Margit/povídka/ živá či mrtvá

 Podzimní listy padaly do rozbořeného chrámu a Ráchel si po slovensky pozpěvovala Kysuca Kysuca. Fotil ji přitom Norbert a zachytil ji šťastnou, protože byl odborník na iluze, vyzeral prostě svetovo. 

Ráchel přišla domů, kde zuřivě štěkal pes, na zápraží na ni už čekal rozrušený kameník opřený o smuteční mikrobus. Řekl jí, že mu opět zmizelo nějaké náčiní a že dodávka náhrobních stél se zpozdila. 

Vedli spolu vzrušený hovor a Ráchel pružně vešla do domu s větvičkami přes sebe ve znaku coby domovního znamení. Značkovou kabelku, novou, ke koupi ji přiměl dnes Norbert ještě v Brně v pasáži, ještě, že ho má, však ještě není tak stará... On si přál značkový parfém, tak mu ho s radostí zaplatila. Když je člověk zamilovaný, žije se mu lépe. Věřila Ráchel a dlouhé černé vlasy si sepnula do skřipce.   

V chodbě se přezula, okřikla psa a zašátrala po vypínači. Nerozsvítil se. Šla po paměti do komory, kde ji přímo udeřil sladký mdlý zápach a smekla se a nebezpečně se zapotácela v gumových kroskách. Přichytila se šátravě zdi a s úlevou si oddechla. Začala se pro sebe modlit.

Snažila se nahodit jistič, ale marně, ať spínala na jakoukoliv stranu, světlo stále nevznikalo a ona stále zůstávala v temném tichu a zápachu zemřelých těl. Kdo se je snaží oživit? Napadlo ji konečně prorocky a vytáhla z kapsy značkové adidasky mobil. Vyťukala rychle číslo na obecní úřad a ptala se po výpadku proudu. 

Úřednice ji udiveně oznámila: " Moja, prúd beží všadě, boha jeho, šak čo to tam matě?"    

Margit si vyhrnula dlouhý fialový rukáv, vnořila injekční stříkačku do již tak studeného předloktí a sesunula se na zem. V tomto stavu ji později našla matka.

Ráchel horečně přemýšlela: "Co mám proboha udělat? Je živá anebo mrtvá moje Maki?!" Dívka ležela nehnutě se zavřenýma očima a jak se zdálo, nedýchala...

Sama nevěděla, co dělat dříve, zda křísit živou či mrazit mrtvé. Zavolala sanitku a pak ještě v šoku na elektrárnu. Ukázalo se, že nemá zaplaceny zálohy, asi neodešla platba.

Později zjistila, že Maki zruinovala málem její účet: ty její dávky něco stály. Bože, jak si mohla nevšimnout, že její maličká je na tom takhle?

Margit se v nemocnici vzpamatovala a Ráchel rázem procitla...

Ještě že je při ní, ten její psík, hlídá ji a ona všechno na světě přestane, díky jemu... 

   

Autor: Dita Jarošová | čtvrtek 5.8.2021 16:11 | karma článku: 5,62 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12