Král vysílá do boje?

Nemohu si pomoci, nynější situace, hlavně co se dění v médiích týče, mi připomíná dětskou hru" Král vysílá do boje." Jistě ji znáte, dvě skupiny se drží za ruce a hlava, tedy král vyšle do boje borce, který se snaží

rozpojit a to hlavně hrubou silou. Někdy povolí spojenci strachy již před domnělým borcem a své spojenectví rukou a paže se těsně před střetem povolí, případně ruku dají vystrašenci rovnou za záda, aby nebyli výpadem (bolestí) konfrontováni. Jindy pak překvapí pevnost dvou lidí , kteří vypadali,  že mají ruce jako bláto. Jindy borec uvízne, protože jeho image byla pouze fingovaná a on ve skutečnosti byť ohromný, síly ve skutečnosti postrádá. Leccos to vypovídá o rozložení sil fyzických a psychických v kolektivu. Ostatní samozřejmě kibicují a radí, fandí. Ruky samotného krále se drží pouze jeho věrní, věrné, anebo nejsilnější ochranka.

No a v médiích nás pořád krmí, jak "král" napoleonského vzrůstu vysílá do boje tu noční vlky na strojích nepřátelské provenience, tu vousaté schovance, jimž zabil předtím rodinu. Stále někoho kamsi vysílá ( zřejmě přes telefon) a sám byl pouze tak viděn v televizi v nějaké vesnici Potěmkina, stále se stejným věrným komparsem, co by ho určitě jen tak ani psychicky i jinak neotrávil, jehož ostatky dal navíc odvézt na své území a zda to byl on, či vyslal patrně jednoho ze svých jednovaječných dvojčat, nikdo z nás netuší.

My můžeme být tedy rádi, že máme krále, jakého právě máme, ten skoro král co nevyhrál, by se sám nechal od onoho ubisty vysílat lokajsky klidně i autobusem či všeříkajícím přívěsem.

Někteří králové vysílají i sami sebe, a to jsou opravdoví hrdinové, jež klidně i riskují. Bez dvojníků a esesmanů jdou do válečného pole mezi své druhy jako jeden z nich.

  Další panovníci,  vysílají nejprve své agenty kteří se infiltrují do společnosti, zkusí nejprve sami tajně domnělé nejslabší články, oťukají jejich zdravotní či apetit kondici, aby tam posléze udeřil jako beranidlem králův favorit. Strategie je zcela vypovídající o vládci samotném, komentátory případní autokrati umlčují, zcela nedemokraticky a podpásově, samozřejmě.

Hru bych zařadila do zlatého fondu retro 80 let, kdy jsem ji poprvé poznala, domnívám se, že je naprosto nadčasová... Fair play hra se zde odhalí naplno. Král vysílá do boje!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | pátek 29.9.2023 14:22 | karma článku: 9,63 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16