Militantnosti na našem území narůstá

Můžeme si všímat okolo nás, kterak se covidština vytratila a nahradil ji  vojenský slang či ptydepe. Již není válka s kovidem, ale je válka, zbraně a jejich komponenty se skloňují ve všech pádech nejen ve slovech se potichu zbrojí.

Ani nám to nepřijde divné, denně posloucháme a čteme, kolik zbraní se vyrobilo, dodalo, zničilo, vyvinulo, vyzkoušelo.

Potichu se uvažuje o povinné vojenské službě, nejen v ČR, ale například ve Francii anebo Švédsku již tato povinnost funguje.

Lidé se nyní zajímají zejména o prezidentské volby. Od nich, tedy od kandidátů na státníky můžeme v jejich roli čekat pouze notné umocnění jejich přirozenosti. Bývalá učitelka bude chtít národ vyučovat, podvodník ještě více podvádět, lékař bude chtít národ léčit, apod. Jak velké ambice má který kandidát? Jsou nám známé?

Vzpomeňme si na pohádku Tři veteráni, co se s nimi (veterány) stalo, když se domohli možnosti ovládat mocné zbraně. Chtěli být v důchodu? Vůbec ne. Chtěli je hned vyzkoušet.

Normalizační seriál Chlapci a chlapi, který nyní běží tuto braneckou atmosféru již pouze dokresluje, už i seriál pro nejmenší Esa z pralesa obsahoval dnes jaderný výbuch.

Problematika drahých vajec je druhotná, má dokonale zastřít jiné události, stejně jako tomu bylo při skokovém zdražení másla, cukru anebo masa údajně soleného posypovou solí z Polska.

Příběhy typu "Muž s koženou brašnou" jdou opět do módy, lidé obecně rádi poslouchají příběhy o válečných nebezpečích a hrdinech. 

Naše děti znají dopodrobna Hvězdné války, militantní hry, letadla a lodě druhé světové války. Dnes jsem potkala na procházce se svým kočárkem před polednem u náměstí "spokojenou rodinku": Paní se choulila do zimníku, pán se usmíval a dva kluci ve věku cca deset let  třímali v rukou velké černé samopaly, doufám, že ne skutečné ani ty airsoftové, a že to byla jen nějaká neškodná atrapa...

Kdyby na mě v ten moment malí soldáti křikli "Ruce vzhůru!" Patrně bych jim vyhověla, v dnešní době jeden opravdu neví...Ani nevím, co měli na sobě, dost mne to překvapilo.

V šatníku se také u lidí nyní střídá tendence chodit v khaki barvách. Včera měl soused z ulice na sobě zelený kabát US Army a snad rovněž kvůli nedostatku sněhu tato barva získává jistý prim, hlavně u mužů. Mnoho bund khaki barvy je nyní vidět v internetové nabídce zboží. V oblibě jsou i letecké bundy a námořnický vojenský oděv.

Svět a život nejsou hra, nemáme nekonečně levelů a životů. Přibývá sebevražd, přepadení, podobně tomu bylo i před druhou světovou vojnou. Neztrácejme nervy a vracejme do života slova, události, které neobsahují násilí, používejme i jiné než zelené barvy, zkrátka nedejme se zastrašit tou věčnou nenažranou hydrou, válka je vůl.

 

Autor: Dita Jarošová | neděle 8.1.2023 18:46 | karma článku: 16,60 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16