Kde by byl Áda bez propagandy

Každý vládce má v zákulisí své poradce, maskéry a vizážisty. Jako měl Adolf svého Goebelse. S nimi mají vládcové život jednodušší, marketingové tahy jistější a kult osobnosti jasný. Kde by byl Áda bez propagandy...  

Takový mistr propagandy vám poví jaké si vzít sako, kdo je jaké pako, komu říkat moje zlato. Ví kde je ukryt občanů cit, kde peníze vzít i o čem v noci snít. To že nemá vkus, že co se mu líbí, většinou je trus!

I když je vládce tele, za nitky tahá mistr podobně, jako ze tmy vodí se Jů a Hele. Co na tom, že důstojnosti nemají, oni motejle, keců a slibů nám namixují samé koktejle, osobnost takzvaně světová firmu makando si z nás udělá. .

V zákulisí chytrák na monitoru vysílá Vrchního v demisi, na výzvědnou u občanů misi. Pošle ho na Colours of Ostrava, anebo s kolegou mad´arem estébák předstírá, jak vážně bere ho opera. Napsal za něho knihu, zaplatil a objednal aby před lidem jak intelektuál vypadal. 

Na další kolo vyšle ho mezi lid, aby si polepšil, aby.si posilnil ego u davu... Jak silné je Česko? Inu jako je rudá kšiltovka čepice, co život má dlouhý jako jepice, slovutný mistr propagada, tot´ na státním šroubu ozdobná jest hlavice... 

Kam by Vrchní prchal, když tu má odbyt, když tu má odpad, ten transparentní hobbit. Kdy bude už líp? Pusu mu na čelo vlíp. Osobnost tato veskrze kolektivní, Kalouska za všechno viní. Dva v jednom, dvojčata a blíženci, k primitivismu mají lidovému tendenci. Hlavně když vodka šplouchá jim v kredenci, v anonistů alianci byrokracie patřičně údernou má kadenci. Čaulidi Ády nemají chybu a mají lobotomické grády. 

Kde by byl agrovladyka bez scénáře, bez mistra? V kaluži u bistra, on, šelma bezcitná a nebystrá... Pracuje v tandemu, on, děla mistrovi propagandy jen pouhou ozvěnu. Před oponu ho vystrčí ze zákulisí, otázky trapné u něho jak hadry visí. Mele jak deska, včera, tak jako dneska, občan se domnívá, jak osobnost je hezká. Má totiž svého břichomluvce, vy tupé ovce!  

Mistr gardy napíná své loutce kšandy, tu přidá motýla, tu polívčičku mu přihřeje na recepci u syna. Všichni jsou blázni, jen on je letadlo, jen on je vzducholoď a raketa, ANO je všem Smer i vlasatá kometa.  

Otázkou zbývá, co by byl bez mistra? A tak nezbývá, než dělat ministra.

Autor: Dita Jarošová | neděle 2.2.2020 17:05 | karma článku: 16,76 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72

Dita Jarošová

Archa panenek...

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12

Dita Jarošová

Cucáci

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16