Kult Lennonismu?

Naší dobou zmítají  happeningy, které mají možná za cíl nejen oslabení samosprávy. Vycházejí zřejmě z amerického hnutí  Suverénních občanů, SCM. Jsou pověstné hysterií, popíráním hranic a úřadů, rovněž hodnot finančních měn.  

Mohou tyto hlučné a estrádní aktivity vycházet mimo jiné z krásné, romantizující avšak utopické filosofie One world (Imagine)? Tedy vycházet z textů proslulého hudebníka Johna Lennona? Lennonismus, nikoliv Leninismus. Ovšem vytáhly si  z něho jen co se jim hodilo...

Svět bourání hranic, beze měn, samosprávy, majetku, prezidenta. Návrat k pohanským kořenům, chcete-li. Konec náboženství, z důvodu, že stejně vede k válkám. Zjednodušit a okrást svět jak materiálně, tak i duchovně. Samozřejmě nepřipisuji jakoukoliv vinu frontmanovi Beatles, může za to vytržení z konceptu, koncertu a doby, autor jistě nechodil bos jako Ježíš, jezdil autem ani nebydlel ve squotu, bydlel například v hotelu Hilton. Ve skutečnosti nežil jako Diogenes, byla to součást jeho prezentace, stylizace.

Zapomenout na jakoukoliv emancipaci, avšak nastolit emancipaci totální. Bez totožnosti (odpovědnosti), snad na počátku může být zrušení rodných čísel, následovat mohou rozpuštění některých důležitých úřadů. Takzvaná přímá demokracie, po které již kdysi marně volal vedoucí SPD. Bez kultu osobnosti samozřejmě, bez hrdinů. Výsledkem by bylo hejno lehce manipulovatelných mimoňů.

Jedním z projevů SCM je takzvaný "Papírový terorismus", úmyslné zahlcování úřadů, padělání listin, zkrátka zaváděním komplikací a obštrukcemi na všech možných místech... 

Patří sem jistě i fenomén ničením a přilepováním se ke slavným výtvarným památkám, které jsou výsledkem geniálního (popírání kultu osobnosti) ducha.

První aplausové pokusy na zaklekávání či jakési prvotní znárodnění budov některých úřadů již proběhlo. Za účasti policie a ohromených úředníků. Snad se může jednat i o totální anarchii.

Zřejmě by poté nastal bod a rozmach sektářství, doba temna. Bez příslušnosti té které národnosti by brzy prázdné místo po nich a Boha v duši by vyplnili drzí" suveréni". Jak známe od Jonathana Swifta již z Gulliverových cest.

Inklinace ke změnám identity, ke kryptoměnám, anebo vlastním směnkám či měně. Snaha zdiskreditovat nynější systém, popř. nastolit bezvládí jako jednoduché východisko. Vyřeší to za nás, uf, to si jeden jistě oddechne! Myslím, že to už tu bylo a následkem toho i zpustošení kulturních památek, všeobecné fronty nejen na maso a místo boha nebo Ježíška prachcimír za sklem každého úřadu.

Nestačilo by mít dobrou vůli v dnešním, demokratickém uspořádání?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | pátek 9.6.2023 0:40 | karma článku: 9,86 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Hra o jídlo /povídka/

16.5.2024 v 14:40 | Karma: 5,94

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12