Konspirace anebo fantom facebooku?

Před devíti lety na den přesně jsem měla koncert s básníkem a naším přední neřkuli prvním dylanologem, Michalem Bystrovem. Pamatuji si přesně, jak se koncert odehrál, avšak platforma meta tvrdí, že jsou tam nepravdivé informace

Plakát vypracoval písničkář Filip Pýcha, oceněný za kulturní přínos městu Dvoru Králové nad Labem, frontman kapely Tajné slunce. Rovněž režisér a dramaturg akcí s názvem "Večeře s vraždou", které se můžete osobně zúčastnit v nedalekém hotelu pod Zvičinou. Dalo by se dokonce říci, že je takový kulturní referent objektu, jako dříve bývali, napadá mi třeba postava Hrzána v slavné trilogii o Homolkových, jak vyrazili houfně na hory do Krkonoš. Zvičina, to je vlastně takový poslední výběžek Krkonoš.  

Koncert se odehrál v kapli na Zvičině, poblíž vísky Dolní Brusnice. Bylo horko, jako je i dnes.

Účastnilo se ho tehdy zhruba třicet lidí. Sousedé u nás z chalupy chytli místo u vchodu kaple a stěžovali si na jakousi turbulentní akustiku, která se údajně zrovna na jejich lavici lámala. Kaple je vyzdobena obrázky dětí základní školy, pod vedením paní Sofie Hladíkové.   

Trpělivě opakuji, že koncert se skutečně odehrál, básník Bystrov zasmušilý, ačkoliv bylo velké horko jak se sluší a patří na opravdového beatnika, přišel celý v černém, měl dlouhé nohavice i rukávy a byl zarostlý. Vystupoval po mě, byla jsem tudíž předskokanem, hrála jsem na kytaru a zpívala balady a blues . Požádala jsem ho ještě při odchodu, zda by mi napsal anebo nevěnoval nějakou písničku... 

Je škoda, že platforma Meta pustí přes síto různé nepravdivosti, urážky a dává prostor všelijakým konspiracím. A nevinnou vzpomínku, koncert, který se prokazatelně odehrál, existuje na to samozřejmě celá řada svědků, žije autor plakátu, účinkující, pořadatel koncertu, ba i diváci, tak jak ten zkrátka zruší či vykazuje na jakousi nepravdivost? Zajímalo by mne, co konkrétně tam je nepravdivé: Datum? Místo? Čas? Protagonisté? Vstupné?

Připadá mi to sice nakonec trochu úsměvné, ale pokud se může stát, že prokazatelně odehraný koncert je napadán pro údajnou nepravdivost, nemůže se náhodou něco podobného stát například i v předvolební kampani anebo třeba nedejbože při událostech U zdravotní pandemie? Jak je možné, že lze z pravdy udělat konspiraci? 

Žijeme v podivné době. Nechci případnou sílu kultury jakkoliv nadhodnocovat, ale rozhodně ani podcenit. Přeji pěkné kulturní léto bez konspirací!  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | úterý 16.8.2022 10:36 | karma článku: 8,53 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16