v jehož nitru se dějí tak neuvěřitelné zázraky, že často musí tu a tam odtud někdo odlétnout vrtulíkem. 

Na takové zázraky nevěřila a většinou potřebovala jen pár věcí. Ona pronikla do všeho, ona byla vstupenkou k dobrému místu. Ona měla ráda čisté uniformy až pak si vzpomněla na dávnou reklamu s  Lanzou a panem Suchým. Ona byla vypraná! Je pravdou, že rudé potřísnění krví se špatně odstraňuje a známý prostředek vybělí, působí ale čistě, nevinně.

Bylo adventně nakoupeno.

 

 

Autor: Dita Jarošová | sobota 16.12.2017 11:33 | karma článku: 10,92 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16