Manuál pro maškary

Přichází období plesů, doba převleků. Pyžamové párty, tematické plesy a v neposlední řadě čas Masopustu. Také se chystáte letos projít veselou proměnou? Zkrátka maska tady, tam, všude kam se podívám. 

Nemyslím  nyní ovšem na masky pleťové, či sádrové masky posmrtné, i když při jejich odlévání mohou, a to si připusťme, nastat životu nebezpečné momenty...Při odlévání smích zakázán! Také předem vyřazuji veškeré masky CO, byla jsem pravda, sice také věrnou strážkyní skladu civilní obrany, ale i tyto masky mohou být nebezpečné, například, když si je nasadíte na dioptrické brýle, čehož jsme byli svědkem u krátkozrakého spolužáka, jenž si zrovna nevzpomněl, že onu zdravotní pomůcku má stále nasazenu na nose.

Nyní přistupme k zajímavějšímu přerozdělení masek, a to na vážné a žertovné. Zde ale mohou nastat kuriozní komplikace: to, když se zmíním o převlecích, jenž vystihují oblíbená zaměstnání: policista, vězeň, myslivec... Můžete se totiž stát lehce terčem vtipu, pokud se ve vážné masce chováte nepatřičně  svému vzezření, zdržujete se v hloučku s nejrůznější faunou, nemístně pokřikujete.  

Snažme se vybrat převlek, jenž alespoň částečně konverzuje s naší náturou. Má kamarádka tuhle v narozeninové euforii své malé dcery zmalovala otce svého dítěte na olizujícího se dalmatýna. Je sice pravdou, že nevyrážel takto maskován na veřejnost, pomineme-li sousedy na chodbě a hordu skypujícího příbuzenstva z Moskvy, přesto, šokováni jsme byli všichni.

Okamžikem klíčovým, otázkou vkusu, zkrátka uměním, je vybrat vhodnou masku. Pokud nechceme zbytečně vyčnívat z davu, vezměme na sebe nejlépe masku nějakého superhrdiny, nejlépe pak supermana, nebo jiného mana dajícího se ideálně zakoupit u vietnamských spoluobčanů. Nepřikupujme tam však raději k tomuto textilnímu setu elektronickou cigaretu, můj otec byl pobaveným svědkem,  neboť prý "udělat velká křáp, kontrola sebrat, už nepodávat, smůla", kouření se zdržme docela, absolutně to nedoporučuji.  Zde je velká pravděpodobnost, že v tomto masovém  převleku dorazí povícero občanů. Můj synek například smutnil, že je rytíř, když na lavičce při školní merendě sedělo pět navlas totožných batmanů...

Když jsme u těch uniforem, maskou policisty a hasiče budeme vždy trochu v podezření, jestli nejsme ti praví strážci zákona. Určitě to bude mít i své výhody, ale v takovémto případě si nemysleme, že nám budou nějak hmotněji přilepšovat. Například nalévat alkohol. V tomto bodě bude mít třeba maska medvěda, nebo jiné bujné a rozjařené maškary nespornou výhodu. Nejlépe schovat se za hudební nástroj, tam teče vše proudem, hudebník musí být v teple a hrát do konce, jak na Titaniku.

Legrácky a trapasy zvládnete s gracií v odění, jenž by na vás nikdo nečekal: babička mého tehdy šestiletého dítěte v přiléhavé masce geparda severoafrického zcela zbytečně rudla pod nánosy líčidel studem, když se chlapec hlasitě  optal, cože to je babi za divnej salámek ukazujíce na mísu voňavých ladovských jitrnic! Krve by se tenkrát v gepardovi nedořezal! Dítě neznalo z domu prejt, což ovšem pro něho mělo ten blahodárný následek, že mu byly, chudáčkovi neznalému, hned v pondělí zakoupeny v nejbližším konzumu k večeři jitrnice...

Další kapitolou pak mohou být masky osobností, civilní, vtipné a originální. Loni jsem na Pecce v únoru potkala pány s lyžemi- Bohumila Hanče a Václava Vrbatu, dle jejichž vzoru by mě bavilo jít za Boženu Němcovou. Ale vše dopadne jinak, mám doma opravdu skvostný vějíř, takže zima nezima budu se ovívat či schovávat, dle aktuálního počasí.

Teď se možná ptáte: co s potomstvem? Zde má rada: někteří junioři s povděkem navléknou masku kostlivce, častý to exemplář hlavně na masopustech. Jinak je zde nepřeberné množství převleků třeba ze života hmyzu: včelka Mája, motýli, slunéčka sedmitečná, Ferda Mravenec s broukem Pytlíkem. Bratr šel jednou za hladkou mouku, což si myslím, že také není otřelé. Masky animální, virtuální, filmové, například z filmu"Hvězdné války" jsou velmi oblíbené. 

Letos mám za sebou karneval na ledě, k tomu vám jen připomenu, pozor si dejte hlavně na pohyblivost dolních končetin a dostatečně velké zorné pole. Každé škobrtnutí zde bývá bolestivé. V neposlední řadě sprostě nenadávejme, nikdy nemůžeme vědět, kdo se ukrývá například v masce kobyly. Většinou tam bývá schováno inkognito více osob, podobně jako v Trojském koni.

Za škraboškou můžeme skandovat, tvářit se, jak uznáme za vhodné. Dokonce se zde povoluje i nejrůznější pitvoření , pohyb a tanec. Užijme si tohoto dočasného stavu, kdy jsme v kůži kohosi jiného. Tímto samozřejmě nikoho nenabádám, aby takto oděný chodil na nejbližší pobočku pošty. Všeho s mírou.    

Tak tedy, vyražte na karneval. Dejte vale každodenímu shonu, nejsme sice ani v Riu ani v Benátkách, ale co nám brání v účasti ve veselé pouliční tancovačce a převléci si kabáty aspoň jednou ročně, že?  

Autor: Dita Jarošová | neděle 26.1.2014 0:00 | karma článku: 14,45 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 6,57

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12