Naši popojéli...Glosa

Nádherné snímky, které na nás nyní skákají za všech možných mediálních platforem, jistě každého zaujaly svou pestrostí. Milí a veselí lidé, krásné roztančené dívky a muzikanti s klasickými nástroji- ano čas festivalu Khamóro!

Osobně bych se někdy velmi ráda účastnila této krásné nadčasové a radostné akce. Rómové jsou mi blízcí svou náturou, přirozeností a bezprostředností.

Řadí se k jednomu z nejbarevnějších světů, co znám. Když jsem pracovala ve školství, etnikum bylo jedním z mála, co vždy slušně zdravilo dlouhé roky. Minulý týden jsem kupříkladu potkala svou bývalou žákyni, stále velice krásnou a smály jsme se na sebe, protože máme obě podobně staré syny...Pamatuji si, jak mi vyprávěla o rvačce na romské zábavě, vyvolané pádem šatů jedné slečny, spolutanečník nechal na postižené tanečnici delší dobu upřený pohled a už dostal ránu pěstí.

Inspirativní oblečení, které romské ženy umí nosit, protože etno, to je skutečná nefalšovaná nádhera, co se musí umět nosit! A ty nádherné doplňky!

Z tohoto času si ovšem vzala příklad celá řada osobností, když pominu některé bulváry co jen omílají jeden a tentýž výstřih, či jednu a tutéž opici, na festivalu bylo na co se dívat v mnoha úhlech pohledu!

Ale i prezidentská kampaň nám překvapivě připomíná místy filmový Roming, kandidát na prezidenta nám migruje po vlasti a popojíždí, ačkoliv podomní obchod již dávno nekvete... Anebo se jedná o konfidenta s odposlouchávací maringotkou, podobnou té, co VH vařil svůj slavný čaj svým estébákům? Ptám se ptám, protože mám jen blbé otázky. Ale nápodoba tu je, film Konfident s Mádlem doporučuji shlédnout, přívěsy mohou mít zabudované štěnice, o tom žádná!

Myslím ale, že romové tomuto kandidátovi svůj hlas rozhodně nehodí, protože nemá vůbec rád Ziggyho Horvátha a je věčná škoda, že tenkrát před sněmovnou ta plastová láhev nenašla svůj pravý cíl.

Autor: Dita Jarošová | pondělí 6.6.2022 21:07 | karma článku: 7,23 | přečteno: 354x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,04

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12