Mýtus zapomnění v kultuře...

Nedopust´me přílišné zapomnění kultury, její neustálé odsouvání na druhou kolej! Nepřipouštějme k sobě přikrádající se totalitní kulturu, jakkoliv je oděná do hávu líbivého retra.

Osa, kulturní komise, omezení, nařízení, to vše nám doslova stírá kulturu a její alternativní možnosti. Jsou to účinní zloději paměti. Možnosti svobodného kulturního výběru. Proto se rádio v mnoha případech doslova nedá poslouchat!

Nenechme si toto líbit, oživujme co možná nejvíce kvalitní songy, kvalitní a nadčasové snímky, obrazy, které nejsou kýčovité a povrchní. Ukazujme svým potomkům takovou kulturu, jež nechceme, aby byla zapomenuta, takovou, která má reálné základy v naší identitě.

Nedopusťme zapomenutí naší kulturní identity! Společnost volá SOS, MAYDAY a je jen na nás, pro jakou cestu se rozhodneme. Zda přistoupíme na pravidla hry srandáků, či zda si udržíme status kulturní důstojnosti a svébytnosti. 

Proto Vás vyzývám, abyste dětem opakovali a pouštěli takovou hudbu a poskytli takové doteky kultury, jež chcete, aby se přechovala přes toto náročné období. 

Dochází k masívnímu stírání statusu umění, které má hloubku a vypovídající sílu. Úpadek kulturnosti nahrává populistům, protože se ztrácí hloubka a lidé nehloubající snadněji plní bezmyšlenkovité příkazy a snadněji přenechají svůj osobní prostor manipulacím všeho druhu.

Po takovém období  temna pak může snadněji dojít k tomu, že jsou lidé vděčni za jakýkoliv podnět, tedy i ten úpadkový se za pomocí uměleckých kýčů vytvoří jakási pseudokulturnost bez  tvořivých impulsů, konzervovaná a bodrá, či hrůzně patetická. Všichni známe případ idiota hudby. 

Znovu opakuji, jde o oživení, o nezapomínání! A i když česká youtube má cenzuru, jak jsem se přesvědčila, když mi pár zahraničních přátel poslalo odkaz na světově proslulé kapely zejména 60. let ! Napsala jsem jim okamžitě, že u nás je video nedostupné. Hned lokalizovali, kde že to žiju!? Nebuďme pls rezervace, či Rezervación Czechia. Bojujme! 

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 28.5.2020 9:12 | karma článku: 9,73 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16