Lidé ztratili kontrolu nad světem?

Protože se člověk choval arogantně a megalomansky bez špetky úcty a vděku vůči přírodě a živým organismům, tato mu odebrala moc nad světem. Snad ji nikdy neměli, byla to jen jejich utkvělá představa a byl to jen jejich náhled...

Lidem byla odebrána vlivem arogance mocností absolutní možnost řídit běh světa. Jsme nyní uvězněni v domovech, bez možnosti se navzájem konfrontovat... Ukazuje se, co je nejvíc důležité: láska, víra, pospolitost, lidské slovo, úcta, přátelství, naděje. Můj dům můj hrad, dalo by se nyní také zvolat. Donedávna se člověk v domově pouze otočil na podpatku a šel do práce, jel do světa, těkal z místa na místo. Nyní přichází čas útlumu, zklidnění, doba jakési nucené meditace, mezispolečenské izolace.

Je možné, že to je taková obdoba baylonského zmatení jazyků a až vyjdeme ven do nově vytvořené společnosti, nebudeme již tolik rozumět jeden druhému. Měli jsme společný jazyk byznysu, kde slova makat a sorry jako, i sousloví jako třeba "tah na branku" hrála prim. Budeme moci obohatit jeden druhého tím, co je skryto doopravdy v nás, tím, co jsme se nového dozvěděli... Karanténa rozbije některé nefunkční a neschopné skupiny, které tímto ztratily svoji důležitost či pro ně hůře, i společenskou důvěryhodnost! Virtuální svět nám nyní může také významně pomoci při duchovní obměně, udrží nás nad vodou při předpokládaných poklesech ducha.

Myslím si totiž, že dojde rovněž k nárůstu této výše zmíněné chudé slovní zásoby tím, že každý z nás si přečte konečně nějaké ty dlouho odkládané knihy. Svět obletí nejrůznější nové nápady a filosofie, protože mnoho lidí si vyčistí a vytříbí své uspěchané myšlenky. Hudebníci zkomponují poklady, výtvarníci budou nerušeni tvořit, neboťˇ "Hrozny vydávají šťávu, pokud jsou drceny..."Můžeme sledovat nadčasové fimy, dnes doma promítám například Frankensteina.

A nasnadě, virus se kromě těla navíc paradoxně nejdéle živý drží na plastech, těch plastech, které zahltily nejen Čínu, ale doslova celý svět. Jsou obsaženy i v mořích, pouštích, i na pólech. Doba plastová se nám zcela vymkla, proto nyní ted" následuje doba roušková. Vyznačuje se mimo jiné i tím, že lidé plasty zahodí či je snad nebudou ani tolik potřebovat! Přehodnotí jejich význam vzhledem k dennímu životu. Plastová duck face je tímto absoutně out.

A i když si chvílemi zakuklený člověk připadá jako v akčním filmu, tu jako v Hvězdných válkách anebo dokonce jako v Černobylu, neztrácejme optimismus! Nosme je na sobě, abychom se uchránili, abychom zbytečně nezatížili zdravotnické složky, které jsou nyní v jednom kole. Roušky jednou symbolicky spálíme společně na hromadě! Duch doby kráčí nyní v roušce, mumlá si něco pro sebe, mluví k sobě. Ptejme se sami sebe, co je pro nás důležité,a pokládejme také otázky svému nejbližšímu okolí. 

  

 

Autor: Dita Jarošová | neděle 22.3.2020 14:55 | karma článku: 9,94 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Messengerové chování /povídka/

Pavel seděl mezi svými přespříliš ostříhanými soukmenovci u stolu štamgastů, mudroval spolu s ostatními o kvalitách piva a žen. Okolní stolky, ač všechny zaplněny, narozdíl od jejich stanoviště byly značně zvukově poddimenzovány.

25.8.2023 v 14:35 | Karma: 7,61 | Přečteno: 256x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Japonská inspirace v české politice...

Japonsko a jeho prvky kultivovanosti, skromnosti k nám zaneslo hned několik zajímavých politiků, dokonce i jedna žena: Jmenovala se Mitsuko a ovlivnila tehdejší Rakousko-Uhersko, hlavně nám vychovala Richarda Coudenhove- Calegri.

18.8.2023 v 10:06 | Karma: 11,85 | Přečteno: 219x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Vodníci a rusalky...

Počasí nám příliš radostí neskýtá, a tak nám nezbývá než kultura: čtení, hudba, film a výstavy. La scala v např. v minulé sezóně přiřkla naši Dvořákovu Rusalku Rusku. Jak k tomuto omylu politováníhodnému došla, nikdo neví.

31.7.2023 v 21:07 | Karma: 7,89 | Přečteno: 227x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Jamajka fest Pilníkov 23

Pilníkov u Trutnova byl v sobotu dějištěm druhého ročníku festivalu raegge music. Na akci přijeli hudebníci z Jamajky, Prahy, proto aby roztančili fanoušky v rytmu pomalejšího ska... Pohodová atmosféra sálala z pódia, přilehlých

24.7.2023 v 0:16 | Karma: 8,73 | Přečteno: 181x | Cestování

Dita Jarošová

O podsouvání

Podsouvání každý zná: jedná se o řečnickou taktiku, kdy vám protistrana podstrkuje slova a činy, jež jste vlastně nepodnikli, ale mohli byste, anebo to protiřečník tak překroutí, že se jedná o podsunutí .

16.7.2023 v 16:31 | Karma: 7,88 | Přečteno: 224x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 561
  • Celková karma 12,19
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články