"Mafiánský" machismus

Machismus možná také machrismus, nevím jak to lépe nazvat...To co se děje v klíčových pozicích, čili, nadvláda těla nad duchem, neboli demonstrace síly... Vítězství těla nad duchem? Neplést se stoupenci K. H. Máchy! Španělsko  

bývá označováno jeho prvotní domovinou... Machismus je určitý fenomén přístupu v soužití muže a ženy. Muž macho, což je exemplář takový ten klasický, jak ho známe z filmové trilogie o rodině Homolkových, v tílku, trenýrkách s pivem u televize. Snad i prchlivost by mohla býti přiřazovaná k oné sortě chlapíků, co prý velice rádi poslouchají skupinu Kabát. Ano, jistě je to jednoznačná filosofie. .

Které že má tedy macho přisouzeny atributy? Tak silný autoritativní hlas až křik, arogance, jistá míra buranství, které člověk někdy mylně vyhodnotí jako zvýšené sebevědomí. Dále neschopnost dialogu, nadřazování vlastního názoru vůči druhým lidem... Zvýšené používání sprostých a vulgárních slov... Většinou zřejmě ateista, čím více macho, tím méně víra v Boha. Pak již věří pouze v sebe, proto vede dlouhé monology téměř hereckých kvalit.

Zastrašování.Ponižování, záměrně snižování důstojnosti druhému člověku. Otrokářství?

Jistou, málo prozkoumanou odrůdou tohoto typu pak je mafiánský macho, ten jde doslova přes mrtvoly, jemu již nestačí běžné nástroje macha, tedy silný zjev, řev a výhružky. Anebo mezičlánkem je vydírání, tedy to citové.

Souvisí to nějak s přírodou? Dnes se traduje nezdravá soutěživost, dříve byla označována ovšem jako zdravá. Slova dravá uvnitř slova si vůbec nevšímejte.... Mohl by to být také profil takového jakéhosi pomyslného alfa samce, který se naježí, naparuje, uloví, zaklekne? Poté má tah na branku v podobě nějaké sličné výhry. (funkce, ocenění, společenského statutu, top společnosti). Vyznačuje se jakousi absencí humanistických idejí, svět pozoruje animálně, z pozice predátora.

Můj partner bývalý to vše dokázal shrnout v jedné jediné větě: "Keby som ťá nemál tak rád ty(píp), musel bych t´a zabíť." Jindy: "Potrebuješ zmuácic ako cigánka, nebudeš viac vystrájat."

Kde se asi mafiánský machismus vzal? Byl importován z nějakých jižních klanů? Myslím, že na svědomí ho může mít jistá přemíra drzosti, ale i testosteronu. Může to být krajová zvláštnost?

Machismus rozhodně nevyhledávám, vždy mne ale přepadne takovýto "kousek", nevím ani pořádně proč... Jedna důležitá žena mi řekla, že je to můj jakýsi program ve kterém umím chodit, ale že je v mých silách se přeprogramovat, abych nevyzařovala onen přístup tolerantnosti k netolerantním mužům.

Může to být dědičné? Myslím že snad může, zřejmě se to předává memy, ten přístup k životu a k lidem. Jsem zvědavá, zda jsem schopna nevypěstovat ze synů takovéto Burlaky.Tedy dominance mužského elementu, který v podstatě říká, že "Hamby mužům, kterým žena vládne". Co myslíte vy?

Autor: Dita Jarošová | středa 15.1.2020 20:39 | karma článku: 9,97 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16