Lavutara /Cestami romských muzikantů a jejich písní/

V prostorách romského muzea Brno, v bývalé židovské čtvrti, jak vidno z mosazného osazení chodníku se jmény nepřeživších z různých koncentračních táborů, se od včerejšího odpoledne koná ojedinělá výstava romské písně a muzikantů.

Tento nadčasový kulturní projekt nevznikl pouhým mávnutím ruky, ale pomalu, vtáhl do sebe množství muzikantů, nadšenců, houslařů i celých jejich muzikantských rodin...

Hudba Romů je zde uvedena jako živá kultura, která se předávala v rodinách podobně jako vzácný klenot. Muzika, radost, pohyb, to je posláním Romů od nepaměti.

Muzeum je vedle sbírkotvorné činnosti zároveň významným aktivním iniciátorem hudebního života prostřednictvím veřejných událostí.

Pravidelné koncerty jsou zejména spjaty s vernisážemi, vzpomínkovými večery, pietními akty, literárními čteními a podobně.

Během trvání výstavy současně probíhá i série koncertů, komentovaná prohlídka s kurátorem, či výtvarná dílna.

Jedno z mobilních sluchátek ...

Muzeum připravilo také spolu se Spolkem pozůstalých po romských obětech nacismu a Výborem pro odškodnění romského holocaustu v ČR dne 12.5.2019 pietní akt v Letech u Písku věnovaný romským obětem nacismu. Z Bratislavské ulice bude pro zájemce romské historie na místo vypraven autobus, který má omezenou kapacitu...

Pamětníky z dobových fotografií si bylo možno poslechnout nejen na krásné a hojnou účastí posvěcené vernisáži. 

Vyrazila i mladá generace ...

"Muzika mne skutečně vedla a vychovávala, dávala mi lekce proher i výher. Omezovala mě, kladla mi různé požadavky, ale také mě naučila rozumět lidem a jednat s nimi. Naučila mě smát se i radovat, ale donutila mne i plakat. Hudba promlouvá lidem do duše a přitom nemusí říct ani slovo. Hudba je člověku nenahraditelným přítelem, jenž mu zjevuje pravdu. Je to živá bytost, vesmír i Bůh. " Gejza Horváth, kurátor, hudebník 

Romští jazzmani...

Láska k člověku a hudbě je zakořeněna hluboko v romské duši. Zvu všechny příznivce dobré muziky na tuto krásnou obohacující výstavu, která svým významem dalece přesahuje město Brno i jen pouhý hudební kontext, která naladí vaše srdce a duši na tu správnou strunu ! 

Autor: Dita Jarošová | středa 8.5.2019 13:53 | karma článku: 13,21 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16